Held van Daarlerveen gaat op avontuur in Nijmegen

Vandaag in de Gelderlander.

Ramon Zomer maakt vanavond debuut bij NEC tegen FC Twente.

Om van zijn nieuwe woning in de Nijmeegse volkswijk Wolfskuil naar het Goffertstadion te komen, gebruikt Ramon Zomer (25) nog even de TomTom. Zijn weg bij NEC heeft hij al gevonden. Vanavond start de huurling in de basis. Uitgerekend tegen zijn werk­gever FC Twente. „ Mijn zevende competitiewed­strijd van 2008”, geeft de verdedi­ger aan dat hij dit jaar nog niet met gouden letters in zijn plak­boek heeft bijgeschreven. De sei­zoenen daarvoor gebeurde dat wel. Zomer had zijn plek gevon­den in het centrum van de verdedi­ging en pakte als international bij Jong Oranje in 2006 in Portugal ook nog de Europese titel.

„In die periode kon ik een stap ma­ken. Heerenveen had belangstel­ling. Een paar clubs in Duitsland. Dat laatste was vooral financieel aantrekkelijk. Maar ik heb het niet gedaan. Had alles met mijn karak­ter te maken. Ik was nogal behou­dend.”

Die eigenschap heeft hij afge­schud. „ Omdat ik in de voorberei­ding op dit seizoen al snel in de ga­ten kreeg, dat ook de nieuwe trai­ner, Steve McClaren, mij geen ba­sisplaats zou geven”, zegt Zomer. En een seizoen als het vorige wil­de hij niet meer meemaken. „Ik zat de eerste tien, vijftien wedstrij­den op de bank. Net als de laatste wedstrijd van het seizoen daar­voor. Toen voelde ik het wel een beetje aankomen. Ik draaide wat minder. Wist ik zelf ook wel. En mijn concurrent, Edson Braafheid, deed het juist goed. Ik kon erop wachten.”

Omdat Fred Rutten ook daarna nauwelijks nog een beroep op zijn verdediger deed, speelde Zomer zijn wedstrijden vooral met Jong FC Twente, dat wel kampioen in de eredivisie werd. „Leuk hoor, maar ik voetbal niet om in het twee­de kampioen te worden”, klinkt het beslist.

De afgelopen maanden werden de geruchten steeds sterker dat Zo­mer aan vitesse verhuurd zou wor­den. „Maar de clubs kwamen er niet uit. Ik wist dat NEC ook be­langstelling had. Toen Jonas Ols­son verkocht was, werd dat con­creet. NEC vond ik interessant. De ploeg speelt in de UEFA Cup en ik hoorde louter positieve verhalen van jongens als Pothuizen, Sibum, Wielaert, Denneboom en Hersi.”

En nu is het dan zo ver. Dertien jaar nadat hij voor het eerst als C-junior het rode shirt van FC Twente over zijn schouders liet glij­den, ligt er nu een andere tenue voor hem klaar. „Een vreemd ge­voel”, bekent hij eerlijk. „Maar te­gelijkertijd ook heel leuk. Vooral omdat de eerste wedstrijd in En­schede tegen FC Twente is. Dat maakt het wel heel speciaal.”

Nerveus wordt hij er niet van. „Toen ik 23 was haalde ik het ni­veau zonder problemen. Ik ben nu 25. Dat gaat me gewoon weer luk­ken. Daar ben ik niet bang voor.”

Voor het eerst van zijn leven woont Zomer een aantal dagen per week buiten Daarlerveen. Een dorp in Twente met 1500 inwo­ners, een voetbalclub, een café en twee kerken. „ Ook toen ik bij FC Twente speelde ben ik er altijd ge­bleven. Mijn ouders wonen er nog steeds. Mijn familie, mijn vrien­den. Ik ken de meeste mensen uit het dorp. En mijn appartementje heb ik aangehouden. Op tien me­ter van ’t Vossenhol. Het enige café.”

De eigenaar is een vriend van hem. „In 2006, toen we met Jong Oranje Europees kampioen waren geworden, stonden stamgasten me op te wachten aan de rand van het dorp. Ging ik op de platte kar naar ’t Vossenhol. Daar hebben we een enorm feest gehad.”

Als enig kind groeide hij er op en leerde van het dorp te houden. „ Het is er altijd gezellig. Neem de buurvrouw van mijn ouders. Die is in de zeventig. Twee van hun kinderen wonen nog steeds thuis. Die zijn rond de veertig. Ik kom er graag. Ik ken ze zo goed.”

Als het even kan wipt hij ook aan bij zijn oude voetbalclub, vv Daar­lerveen. Hij voetbalde er tot de C-junioren toen scouts van FC Twente hem ontdekten. Maar de club heeft het moeilijk. „ Ze heb­ben geen eerste elftal meer. Dat zat er aan te komen. Vorig jaar stonden er achterin al drie spelers die samen 150 jaar waren.” Nooit meer dus de derby Daarlerveen ­Daarle. Of Daarlerveen tegen Vroomhoopse Boys. „Weinig voet­bal en heel hard werken. Ik mocht het graag zien”, grijnst Zomer.

Hoewel hij in de lease-auto van FC Twente blijft rijden, koopt de huurling van NEC deze week ook nog een fiets. „Even kijken hoe de wegen zijn. Iets meer ontdekken dan de route van huis naar sta­dion”, zegt Zomer. Nog even en de TomTom kan de prullenbak in.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.