De Gelderlander van vandaag: NEC-vitesse

Het kan nu bijna niet meer mis
Been rekent zich niet rijk, maar NEC slaat grote slag tegen Vitesse.

Terwijl Vitesse-doel­man Piet Velthuizen met een woe­dende uithaal de bal uit het sta­dion joeg, dook zijn NEC-collega Gábor Babos na de 1-0 overwin­ning op de aartsrivaal de tribunes in. De Hongaar stortte zich tussen de uitzinnige Nijmeegse suppor­ters om samen met hen de alweer tiende zege van 2008 te vieren.

En het bereiken van de play-offs, zo wisten de meeste fans. Want dat kon niet meer mis. Daar wilde Mario Been in de beslotenheid van de perskamer nog niets van weten. „Ik kan ook goed rekenen”, hield de trainer van NEC zijn ge­hoor voor. „Maar we hebben nog helemaal niets. In de laatste wed­strijd moeten we nog een punt pakken. Zondag uit bij NAC. Dat mag je gerust loodzwaar noemen.” Formeel had Been het bij het rech­te eind, maar het moet gek lopen, wil het nog mis gaan. Als Heeren­veen zondag thuis wint van Excel­sior mag NEC ook nog tiende wor­den om een startbewijs voor de play-offs in de zak te steken.

Aad de Mos, toch de rekenmeester onder de eredivisiecoaches, had al­les tot achter de komma bekeken en zijn conclusies getrokken. „We hebben de slag om de play-offs ver­loren. Niet hier, al is het een ver­diende zege voor NEC, maar in de thuiswedstrijden tegen VVV, NAC en Roda”, klonk de trainer van Vi­tesse berustend. De Mos was het duel overigens ver­rassend begonnen. Met Theo Jans­sen als linksback tegenover de man in vorm, Jeremain Lens. Het idee: als Vitesse de bal had, zou Janssen de vrije man op het mid­denveld worden, aangezien Lens niet de speler is die erg fanatiek meeverdedigt.

De praktijk was weerbarstiger voor de Arnhemmers, die het eer­ste half uur een tot in de tenen ge­laden thuisploeg troffen. NEC won de duels, NEC won de ‘twee­de bal’ en NEC scoorde na 28 mi­nuten. De weergaloze actie was van rechterverdediger Muslu Nal­bantoglu, de fluwelen afronding van Krisztian Vadocz, die Piet Velt­huizen in de verre hoek kansloos liet. De Mos zette daarna zijn elftal om. Bracht Mads Junker voor Jasar Takak, dirigeerde Gill Swerts naar de linksbackpositie en Theo Jans­sen weer naar het middenveld. De wissels konden niet voorkomen dat NEC nog drie dikke kansen on­benut liet. Terwijl NEC na rust Jonas Olsson met een spierblessure verloor (Pa­trick Pothuizen viel perfect voor hem in), gooide De Mos met een extra spits (Harrie Gommans) al­les op de aanval. Dat gebeurde vooral met fantasieloze hoge bal­len, die de Nijmeegse defensie nau­welijks in problemen brachten.
Veel woorden wilden Been niet meer vuilmaken aan de rommeli­ge tweede helft. „We kunnen er nog jaren over praten, maar der­tien weken geleden stonden we ze­ventien punten achter op Vitesse. Dit jaar hebben we een geweldige opstanding beleefd. Dat is een groot compliment. Niet alleen voor de ploeg. Voor de hele club.”

De goedlachse schakel tussen NEC en zijn sponsors
In financieel opzicht zijn sponsors de kurk waarop een profclub drijft. Bij NEC zijn ze in goede handen. Commercieel manager Maurice Gubbels geniet van zijn rol als schakel tussen club en geldschieters.

