Oefenduel is voor eilandbewoners een ware happening

Vandaag in de Gelderlander.

Belofte van Been inspireert NEC
Oefenduel is voor eilandbewoners een ware happening.

De bewoners van Bo­naire keken elkaar even verbaasd aan op de volgepakte tribune van Stadion Kralingdijk. Lasse Schöne had zeven minuten voor tijd een selectie van hun elftal op een 10­-0 achterstand gezet en de NEC’ers vierden het doelpunt alsof ze zo­juist een overwinning voor de poorten van de hel hadden wegge­sleept. Het bereiken van de dubbe­le cijfers betekende echter dat de ploeg gisteren de training mocht overslaan.

„ Zo voorkom je dat het een geza­pig partijtje wordt, waarin ze het na 6- 0 wel geloven”, zei Mario Been na het eerste oefenduel dat uiteindelijk in een 13-0 zege eindig­de en waarin de trainer alle spelers uit zijn selectie gebruikte. Van de 21 man speelde alleen Dani Fernan­dez rechts achterin het hele duel.

Op Bonaire hadden ze alles uit de kast gehaald om er een onvergete­lijke avond van te maken. Waar het stadion niet voorzag in zitplaat­sen, had men houten noodtribu­nes gebouwd of – zoals langs de zij­lijn – 500 witte plastic stoelen neer­gezet. Er was een rumbaband van­uit Curaçao overgevlogen, twee kinderen zongen de volksliederen zo enthousiast dat ze er zelfs een tweede couplet van het Wilhel­mus tegenaan gooiden en omdat een heleboel mensen het openings­woord wilden voeren, begon de wedstrijd – volgens een goed ge­bruik op het eiland – zo’n twintig minuten te laat.

Mario Been borduurde zaterdag lo­gischerwijs voort op zijn tactiek die NEC in de ijzersterke tweede helft van het afgelopen seizoen naar het UEFA Cup-toernooi had gevoerd. Hoewel de tegenstander niet echt tot de verbeelding sprak, zag de coach hoe zijn ploeg niet al­leen gretig, maar ook uitermate verzorgd voetbalde. „We zitten nog steeds in een flow”, jubelde aanvoerder Peter Wisgerhof gek­scherend, maar de automatismen kwamen zo vroeg in de voorberei­ding toch opvallend vaak aan de oppervlakte.

NEC speelde met een ‘open linker­kant’ waar de diepgaande midden­velders naar hartelust indoken. „Dat is toch lekker voetballen”, wist Been. „ Opendraaien, wissel­pass geven en gebruik maken van de ruimtes.” Veel waarde wilde de coach verder niet hechten aan de oefenpartij die vooral voor Bonaire een ware happening was. Het stoort de ei­landbewoners dat in de regel alle aandacht naar ‘grote buur’ Cura­çao gaat.

Dat NEC juist Bonaire voor een trainingskamp had uitge­kozen, vervulde de plaatselijke be­volking met trots. Ook al eindigde het oefenduel dan in een stevige 13-0 nederlaag. Direct na het laat­ste fluitsignaal van scheidsrechter Blom, werd de kunstgrasmat over­stroomd door de jeugd die mas­saal op handtekeningenjacht ging. Maar terwijl de rumbaband de eer­ste Caraïbische klanken de zwoele avond in slingerde en het stadion zich opmaakte voor een spette­rend slotfeest, werd het plotseling aardedonker. Een stroomuitval leg­de tegen 23.00 uur het complete ei­land lam. „Dat gebeurt hier wel va­ker hoor”, zei een Nederlander werkzaam op Bonaire, laconiek. „ Ik schat een keer in de twee we­ken.” In het donker zochten de NEC’ers de weg naar hun bus. Opgelucht, want als de stekker er een uurtje eerder uitgetrokken was, waren de dubbele cijfers niet gehaald. En hadden ze gisterochtend gewoon moeten trainen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.