Mooie dromen op Cyprus voor Leiwa

Nederlander en oud-NEC’er Jeffrey Leiwakabessy (27) speelt morgen in de Champions League met Anorthosis uit Cyprus.
Opeens stond de spelersbus van Anorthosis Famagusta stil op de snelweg van Athene. Vier motorrijders, die de Cypriotische ploeg al vanaf de luchthaven hadden gevolgd, dwongen de chauffeur de rem stevig in te trappen. Ze schreeuwden en uit hun ogen sprak een diepe haat. Pas na interventie van de Griekse politie kon de weg naar het hotel worden vervolgd.

Nu is Jeffrey Leiwakabessy (27) zeker niet bang aangelegd, een voetballer die dertien jaar uitkwam voor NEC is wel wat gewend rond de derby’s tegen Vitesse. ‘Maar zulke mafkezen had ik niet eerder gezien. Die haat in hun ogen, ongelofelijk. Ik dacht: als ze de bus maar niet inkomen.’ Het incident dateert van een maand geleden en markeert het meest glorieuze moment uit de historie van Anorthosis. Want de club uit Turks Cyprus, die zijn wedstrijden om politieke redenen speelt in het Grieks Cypriotische Larnaca, plaatste zich voor het eerst voor de Champions League.

Na de 3-0 thuiszege kon het team van de Georgische coach Temur Ketsbaia, de voormalige aanvaller van onder meer Newcastle United, een stootje (1-0 verlies) hebben. Leiwakabessy had een digitale videocamera meegenomen om de vreugde voor het nageslacht vast te leggen. ‘Dit moest ik filmen. Ik dacht: stel dat we het werkelijk halen, dat maak ik misschien nooit meer mee.
‘Wat mij vooral zal bijblijven, is het beeld van de duizenden mensen die ons bij terugkomst stonden op te wachten op de luchthaven. Die hadden daar de nacht doorgebracht om ons te verrassen. Ze zongen en staken vuurwerk af. We werden als helden ontvangen.’

Anorthosis werd ingedeeld in een poule met Internazionale, Werder Bremen en Panathinaikos, de club van Henk ten Cate die woensdag op bezoek komt in Nicosia. De club speelt zijn Europese thuiswedstrijden in de Cypriotische hoofdstad, vanwege de grotere stadioncapaciteit. In Famagusta waar Anorthosis vandaan komt, is vleugelverdediger Leiwakabessy nog nooit geweest. ‘Als je erbij stilstaat is het natuurlijk vreemd dat je de stad van je club nog nooit hebt gezien. Je moet ook echt toestemming vragen om naar het Turkse deel van Cyprus te reizen. En dan mag je er slechts kort verblijven. Dat is misschien iets voor later.’
‘Sinds ik hier ben, heeft de club alleen maar successen gehad. We schakelden Rapid Wien uit in de tweede voorronde van de Champions League en daarna dus Olympiakos. Vervolgens hadden we een prima start in de groepsfase, doordat we Werder Bremen in eigen huis op 0-0 hielden.’

Tussen de Griek Traianos Dellas (basisspeler in de ploeg die in 2004 Europees kampioen werd en destijds maker van de enige treffer in de halve finale tegen Tsjechië) en de Braziliaan Savio (ex-speler van Real Madrid) maakte Leiwakabessy op 16 september zijn debuut in de Champions League.
Niet gek voor een voetballer die bij zijn vorige club, Alemannia Aachen uit de Tweede Bundesliga, op de tribune was terecht gekomen en niet langer met plezier naar de training ging. Die vervelende periode trachtte hij op Cyprus achter zich te laten. ‘En dat is goed gelukt’, zegt Leiwakabessy.

‘De Champions League was een toernooi dat ik alleen van de tv kende, en dan sta je daar ineens in dat Weser stadion te luisteren naar die hymne. Toen die werd gespeeld, dacht ik: dit is dus de Champions League, nu gaat het gebeuren.
‘Op 22 oktober spelen we in San Siro tegen Inter. Dat wordt een mooi moment om te zien waar ik werkelijk sta. Misschien word ik wel helemaal weggespeeld. Prima, dan weet ik dat ook weer.’

Bron: DAG

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.