Zondagochtend, half elf. Het Goffertpark ligt er idyllisch bij op deze voorjaarsdag. Er schijnt een aange­naam zonnetje op de bomen die op het punt staan uit te botten. Hier en daar lopen joggers hun zondagsrondje en doen honden wat ze op andere dagen ook doen. In het Goffertstadion heerst, vier uur voor de aftrap van de Gelderse derby, al aardig wat bedrijvigheid. Het stadion is stijf uitverkocht en de Nijmeegse aanhang heeft zijn zinnen gezet op een feestje; en dus moet er voedsel en vooral veel drank worden aangesleept.

Ook in de Brasserie is het al gezel­lig druk. De businessclubs van NEC en Vitesse hebben er een ge­woonte van gemaakt om vooraf­gaand aan de derby zelf ook een balletje te trappen. „ Godzijdank voetballen we vandaag op een christelijk tijdstip”, verzucht Mau­rice Gubbels, commercieel mana­ger bij NEC en keeper bij de Nij­meegse zakenlieden. „ Meestal spe­len NEC en Vitesse al om half een ’s middags, waardoor wij al om een uurtje of negen op het veld moeten staan. Dan is dit toch wel prettiger.”

Gubbels is sinds jaar en dag doel­man bij het team van de OSRN, zoals de Nijmeegse businessclub officieel heet. De 44-jarige Nijme­genaar, die in een grijs verleden een paar keer onder de lat stond in de hoofdmacht van NEC, is niet de enige met ervaring in het betaal­de voetbal. Ook Rob Hasselbach speelde ooit in het eerste van de Nijmeegse club. En bij de Arnhem­mers is oud-Vitessenaar Huub Loeffen de bekendste. Hasselbach smaakt trouwens het genoegen om de score in de eerste helft te openen, na rust moet de sterk keepende Gubbels toch de gelijk­maker toestaan.

„ Ach, het vallen gaat nog wel, al­leen het opstaan, hè”, lacht Gub­bels na afloop terwijl hij diep inha­leert. Het is niet de eerste sigaret die hij deze dag heeft opgestoken en het zal zeker niet de laatste zijn. Het is deze maand acht jaar gele­den dat Maurice Gubbels werd be­naderd om bij NEC te komen wer­ken. Sindsdien vervult hij een dub­belrol: hij werkt op de commer­ciële afdeling van de club maar fungeert tevens als schakel tussen NEC en de OSRN, die de helft van zijn salaris ophoest. Gubbels, goedlachs en gemakkelijk in de omgang, voelt zijn werk be­paald niet als een ondraaglijk juk.

„Het is prettig om deel uit te ma­ken van de voetballerij, de wereld waarin je bent opgegroeid. Van de andere kant ligt het commerciële aspect mij ook goed. Het is geen job met kantooruren. Je bent zes dagen in de week bezig, en regel­matig heb je ook ’s avonds nog een vergadering of bijeenkomst. Maar het is geen baan waarbij de boog altijd gespannen is. Boven­dien is de werksfeer bij NEC heel aangenaam. En het is typisch voor deze club dat de afstand tussen personeel en spelers zo klein is.” Na hun wedstrijd krijgen de busi­nessclubs van NEC en Vitesse in businessruimte De Gaanderij een buffet geserveerd. De bierpomp werkt op volle toeren, maar de le­vensgenieter houdt het bij een co­laatje. Gubbels: „Ik heb vandaag de shift. Zorgen dat alles soepel ver­loopt en ik moet na afloop ook de boel afsluiten. Daarom is het beter om het bier even te laten staan.

Eens kijken hoe lang ik dat vol­houd, want na de wedstrijd zijn er altijd mensen die je toch een pilsje in de hand weten te duwen.” Een uur voor de wedstrijd loopt Gubbels naar de entree van het sta­dion. „Ik weet graag wie er alle­maal binnen zit”, legt hij uit. Eenmaal op zijn post blijkt hoe­zeer Gubbels de laatste jaren is uit­gegroeid tot een gezichtsbepalend figuur binnen de club. Minstens de helft van de eindeloze stoet die door de hal trekt, komt hem even de hand schudden. Gubbels voelt zich duidelijk in zijn element. Hij maakt grapjes, slaat mensen op de schouder en waar nodig steekt hij twijfelaars een hart onder de riem: „Ik denk dat het 3-1 wordt.”

Als Vadocz NEC na een klein half uur op voorsprong zet, ontploft De Goffert en Gubbels explodeert ongegeneerd mee. Maar als Vitesse na rust de druk opvoert, grijpt hij steeds vaker naar het pakje sigaret­ten. Pas als Luinge voor het laatst op zijn fluitje blaast, valt de span­ning weg. Even later, in de bomvolle Gaande­rij, gaat Gubbels weer naadloos op in de menigte van kleine en grote ondernemers die zich willen laven aan het succes van NEC. Er is ook een klein plukje Arnhemmers overgebleven in de rumoerige feestzaal. „Daar ga ik straks nog even langs, om me te laten felicite­ren. Dat moest ik een half jaar gele­den ook toen wij in het Gelre­dome verloren.”

Een volle Goffert zwaait Muslu uit
NEC-verdediger krijgt afscheid dat hem nog lang zal heugen.

Iedereen – behalve de gasten uit Arnhem – bleef gisteren zitten in het Goffertstadion. Want er werd afscheid genomen. Van Bartje van Brakel. En vooral van Muslu Nalbantoglu. En terwijl zijn ploeggenoten rond de middencirkel stonden, werd de man, die 106 wedstrijden speelde voor NEC en voor drie jaar teken­de bij Kayserispor, toegesproken door Carlos Aalbers. Die roemde de verdediger om zijn niet aflaten­de werklust, zijn vastberadenheid om met wie dan ook de concurren­tie aan te gaan én zijn sociale ka­rakter. „ Je bent niet voor niets on­ze ‘knuffelturk’,” zei Aalbers ter­wijl een klaterend appalus en de spreekkoren ‘ Muslu, Muslu’ over de volle tribunes rolden.

En hoewel hij geen speech had voorbereid, nam Nalbantoglu zon­der dralen de microfoon over van de technisch directeur en bedank­te in een warm betoog, zijn team­genoten (‘hè Potje’), de technische staf, al die vrijwilligers van NEC, zijn ouders en ook nog zijn ver­loofde. Af en toe nam hij bewust een pau­ze. Moest ie even een brokje weg­slikken (‘zoveel mensen heb ik nog nooit toegesproken’), maar sloot hij af zoals alleen Nalbantog­lu dat kan: „Ik ben in Amersfoort geboren, maar voor altijd een ech­te NEC’er.” In de volle Goffert hielden ze niet meer op met klappen.

Ook El- Akchaoui in de bloemen
Naast de vertrekkers Muslu en Van Brakel werd gister­middag na afloop van de derby te­gen Vitesse ook Youssef El-Ak­chaoui in de bloemen gezet. De vleugelverdediger heeft een ijzer­sterk seizoen achter de rug, waarin hij – zeer uitzonderlijk voor een veldspeler – geen minuut miste. El-Akchaoui scoorde in de zeven­tien thuiswedstrijden de meeste punten in het man-of-the­match- klassement en werd daar­voor gisteren gehuldigd.

Van Beukering vindt zege NEC terecht
Hij had de derby in zijn periode bij De Graafschap een tijdje gemist, maar Jhon van Beu­kering vond de zege zijn ploeg op Vitesse dik in orde. „ Een terechte overwinning”, zei de spits van NEC. „Wij waren beter. Veel scher­per in de duels en hadden er nog wel een paar meer kunnen maken. Ik heb een paar aardige tikken ge­had. Dat krijg je met al die duels. Dat is mijn spel. Maar ik kreeg wei­nig vrije trappen mee, vond ik.”

