Graffitiproject motiveert tieners

Vandaag in de Gelderlander.

Graffitiproject motiveert tieners

Een groepje tieners staat met spuitbus in de aanslag in de bovenste ring van het NEC- sta­dion. De kleuren rood en groen zit­ten al op de muur. Het was giste­ren de tweede ‘spuitavond’, maar de letters van de kreet ‘NEC Nij­megen, de trots van Gelderland’ zijn nog niet af.

Terwijl hun concentratie wegebt, probeert kunstenaar Rob Arts van graffiti.nl de jongens en meisjes uit de nabijgelegen buurten in het gareel te houden. Arts: „ Ze zijn druk en brutaal, maar vergis je niet in hun motivatie. We begon­nen met ruim dertig jongeren uit Hatertse Hei, Kolping en Wil­­lemskwartier. Nu zijn er nog vijf­tien over, maar die zijn trouw. Ze­ker de meisjes blijken hartstikke fa­natiek.”

Daniela (14) vindt het spuiten leuk omdat ze zich kan uit­leven. Ze zou er in de toekomst best mee door willen gaan, maar denkt dat het moeilijk is om plek­ken te vinden. Want dat heeft Arts de jongeren tussen de 12 en 16 jaar duidelijk bijgebracht: spuiten doe je alleen waar het mag. Arts: „ Eerst kregen ze theorieles in de verschillende buurtcentra. Daarna hebben we de praktijk geoefend in mijn atelier. Nu we sinds maandag in het stadion spuiten is het heel helder: niet spuiten op hekken, an­dere muren, stoelen én elkaar.”

Maandagavond presteerde een van de jongens het toch om een smiley op een stoel te spuiten. Arts stuur­de hem naar huis en gisteravond kwam hij de verf eraf halen. Liever noemt Arts het niet zo, maar hij heeft in dit project ook een opvoe­dingstaak. Vincent (12) is een druk­temaker, maar op zijn tijd ook se­rieus: „ Met iets bezig zijn leidt af. Graffiti ziet er super mooi uit. Dat we nu zelf mogen spuiten, maakt je trots. Alle supporters kunnen het straks zien. Dat is mooi, want ik hou heel veel van NEC.”

Jonge­renwerker Will Derksen vindt dat het project op een goed moment komt: „ Ze zijn op een leeftijd waarop je ze nog wat kunt meege­ven: zo leren ze dat het niet gaat om je eigen naam ergens op te zet­ten, maar dat je gezamenlijk iets maakt. Dat helpt ook de rivaliteit tussen buurten verminderen.” Vanavond spuiten de jongeren voor het laatst. Daarna gaat Rob Arts de details invullen. In september wordt de kreet officieel onthuld.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.