NEC is heer en meester in Haren

Vandaag in de Gelderlander.

NEC is heer en meester in Haren
Harense hoofdklasser heeft in eigen huis nooit zicht op stuntje.

Wie bijna niet van de tele­visie te slaan is, moet ook veel handtekeningen uitdelen. Het over­kwam Mario Been gisteravond in het Groningse Haren na de soepe­le 5- 0 bekerzege van NEC in de tweede ronde op amateurhoofd­klasser Be Quick ‘87. Terwijl zijn spelers al de kleedkamer opge­zocht hadden, signeerde de Rotter­dammer vlot shirtjes en program­maboekjes.

„Heerlijk voetbal gezien, Mario. Je hebt echt een fantastisch ploegje,” zei een Groninger bewonderend terwijl hij de trainer van NEC de hand schudde. „Ik heb er ook heel wat uurtjes inzitten, meneer”, grijnsde Been, die ook gisteren zijn ploeg negentig minuten lang verbaal terzijde stond. Zelfs bij de 4-0 kon de coach het niet laten om Lasse Schöne luidkeels te waar­schuwen voor het tegeneffect dat er in de bal zou zitten. De Deen knoopte de woorden in zijn oren, wachtte tot de bal inderdaad zijn kant op stuiterde en drukte droog af voor zijn eerste treffer van de avond.

Op dat moment in de 65e minuut wist Be Quick allang dat het nooit in de voetsporen zou treden van Rijnsburgse Boys en HHC Harden­berg die deze week de tweede ron­de van de KNVB beker overleefd hadden door de profs van RBC en Go Ahead Eagles uit het toernooi te knikkeren. NEC was namelijk vanaf de eerste minuut heer en meester in het naar traditie ruiken­de stadionnetje Esserberg. Al was er wel een minpuntje. De bezoe­kers controleerden de wedstrijd zonder echt dreigend te worden. En dus was er werk aan de winkel voor Been. „Rutger zoek die man nou eens op, joh”, eiste de coach van Worm, die gisteren de linker­flank bestreek. „ Lasse! Diepte!”, spoorde hij zijn Deense nummer 10 steeds weer aan.

Toen zijn ploeg eindelijk alle voor­zichtigheid liet varen, werd Be Quick prompt omver gespeeld. En zag Been dat Rachid Bouaouzan zich ontpopte tot zijn gevaarlijkste aanvaller. „Hij had dreiging bij al­les wat-ie deed”, complimenteerde Been de Marokkaan, die hem te­gen Heerenveen nog zo slecht be­vallen was. „Maar daar hebben we een dikke streep onder gezet. Als je hem vandaag ziet. Gewoon een heerlijke voetballer.”

Van de vijf doelpunten (24. 0­1 Youssef El-Akchaoui uit een straf­schop, 35. 0- 2 Rutger Worm na een fraaie solo Rachid Bouaouzan, 56. 0-3 Joël Thsibamba na een ver­re uittrap van Gabor Babos, 65. 0-4 Lasse Schöne gecoached door Been, 82. 0-5 Schöne na opnieuw een actie van Bouaouzan) was vooral de vierde van Tshibamba Been bijgebleven. „ Op dat mo­ment zag je dat we aanvallend meer mogelijkheden hebben. Ik had Joël ingebracht voor Jhon (Van Beukering, red) om na rust met een lopende, diepgaande spits te spelen. Zo’n uittrap van Gabor die achter de verdediging valt. Die bal is voor Joël. Puur op snelheid”, zei Been, die zijn doelman uiter­aard luidkeels had aangespoord om de lange uittrap te geven. Zoals hij de hele avond was blij­ven coachen. „Maar daar wordt ik voor betaald, hoor”, klonk de trai­ner droogjes.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan