Looyen trekt weer aan de touwtjes

Vandaag in de Gelderlander.

Looyen trekt weer aan de touwtjes
Opvolger Han Berger verwacht een zware klus bij De Graafschap.

Leen Looyen werd gistermiddag gepresenteerd als nieuwe directeur voetbalzaken bij De Graafschap. De 61- jarige Looyen zegt niet te vluchten bij zijn huidige club NEC, waar hij hoofd scout is. „Ik lees overal dat ik problemen heb bij NEC. Maar dat is niet waar. De waarheid is dat ik een baasje ben en dat ik het moeilijk vind om op het tweede plan te wer­ken.” Looyen: „Ik ben heel lang tech­nisch directeur geweest bij NEC en nu was ik hoofd scouting. Ik moest me steeds vaker dwingen me niet overal mee te bemoeien. Dat is de hoodreden dat ik stop in Nijmegen en naar De Graafschap ga. Problemen heb je overal, maar ik heb juist nog een boel geld voor de club verdiend door ze in de zo­mer aan een nieuwe hoofdspon­sor te helpen.”

In Doetinchem, waar hij op 1 ja­nuari als opvolger van Han Berger begint, heeft Looyen een contract tot medio 2012 getekend. „Ik ben ouder geworden, maar nog wel heel scherp. Ik heb een heel jonge vrouw en die houdt me ook scherp.” Die scherpte zal de oud-trainer van onder meer NEC, Vitesse, NAC, FC Groningen en recent de Nederlandse Antillen ook wel no­dig hebben. „Dit is een geweldig zware klus. We zullen er alles aan moeten doen om De Graafschap in de eredivisie te houden. Maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. Ik ben nog nooit gedegra­deerd.” „We zullen heel creatief moeten zijn”, aldus Looyen die de finan­ciële situatie in Doetinchem intus­sen kent. „Toen ik bij NEC tech­nisch directeur was, hebben we spelers gehaald als Bart Latuheru, Danny Hesp en Dennis de Nooijer via het investeeerdersfonds. Die jongens hadden nog een enorme meerwaarde en hebben NEC naar een hoger plan getild. Bij De Graaf­schap verwacht ik dat de investeer­ders ook liever naar een wedstrijd tegen Ajax dan tegen TOP Oss ko­men kijken. Zij moeten ons hel­pen en ik hoop hun vertrouwen te winnen.”

Na Vitesse en NEC gaat Looyen binnenkort bij de derde Gelderse club aan de slag. „Nu heb ik ze alle­maal gehad, want AGOVV tel ik niet mee. Ik vind De Graafschap een geweldige club met veel tradi­tie. Het is ook de club van Guus Hiddink en Bennie Jolink. En ze hebben een Engels aandoend sta­dion, al spelen ze op dit moment geen Engels voetbal. Ik zal bij De Graafschap de komende jaren de cultuur gaan bewaken. Dat is be­langrijk. Het zijn Superboeren en dat moet zo blijven. Ik ben zelf ook een beetje een boer, kom uit Zetten.”

De Graafschap-voorzitter Sietze Veen stelde blij te zijn met de komst van Looyen. „Leen heeft een enorm netwerk en is door de wol geverfd. Ja, hij is een baasje maar die hebben we hier ook no­dig. We hebben daarnaast bewust gekozen voor een trainer die niet op de stoel van de trainer ( Henk van Stee, red.) gaat zitten. Dat ge­beurde bij Willem II en RBC wel met Andries Jonker en Rob Mep­pelink. Op die toestanden zitten wij hier niet te wachten.” De huidige trainer Henk van Stee is geen onbekende voor Looyen. „Henk en ik hebben samen in het bestuur van de CBV (Coaches Be­taald Voetbal) gezeten. We ken­nen elkaar goed”, aldus Looyen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.