Droom Carmelia: slagen bij NEC

Vandaag in de Gelderlander.

Droom Carmelia: slagen bij NEC
Jonge Antilliaan moet bij beloftes vaste grond onder de voeten krijgen.

De stofwolken waren allang opgetrokken. De knetteren­de discussies weer veranderd in normale gesprekken, toen Shanon Carmelia gisteravond de kleedka­mer van Jong NEC uitkwam. De ploeg van Wim Rip had op De Eendracht zojuist de eerste neder­laag van het seizoen geleden. Na zes zeges werd het tegen Willem II een afgetekende 1-4.

„ Ongelooflijk, zo te verliezen”, zei de negentienjarige Antilliaan, die zo’n vijf maanden geleden als grootste talent van Curaçao naar Nijmegen werd gehaald. Carmelia is voorlopig de belangrijkste speler in het samenwerkingsproject dat NEC met de Nederlandse Antillen is aangegaan. Geen wonder dat zijn voetbal­bond er vorige week op stond dat hun grootste talent naar het eiland zou komen om twee WK-kwalifi­catiewedstrijden te spelen met het elftal van de Antillen onder 20.

„ Ik wilde liever niet”, zei Carme­lia. „Mijn focus ligt bij Jong NEC. Maar op de Antillen maakten ze me aanvoerder van de ploeg en de­den ze een dwingend beroep op me. Toen ben ik toch gegaan.” Vorige week zaterdag speelde hij 4-4 tegen Saint Vincent. Vier da­gen later werden de Antillen uitge­schakeld door een 0-0 tegen St. Kitts. „Vlak voor tijd miste ik een strafschop. Scoor ik, kwalificeren we ons voor het jeugd-WK vol­gend jaar in Egypte.” Hij tovert een ontwapende verontschuldigen­de glimlach op zijn gezicht. „Nee, niemand nam me iets kwalijk. Der­gelijke dingen kunnen gebeuren.”

Afgelopen zaterdag keerde hij te­rug op Schiphol. „ Zondags ge­traind en vanavond dan de wed­strijd tegen Jong Willem II. Ik zou rechtsback spelen, maar door bles­sures in de ploeg schoof ik door naar het middenveld.” In die linie showde Carmelia een indrukwekkend loopvermogen, maar had hij veel te weinig de bal aan de voet. „ Shanon moet domi­nanter worden”, zei Mark Otten in het voorbij gaan. „Hij is er atle­tisch genoeg voor.” „ Shanon is een fantastische go­zer”, wist Wim Rip. „Heeft huis en haard verlaten om hier te sla­gen als voetballer. Maar die jongen komt van ver. Een talentje dat op achterafveldjes op de Antillen twee, drie keer per week trainde. En nu moet hij mee zien te ko­men met de beste voetballers van Nederland. Dat gaat niet automa­tisch, maar met ups en downs. Dat lijkt me logisch.”

Zelf heeft de jonge Antilliaan het hier prima naar zijn zin. „ Ik woon bij Marij (Peters, de perschef van NEC, red) en haar vriend Iwan. Ze zorgen goed voor me. We hebben afgesproken dat ze mij verbeteren als ik fouten maak met de taal. Dat is de voor mij de beste manier om het te leren”, zegt Carmelia in bijna perfect Nederlands. Op het ROC volgt hij een oplei­ding installatietechnieken. „ Op Cu­raçao studeerde ik bouwkunde. Ik werk graag met mijn handen. Als ik deze studie heb afgerond, kan ik alles installeren. Verwarmingen, toiletten, noem maar op.” Maar de studie staat niet op één bij hem. „ Mijn eerste droom ligt dáár”, wijst hij in de richting van het Goffertstadion. „Ik wil slagen bij NEC. Mijn brood verdienen in het profvoetbal. Het liefst snel. Ik ben negentien. Ik voel dat de tijd begint te dringen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan