De vliegende Hollander

Afgelopen week maakte Alexander Prent zijn eerste treffer voor Halmstads BK. De oud NEC’er vertrok afgelopen winterstop voor drie seizoenen naar Zweden. Op de site van Halmstads BK staat een intervieuw met Prent. Wij hebben dit voor u uit het Zweeds vertaald. Ook hebben wij het filmpje met de treffer van Prent geplaatst.

De vliegende Hollander.

Halmstads BK zocht een snelle speler voor op de flanken. De vliegende Hollander Prent was precies wat ze zochten. Hij zette meteen zijn handtekening in Halmstads. “Mijn gevoel was meteen goed bij Halmstads BK, dat heeft mij de weg gewezen”, zegt de 24 jarige speler van Halmstads BK. Alexander Prent, of "Alex" als hij ook wordt genoemd, gaat verder: “Ik laat mij altijd leiden door mijn gevoel en intuïtie, zowel binnen als buiten de lijnen. Toen ik ging kijken naar Halmstads en de club beleefde ik direct een mooie atmosfeer. Ik merkte ook dat de club echt geïnteresseerd was in mijn diensten. Dit zorgde er voor dat ik de beslissing maakte om uit Nederland te vertrekken." Prent tekende voor drie seizoenen in Zweden.

“De Zweedse manier van spelen past nog beter bij mij dan de Nederlandse", beweert Prent. "Het voetbal wordt hier iets vrijer gespeeld en mijn snelheid komt meer tot zijn recht. Ik kan frequenter mee aanvallen, de diepte in gaan, tussen de linies spelen en via de zijkanten opkomen.”

Ontdekt door Johan Neeskens.

Prent maakt zijn debuut onder voetballegende Johan Neeskens. Neeskens is nu assistent van Rijkaard bij Barcelona. In 2004 haalt Neeskens de speler naar de eerste selectie en geeft hem een kans in het eerste van NEC. “Het gaf mij een ongelofelijke kick om vertrouwen te kregen van de legende Neeskens. Hij zag mijn potentie en hij had vertrouwen in mij. Dit blijkt wel uit het feit dat ik wedstrijden mocht spelen onder zijn leiding.” Niet alles gaat over rozen bij Prent. Twee kruisbandblessures gooiden roet in de ontwikkeling van Prent en in 2006 en 2007 wordt Alex uitgeleend aan TOP Oss in de eerste divisie. “De blessures heb ik achter mij gelaten. Ik kijk nu alleen nog maar vooruit en ik hoop dat ik tijdens de rest van mijn carrière niet meer met dit soort dingen te maken krijg.”

"Één groot gezin"

Prent is zeer te spreken over zijn nieuwe club en zijn nieuwe woonplaats. “Het voelt als een groot gezin. De stemming is hier perfect en er is een perfecte harmonie. Ze hebben mij prima opgevangen. Ik ben een buitenlandse speler die nog nooit in Zweden was geweest. Iedereen is vanaf het begin af aan aardig en behulpzaam geweest.” Alexander beschrijft zichzelf als een snelle en bewegelijke speler die op het juist moment een pass kan geven en op de juiste momenten positie kiest. “Ik ben erg snel en kan het beste gebruikt worden op de flanken. Ik heb een goed spelinzicht, dit zorgt er voor dat ik veel belangrijke passes geef. Bovendien ben ik er niet vies van om mee te verdedigen en andere in stelling te brengen.”

De nieuwe aanwinst zorgt voor een goed gevoel bij de trainer Janne Andersson.

“Het voelde meteen goed met Alexander, hij liet meteen zien bij zijn debuut waarom wij hem gehaald hebben. Zijn kracht en zijn snelheid op de flanken zochten wij. Alex is een type Marcus Olsson. Dat soort spelers willen wij graag hebben.” Halmstads BK voorzitter Arne Ekstrand: “Ik ben er van overtuigd dat Alexander in de toekomst een belangrijker schakel wordt in ons team.”

"Alles kan gebeuren in de Zweedse eredivisie"

De speler met rugnummer elf is optimistisch voor het seizoen 2008. “Wij hebben een stabiel elftal met veel concurrentie op verschillende posities. We worden steeds beter en beter omdat we elke dag met elkaar samenspelen. De Zweedse eredivisie is een competitie waarin alles mogelijk is. Iedereen kan van iedereen winnen. Als we slim spelen en weinig fouten maken kunnen we hoog eindigen.” (Halmstads BK staat op dit moment zesde) Prent is niet de eerste Nederlander in dienst van Halmstads BK. In 1981 speelde Feyenoorder Frank Schinkels hier tot 1983. Hij werd een publiekslieveling.

Zijn drang om Zweeds te leren.

Het interview wordt afgenomen in het Engels, maar Alex’ drang om zo snel mogelijk Zweeds te leren is bijzonder groot.
“Het is heel belangrijk om de taal te beheersen van het land waar je woont. Geef mij vier maanden en ik beloof dat we dan het interview in het Zweeds kunnen houden”, zegt Alexander Prent met een grote glimlach op zijn gezicht.


De treffer van Prent

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.