Luinge schiet gaten in defensie van NEC
Binnen drie minuten gaf scheidsrechter Roelof Luinge gele kaarten aan de NEC-verdedi­gers Muslu Nalbantoglu en Peter Wisgerhof. Beiden stonden op scherp en zijn zondag tegen NAC geschorst. Als Jonas Olsson daad­werkelijk een spier gescheurd heeft moet Mario Been in Breda drie man in zijn defensie vervan­gen. Patrick Pothuizen, Dani Fer­nandez en Jeroen Drost lijken de logische vervangers.

Vandaag duidelijkheid over blessure Olsson
Al snel nadat Jonas Ols­son tegen de grond was gegaan, maakte fysiotherapeut Cees van der Linden het ‘ wisselgebaar’ naar de kant. In de 51ste minuut werd de Zweed vervangen door Patrick Pothuizen.
„Morgen (vandaag, red) weten we meer. Maar eerlijk gezegd ben ik op het ergste voorbereid. Als Jonas dat spiertje in zijn been gescheurd heeft, zijn we hem voor langere tijd kwijt,” wist Van der Linden.

SPORTFORUM
Na de zege van NEC op Vitesse, de tiende overwinning in 2008, is de Nij­meegse club praktisch verzekerd van deelname aan de play- offs. Bij de strijd om een plaats in de UEFA Cup kan NEC ver komen.

Wij denken zelfs: NEC is straks dé grote favoriet in de play- offs

"Als ploeg is NEC verder"
„Twee weken geleden heb ik ze tegen PSV zien spelen. Voetbalden ze erg goed. Dwingend ook. En laten we eerlijk zijn, als Gomes die avond niet onder de lat had gestaan, wint NEC gewoon van PSV. Als team komen ze in 2008 erg goed voor de dag. Er staan elf jongens in het veld die bereid zijn om voor elkaar te werken. Heel belangrijk. Kijk maar naar Feyenoord. In Rotterdam hebben ze misschien meer individuele klasse, maar als ploeg is NEC op dit moment verder. Stel dat ze Feyenoord en pak ’m beet ook Groningen treffen in de play- offs. Dan is NEC wat mij betreft favoriet. Dat denk ik zeker.”

Sjaak Koppers, wethouder in Druten

"NEC zit in een flow"
„Met die stelling ben ik het wel eens. Door de jaren heen zie je dat nacompetities vaak worden gewonnen door een ploeg die in het laatste deel van de competitie in een flow zit. Dat laatste geldt zeker voor NEC.
Als je een klassement opmaakt van de tweede seizoenshelft zit die ploeg zeker bij de topdrie. En wat ik ook belangrijk vind: NEC wint zijn wedstrijden op basis van goed voetbal. Het ziet er naar uit dat de ploeg ook in de play- offs in zijn vertrouwde samenstelling kan spelen. Tegen NAC zijn een paar belangrijke spelers geschorst, maar die zijn daarna weer gewoon inzetbaar. Het is alleen de vraag of Olsson weer op tijd fit is.”

Leen Looyen, hoofd scouting NEC

"Geen naïeve clubliefde"
„Natuurlijk is NEC de favoriet. NEC is de ploeg in vorm. Als er een vormklassement zou zijn, dan zou NEC erg hoog staan. Kijk maar naar de mogelijke tegenstanders: van Roda kan gewonnen worden, Groningen is niet in vorm en van Feyenoord kan ook niet gezegd worden dat het in goeden doen ist. Maar ik zal niet zeggen dat alles makkelijk gewonnen wordt. Dat zou naïeve clubliefde zijn. Of NEC wat in Europa te zoeken heeft? Als je je kwalificeert wel natuurlijk. Maar het zal ook afhangen wat er deze zomer op de transfermarkt gebeurt. Voor spelers van NEC zal bij andere clubs veel belangstelling zijn.”

Paul Depla, wethouder sport Nijmegen

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan