Kennismaking met: Iraklis Saloniki

Morgen (maandag) speelt NEC de tweede oefenwedstrijd tegen een buitenlandse tegenstander. Op het veld van AWC, Sportpark de Wijchert, ontvangen we om 19 uur het Griekse Iraklis Saloniki. Voor 5 euro kan morgen aan de kassa in Wijchen een kaart worden aangeschaft. De Grieken zijn al een tijdje in ons land en speelden al drie oefenwedstrijden tegen eredivisionisten. Van AZ (3-0) en Heerenveen (2-0) werd verloren, de ontmoeting met Sparta leverde een 2-1 overwinning op.

Naam: Gimnastikos Syllogos Iraklis Thessaloniki
Opgericht: 1908
Clubkleuren: Blauw-wit
Bijnaam: De Oude
Kampioen:
Beker: 1976
Website: www.iraklis-fc.gr

Geschiedenis
Iraklis bestaat dit jaar honderd jaar. Degenen die iets beter kunnen rekenen dan deze supporters komen dan tot de conclusie dat de club in 1908 is opgericht. Iraklis is daarmee één van de oudste clubs in Griekenland (check bijnaam). Iraklis speelt al 49 seizoenen in het betaalde voetbal, alleen de grote vier (Panathinaikos, AEK, Olympiakos en PAOK) hebben er 50.

De club bereikte tot vijfmaal toe de bekerfinale, maar slaagde er slechts één keer in de beker ook daadwerkelijk te pakken. Ook dat ging niet zonder slag of stoot, want Olympiakos gaf zich in 1976 pas na penalties gewonnen. Iraklis maakt wel regelmatig zijn opwachtig in de Uefa Cup. Al negen keer kwam de club in Europees verband uit. NEC en Iraklis vertellen hetzelfde verhaal als ze het hebben over het laaste Europese avontuur. In 2006 werd Iraklis in de eerste ronde uitgeschakeld door Wisla Krakow. In Polen wonnen de Grieken verrassend (0-1), maar een 0-2 thuisnederlaag betekende het einde van het Europese avontuur.

Stadion
Iraklis speelt haar wedstrijden in het Kaftanzoglio stadion, dat in eigendom is van de staat. Dit stadion werd aan de club toegewezen in de jaren ’60 toen de staat het toenmalige stadion annexeerde om expansie van de naastgelegen Aristoteles Universiteit mogelijk te maken. Vrij wrang was dat Iraklis de eerste Griekse club was die een stadion in eigen bezit had en dat nu dus niet meer heeft, terwijl stadgenoten Paok en Aris wel over een eigen stadion beschikken.

Het stadion was lang het grootste stadion van Griekenland. Eind jaren negentig trad het verval in, waarna begin deze eeuw een flinke renovatie volgde voor de Olympische Spelen van Athene in 2004, waarin het stadion gastheer was voor een aantal van de voetbalwedstrijden. Het stadion beschikt over ruim 28.000 zitplaatsen.

Fans
Die zitplaatsen zijn overigens over het algemeen tijdens thuiswedstrijden van Iraklis nauwelijks bezet. De club kwam vorig jaar in haar 15 competitiewedstrijden tot een gemiddelde van 3760 toeschouwers, met een uitschieter van 8381 in de derby tegen stadgenoot Paok. In vroegere jaren was de club populairder. Naar eigen zeggen is de uittocht van 15000 fans naar de bekerfinale van 1987 in Athene nog steeds een Grieks record wat betreft meereizende fans.

De grote rivalen van Iraklis zijn, weinig verrassend, de stadgenoten Paok en Aris. Beide clubs eindigden vorig seizoen boven Iraklis. De negende plaats van Paok was teleurstellend, de vierde plaats van Aris was verrassend goed. De Iraklis supporters komen vooral uit het rijkere oostelijke deel van de stad. Binnen de rijkere politieke en culturele elite van de stad zijn dan ook veel Iraklis fans te vinden.

Bekende spelers
We hebben lang naar de selectie van Iraklis zitten kijken, maar hoe hard we ook nadachten, geen enkele naam deed een belletje rinkelen. Wat ons betreft zouden klinkende namen als Emmanouil Papasterianos, Achilleas Sarakatsanos en Grigoris Papazaharias net zo goed een uitstekende vleesschotel in het etablissement van de familie Gliatis in de Bloemerstraat kunnen uitserveren. Maar misschien kunnen ze ook wel heel goed voetballen. We gaan het morgen zien.

Resultaten laatste jaren

Seizoen

M

W

G

V

Ptn

Plaats 

07-08

30

8

11

11

35

10e

06-07

30

10

 5

15

35

13e

05-06

30

15

 6

 9

51

4e

04-05

30

12

 5

13

41

7e

03-04

30

12

 6

12

42

8e

02-03

30

15

 4

11

49

7e

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan