Overig nieuws uit de Gelderlander van vandaag

HSV was niet de favoriet van Been
NEC treft Duitse topclub in volgende ronde van UEFA Cup.

Er steeg gisteren een enorm gejuich op in de Brasserie van het Nijmeegse Gofferstadion, toen NEC bij de loting van de laat­ste 32 clubs in het UEFA Cup-toer­nooi gekoppeld werd aan de Duit­se topclub HSV.

Trainer Mario Been keek eens met een schuin oog naar al die uitgela­ten supporters die onmiddellijk hun strijdlied inzetten. „We zijn al door, geloof ik”, klonk het droog­jes uit de mond van de man die donderdag direct na afloop van de sensationele zege op Udinese zijn contract verlengde tot 2012.

De vreugde onder de Nijmeegse fans was wel te verklaren. Boeka­rest, Zagreb, Moskou. Tot nu toe hadden ze flink in de buidel moe­ten tasten om hun club achterna te reizen. Hamburg, dat is te doen. Een uurtje of vier met de auto en je bent er. „Voor onze supporters is dit een fantastische loting”, be­aamde Carlos Aalbers. „Hopelijk gaan ze in grote getalen richting Hamburg.”

De technisch directeur van de Nij­megenaren hield tijdens de loting de vingers gekruist. „ Liever geen CSKA Moskou of Metalist Chark­ov. Rusland en de Oekraïne. Weer dat Oostblok. Dat hadden we nu wel gezien.” Net als Aalbers wilde ook Been lie­ver niet meer oostwaarts. Alleen had de coach zijn minnetjes gezet bij de twee Duitse clubs die NEC kon treffen: Wolfsburg en HSV. „Dat had ik vooraf dus beter niet kunnen zeggen”, zei de Rotterdam­mer, die een fervent aanhanger van het bijgeloof is. „Maar Duitse ploegen zijn fysiek altijd sterk. Kunnen elke wedstrijd dat beetje extra’s brengen. Laufpensum noe­men ze dat toch?

HSV vormt daar geen uitzondering op. Die ploeg heeft ook spelers die blijven gaan. Daar rent en vliegt het alle kanten op.” En ze hebben meer dan alleen dra­vers, wist Been. „ Zo’n Olic. Dat is natuurlijk een fantastische spits. En dan heb je nog Jol en Petrovic in de technische staf. Castelen, De Jong en Mathijssen in de selectie. Allemaal bekenden. Dat maakt het ook wel apart.” Van Aalbers kreeg hij even later te horen dat Bordeaux of Galatasaray in de volgende ronde wacht als HSV wordt uitgeschakeld. „ Doe dan maar Galatasaray. Kunnen we vast wennen. De finale is toch ook in Istanbul”, glimlachte Been.

HSV aast via NEC op nieuwe successen
Duitse club vertrouwt na Nico-Jan Hoogma op Nederlanders.

Hamburger SV is mis­schien wel de meest trotse der ‘ Traditionsvereine’ in Duitsland. De clubhistorie van de ‘ Rothosen’ laat niets aan duidelijkheid te wen­sen over: NEC treft in februari in de derde ronde van de UEFA Cup een absolute grootmacht.

HSV geniet de laatste jaren in Ne­derland vooral bekendheid vanwe­ge de ‘vernederlandsing’, die sa­mengaat met de wens van de Ham­burgers om de glorietijd van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig te herleven. Vooral onder Ernst Hap­pel (trainer van 1981 tot 1987) groeiden de Noord-Duitsers toenter­tijd uit tot een toonaange­vende club in Europa, met de winst van de Euro­pa Cup 1 in 1983 als het ab­solute hoogtepunt. Zesvoudig landskampioen HSV veroverde in het Happel-tijdperk twee landstitels, eindigde drie keer als tweede en won in 1987 de Duit­se beker. De prijzenjacht van die ja­ren was de bekroning van een roemrijk decennium dat begon met de winst van de Europa Cup 2 in 1977.

HSV snakt al jaren naar de succes­sen van toen. De Traditionsverein – al bijna honderd jaar (vanaf 1919) uitkomend op het hoogste voetbal­niveau in Duitsland en als enige club vanaf de oprichting in 1964 ac­tief in de Bundesliga – richt zich de laatste jaren steeds meer op de westerburen in de eerzucht naar herhaling van de ‘Happeliaanse tijd’. De prestaties van verdediger Nico- Jan Hoogma, in de jaren 1998 tot 2004, openden voor Ne­derlandse voetballers de deur van, toen nog, het Volksparkstadion.

Erik Meijer was vervolgens nog geen doorslaand fuifnummer, maar Khalid Boulahrouz, Nigel de Jong en Joris Mathijsen groeiden de afgelopen jaren als speler van HSV uit tot steunpilaren in het Ne­derlands elftal. Rafael van der Vaart was in drie seizoenen zelfs een absolute sensatie in de ver­nieuwde, riante en zeer luxueuze Hamburgse arena. Hij verdiende met zijn spel als HSV-aanvoerder een transfer naar Real Madrid. Huub Stevens vorig jaar en Martin Jol dit seizoen als hoofd­coach completeerden de vernederlandsing.

NEC treft in februari een bijzonder ambitieu­ze club, die de laatste ja­ren samen met Schalke 04 hardop droomt van een rol een als heerser van het Duitse voetbal, naast Bayern München. Geld is daarbij geen probleem voor de Noord-Duitsers. Met een begro­ting van ruim 135 miljoen euro staat tegenover elke euro van NEC een tientje voor de Duitsers. Op basis van de cijfers, de begro­ting, de Europese ervaring, de se­lectie, de uitstraling; kortweg op basis van de logica is NEC op voor­hand nagenoeg kansloos in het tweeluik begin volgend jaar met de Hamburgers. Gelukkig hebben de Nijmegenaren in de twee voor­gaande rondes van de UEFA Cup laten zien dat statistieken en logica helemaal niets voor hen te beteke­nen hebben.

NEC geniet dit keer wel uitgebreid na van succes
Ramon Zomer wordt met HSV op zijn wenken bediend.

Geen enkele speler van NEC waagde zich gistermorgen aan de uitlooptraining. „We zijn er allemaal wel, maar dan binnen”, zei Ramon Zomer. De verdediger had de zege op Udinese – net als de rest van de ploeg – uitgebreid gevierd. „ Een gezellig latertje”, kwalificeerde hij het feestje dat tot in de kleine uurtjes had geduurd. The day after werd dan ook benut om langzaam te herstellen. „ De meesten hebben zich binnen laten verzorgen. Sauna in. Lekker warm bad genomen. Je kent dat wel.”

De huurling van FC Twente is er de man niet naar om met de borst vooruit te lopen, maar afgelopen donderdagavond speelde Zomer zijn beste wedstrijd tot nu toe in het shirt van NEC. Kopduels, sli­dings, onderscheppingen, opbou­wen. Hij beheerste tegen Udinese alles. „ Je hebt soms van die avon­den dat het klopt”, zei Zomer, die pas in de rust van PeterWisgerhof hoorde dat Spartak Moskou in Londen met 2-0 voorstond. „Peter vertelde het me toen we het veld afliepen. De trainer besloot om in de tweede helft achterin een op een te gaan spelen. Natuurlijk was de nul heilig, maar bij die stand moesten we wel risico’s nemen.” De gedurfde manier van verdedi­gen past wel bij Zomer. „ Omdat je taak simpel is. Zorg dat je man niet aan de bal komt. En het ging prima. Behalve dat moment toen die Italiaan met de hand scoorde, hebben we niets weggegeven.”

Stokte zijn adem even bij die afge­keurde goal, Zomer wist zich de volgende dag ook nog het mo­ment te herinneren dat de rillin­gen hem van pure emotie over de rug liepen. „Toen dat geluid klonk van het scorebord. Dat er weer iets veranderd was in de stand bij Tot­tenham – Spartak. Het publiek dat uit z’n dak gaat omdat het 2-2 is ge­worden en uitgerekend op zo’n moment scoort Collins John de 1-0 voor ons. Dat moment. Daar zal ik nog vaak aan terugdenken.”

Anders dan zijn coach Mario Been was Ramon Zomer nog voor het begin van de loting juist wel ge­charmeerd van Duitse ploegen. „Wolfsburg, Hamburger SV. Mooie clubs hoor om tegen te spe­len. Of Manchester City. Engeland zou ik ook wel mooi vinden.” Met HSV werd hij op zijn wenken bediend, maar veel woorden wilde Zomer er niet aan vuil maken. „ Zondag ADO Den Haag. Genoeg genoten. We moeten weer aan de bak.”

Van Beukering beste Europese schutter NEC
Jhon van Beukering mag zich dankzij zijn goal donder­dag tegen Udinese nu Europees topscorer aller tijden van NEC noe­men. Met drie doelpunten is hij de meest succesvolle schutter van de Nijmegenaren. Hij stond tot don­derdag gelijk met Michel Mom­mertz. Zeven NEC’ers scoorden eenmaal. Peter Wisgerhof speelde de meeste Europese duels: 8. Van Beukering volgt met 6.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan