Haalt NEC de play offs?

Het blijft een ingewikkeld fenomeen, die play offs. Gaat NEC de play offs halen en zo ja, wat behelsen dan die play offs? Wij belden met rekenwonder Aad de Mos en hij zette de zaken even voor ons op een rijtje.

Plaatsing voor de play offs
In principe heeft NEC plaatsing voor de play offs in eigen hand. Een punt op de laatste speeldag in Breda betekent dat NEC zowel Utrecht als Vitesse achter zich houdt en dus als negende eindigt. Mocht NEC verliezen in Breda dan is plaasting alsnog zeker als Utrecht thuis niet van Groningen weet te winnen en Vitesse geen grote zege tegen aanstaand kampioen PSV behaald.

Maar zelfs als NEC door één van beide ploegen achterhaald wordt is er nog een ontsnappingsmogelijkheid. Mocht Feyenoord er namelijk niet in slagen bij de eerste vijf te eindigen dan zitten beide bekerfinalisten bij de plaatsen 6 t/m 9, hetgeen betekent dat de nummer 10 zich ook plaatst voor de play offs. De winnaar van de beker zal dan niet meer deelnemen aan de play offs.

Het verloop van de play offs
Hoe de play offs exact ingericht gaan worden hangt met name af van Feyenoord, haalt die club de eerste vijf en wint het de beker? In het geval dat Feyenoord alsnog bij de eerste vijf eindigt dan zal NEC (er van uitgaande dat we negende worden) hoogstwaarschijnlijk tegen de ploeg moeten aantreden die door Feyenoord is achterhaald. Dat is dan Twente of Heerenveen.

Mocht Feyenoord de eerste vijf niet halen dan weet NEC bij plaatsing pas na de bekerfinale van 27 april wie de tegenstander in de play offs is. Op basis van de huidige stand is de tegenstander altijd de verliezend bekerfinalst, dus Feyenoord als Roda JC de beker wint en Roda als Feyenoord de beker wint. Bij winst van NEC in Breda kan overigens ook FC Groningen nog als tegenstander uit de bus komen (wc)rollen.

De play off zal in principe bestaan uit drie ronden. Een zekerheidje is dat NEC mogelijke play offs met een thuiswedstrijd zal moeten beginnen. Mocht NEC de eerste ronde overleven dan speelt het tegen de winnaar van de andere halve finale om te bepalen wie de uiteindelijke winnaar van plaats zes t/m negen is. Daarmee heb je dan nog geen Europees voetbal, want dat ticket kan pas verdiend worden als ook de verliezer van de plaatsen 2-5 verslagen is.

Enige uitzondering hierop is het scenario dat Feyenoord alsnog bij de eerste vijf eindigt, de beker wint en in de play offs geen Champions League haalt. Dan is elke club bij de eerste vijf al voorzien van een Europese plaats en volstaan dus twee ronden om Europa in te gaan.

Het complete schema op basis van de huidige stand vind je hier.

De speeldata zijn:

zo 20 april NAC – NEC
zo 27 april bekerfinale Feyenoord-Roda
wo 30 apr / do 1 mei play off ronde 1 – heenwedstrijd
za 3 mei / zo 4 mei play off ronde 1 – terugwedstrijd
wo 7 mei / do 8 mei play off ronde 2 – heenwedstrijd
za 10 mei / zo 11 mei play off ronde 2 – terugwedstrijd
do 15 mei play off ronde 3 – heenwedstrijd
zo 18 mei play off ronde 3 – terugwedstrijd

En u vindt het gek dat er wordt nagedacht over een eenvoudiger systeem voor de play offs? Laten we het daarom maar gewoon stapje voor stapje gaan doen: een punt in Breda graag!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.