Mario Been: “Wij doen ons normale ding”

Vandaag in de Gelderlander

Mario Been: ‘ Wij doen ons normale ding’
NEC-trainer doet niet moeilijk over opstelling tegen Dinamo Zagreb.

NEC begint zo langza­merhand een Oost-Europa-des­kundige te worden. De ploeg van Mario Been neemt het vanavond in de UEFA Cup op tegen Dinamo Zagreb. Drie weken geleden bereik­ten de Nijmegenaren de groepsfa­se van het toernooi door af te reke­nen met Dinamo Boekarest, de Roemeense naamgenoot van de Kroatische topclub.

„Het begint al een beetje te wen­nen”, grinnikte Peter Wisgerhof gisteravond voor de laatste trai­ning in het Maksimir-stadion, het bouwvallige onderkomen van Di­namo. „Het is onze tweede Euro­pese uitwedstrijd in korte tijd. Maar dit soort wedstrijden geven mij wel een goed gevoel. Van mij mag het nog wel even doorgaan.” Net als eerder deze maand in Roe­menië leven Mario Been en zijn spelers losjes en ongedwongen naar het duel van vanavond toe. „ Als je alleen kijkt naar het verle­den, dan maken wij geen schijn van kans”, aldus de NEC- trainer. „ Alle vier onze tegenstanders in de groep hebben een grotere naam dan wij. Maar in het veld doen his­torie en reputatie er niet zo toe. Wij hebben de laatste acht maan­den bewezen dat we iedere tegen­stander kunnen verslaan. „Daarom gaan we dit duel in zoals elk ander.

Natuurlijk kan het zo zijn dat de dingen zo lopen dat je genoegen moet nemen met een punt, maar in principe gaan we el­ke wedstrijd voor de winst. Dat neemt niet weg dat wij ongeloof­lijk veel respect hebben voor de op­ponent van vanavond. En als na negentig minuten blijkt dat zij ster­ker zijn: prima.” Been heeft ook geen moment over­wogen tactische aanpassingen te doen. „ Deze ploeg heeft behoefte aan houvast en aan duidelijkheid. Daarom doen wij ons vaste ding en gaan we nu niet ineens met twee of drie spitsen spelen. Alle Kroatische voetballers zijn tech­nisch zeer vaardig. De creatieve ideeën moeten echter vooral ko­men van hun Zuid-Amerikaanse Ibanez, Morales en Sammir. Daar zullen we goed voor uit moeten kijken.”

Been deed gisteravond geen enke­le moeite om zijn kaarten tegen de borst te houden. NEC speelt van­avond met Tim Janssen in de spits in plaats van vaste kracht Jhon van Beukering. „Ik heb voor de start van het seizoen tegen de spelers ge­zegd dat ik per wedstrijd wil bekij­ken met welk team we het beste re­sultaat kunnen bereiken. Tegen Di­namo denk ik dat we het meest hebben aan een lopende spits. Jhonnie is dat zeker niet, die komt het meest tot zijn recht in de klei­ne ruimte.”

Opstelling NEC: Babos; Fernandez, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui; Sibum, Radomski, Davids; Ntibazonkiza, Jans­sen, Schöne.
NEC is gisteren met een selectie van twintig spelers gearriveerd in Zagreb. Twee van hen zullen vanavond genoegen moeten nemen met een tribuneplaats.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan