Gommers perfecte gids voor NEC in Moskou

Vandaag in de Gelderlander

Gommers perfecte gids voor NEC in Moskou
NEC heeft in Moskou een betrouwbare gids in de arm genomen. Nijmegenaar Ralph Gommers maakt de voetballers dezer dagen weg­wijs in de Russische metro­pool waar de NEC- supporter alweer vijf jaar woont en werkt.

Vroeger volgde hij NEC overal. „Thuis of uit, ik was er altijd bij,” zegt Ralph Gommers (34). Tegenwoordig blijft hij op de hoogte dankzij twee schotels aan het balkon van zijn appartement in Moskou. „ Ge­lijk maar een abonnement op eredi­visie live genomen. Mijn vrouw wordt wel eens gek van me. Maar ik ben NEC- supporter gebleven.”

Gommers werkte vroeger bij een bedrijf in Oosterhout dat goede­renvervoer naar de Russische hoofdstad verzorgde en kreeg vijf jaar geleden de kans om de zaken vanuit Moskou te gaan regelen. „Ik was net vrijgezel geworden. Ik pak­te mijn spullen en ben gegaan. Geen moment geaarzeld”, zegt de man die tegenwoordig voor UTS Voerman buitenlanders, die in Mos­kou komen wonen en werken, wegwijs maakt. „Ik zorg dat hun persoonlijke spullen op de plaats van bestemming komen. Dat ze geen omkijken hebben naar alle papieren rompslomp en dat er bij de douane niets achterblijft.” De laatste mededeling wordt ge­daan met een flauwe glimlach. Gommers kent zijn pappenhei­mers. „ De meeste problemen heb ik altijd bij de douane. Die is ge­woon corrupt. Er raken wel eens computers zoek als je begrijpt wat ik bedoel.”

Vanaf vandaag is hij de gids van de NEC-selectie, die vanmorgen met een eigen charter vanaf vliegveld Weeze naar Moskou vertrok voor de derde wedstrijd in de UEFA Cup tegen Spartak. Gommers zit straks voorin de spelersbus. Mis­schien wel naast Mario Been. Niet gek voor een jongen die tien jaar geleden nog tot de harde suppor­terskern behoorde. „ Ik was niet al­tijd een lieverdje.” Weer die flau­we glimlach. „Maar een echt lid van de harde kern was ik ook niet. Ik hoorde meer bij de meelopers.” Even bekleedde hij ook het ambt van steward. „Een blauwe maan­dag. Langer niet. Het werd me door de meeste supporters niet in dank afgenomen, zullen we maar zeggen.”

Vier keer per seizoen ziet hij zijn ‘helden’ in levende lijve. „Pak ik het vliegtuig. Ga ik zaterdags naar de jeugd, zondags het eerste en als het even kan op maandag Jong NEC. Dan wil ik ook alles zien. Kwestie van plannen,” weet Gom­mers, die uiteraard de dubbel te­gen Dinamo Boekarest ook bij­woonde. „Die spanning. Vooral in Boeka­rest. Ik heb drie pakjes sigaretten gerookt. En daarna zijn we enorm gaan feesten.” De loting voor de groepsfase van de UEFA Cup volg­de hij op de zaak. „ Deur van mijn kantoor dicht gedaan en op de computer alles gevolgd. Toen Spar­tak Moskou uit de koker kwam, heb ik geschreeuwd. Zo mooi vond ik het.”

Een paar dagen later hing NEC aan de lijn. De club maakt graag ge­bruik van de diensten van de man die na vijf jaar aardig zijn weg weet te vinden in de Russische me­tropool. „Moskou is vooral ex­treem groot”, weet Gommers. En druk. „Hemelsbreed woon ik der­tig kilometer van mijn werk. Maar er zijn dagen dat ik er met de auto vier uur over doe. Op een rechte weg, hè. Twaalfbaans! Een paar jaar geleden is Spartak op weg naar het eigen stadion uit de bus gestapt. Alles zat potdicht. Hup de metro in, daar omkleden en toen waren ze nog net op tijd voor het begin van de wedstrijd. Ik hoorde dat er supporters zijn die op de wedstrijddag aankomen met het vliegtuig. Ik hoop dat ze het ha­len.”

Nog iets waar de Nijmeegse fans rekening mee moeten houden. Moskou is ook extreem duur. „Niet zo gemakkelijk een rondje geven, want het geld vliegt je por­temonnee uit”, waarschuwt Gom­mers, die in vijf jaar tijd al drie keer verhuisd is. „Vooral als de huur weer omhoog ging. Soms met zestig procent. Moesten we toch weer op zoek naar een ander appartement.” Gommers woont met zijn Russische vrouw Olesya en 3-jarig dochtertje Sandra in een duur appartement. Westerlingen kunnen in Moskou vier- tot vijf­duizend dollar kwijt zijn aan maandhuur. Maar de supporters zullen woensdagavond niet hoe­ven te knokken voor een stoeltje in Loezjniki Stadion. Van de 84.747 zitplaatsen in de enorme voetbaltempel blijven er naar ver­wachting zo’n tachtigduizend leeg.

„Ik ben met Ronnie de Groot (de assistent van NEC-trainer Mario Been, red) naar Spartak – Udinese geweest. Daar kwamen 15.000 mensen op af. En die vond je al niet meer terug”, zegt Gommers. Vaak ziet hij Spartak trouwens niet spelen. „ In totaal zijn er zes clubs in Moskou. CSKA steekt er bovenuit. Alles komt live op televi­sie. Vaak zijn het vreselijk saaie wedstrijden. Alleen tegen Udinese speelde Spartak erg goed. Eerst dacht ik dat NEC wel kansen zou hebben tegen die ploeg. Maar nu zou ik dat eerlijk gezegd niet meer met zekerheid durven zeggen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan