De Pers: SC Heerenveen – NEC

Heerenveen heeft na rust geen kind aan NEC
FC Update

SC Heerenveen had zondag een helft lang moeite met het bezoekende NEC (2-1). Maar nadat Danijel Pranjic vlak na rust voor 1-0 had gezorgd, had de thuisclub weinig meer te duchten.

De 2-0 van Tarik Elyounoussi was fraai, maar schoot het duel bovenal op slot. De 2-1 van John van Beukering in blessuretijd uit een penalty haalde niets meer uit voor de gasten. Heerenveen heeft nu zeven punten uit drie duels en gaat met FC Groningen aan de leiding in de eredivisie.

Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg toen Christian Grindheim, na doorkoppen van Gerald Sibon, de bal van dichtbij op de vuisten van doelman Gabor Babos kopte. Aan de andere kant was Lorenzo Davids gevaarlijk. Hij lobde de bal over Brian Vandenbussche, de keeper van Heerenveen, maar gaf de bal te weinig snelheid mee, waardoor Michael Dingsdag nog redding kon brengen.

De beste kans van de eerste helft was voor NEC. Lasse Schöne bereikte met een slim passje Van Beukering. Brian Vandenbussche wist de inzet van de spits net langs de paal te duwen. Kort daarop claimde heel Heerenveen een strafschop toen Roy Beerens, na een combinatie met Sibon, in duel met Peter Wisgerhof binnen het strafschopgebied onderuit ging. Arbiter Kevin Blom zag er terecht niks in. Heerenveen, met Mika Väyrynen voor het eerst in de basis, speelde daarna te onrustig, waardoor het compacte spelende NEC met gemak overeind bleef.

De wedstrijd schreeuwde om een doelpunt en die kwam er direct na rust. Beerens sneed vanaf rechts naar binnen, bediende Danijel Pranjic op de rand van het strafschopgebied en de Kroaat haalde doeltreffend uit. Het was al de vierde competitietreffer voor de middenvelder. Direct daarna had hij een vijfde op zijn schoen, maar van dichtbij schoot hij wild over.

Tarik Elyounoussi zorgde na een uur spelen, na een fraai hakje van Beerens, voor 2-0 door diagonaal raak te schieten. NEC was geslagen, Heerenveen verzuimde de score verder op te voeren. In blessuretijd mocht Van Beukering nog wel iets terugdoen vanaf de penaltystip. Kort daarvoor had Bonaventure Kalou als invaller zijn debuut gemaakt voor Heerenveen.

SC Heerenveen bewijst dat NEC nog kan verliezen
VI

SC Heerenveen maakte een einde aan de imposante reeks van NEC. De Friezen brachten de Nijmegenaren de eerste nederlaag toe sinds 16 februari, toen Excelsior met 1-0 won in De Goffert. Sindsdien bleef NEC elf competitieduels ongeslagen.

De 2-1 overwinning van Heerenveen was overigens verdiend. Na een moeizame eerste helft lukte het de ploeg van coach Trond Sollied wel om na rust NEC vast te zetten rond de Nijmeegse zestien. Bovendien maakten de bezoekers een matige indruk en brachten zij voetballend erg weinig.

Heerenveen liet vooral in de tweede helft goed voetbal zien, daarbij gesteund door de snelle treffer van Danijel Pranjic. De Kroaat haalde in de 48ste minuut vanaf achttien meter uit en verschalkte doelman Gábor Babos met een stuiterschot in de verre hoek.

De mooiste actie was in de 66ste minuut te zien. Op de rand van de zestien hakte invaller Paulo Henrique de bal naar Roy Beerens, die op zijn beurt achter zijn standbeen langs de bal naar Tarik Elyounoussi transporteerde. De Noor bleef koel en schoof de bal langs Babos: 2-0.

In de eerste helft was Heerenveen nog onmachtig geweest, want de thuisploeg stichtte amper gevaar ondanks een overwicht. NEC had zelfs de beste kansen via Lorenzo Davids en Jhon van Beukering. Davids had de grootste mogelijkheid: hij stiftte de bal over doelman Brian Vandenbussche, maar deed dat te zacht, zodat de bal van de doellijn werd gehaald.

In de slotfase scoorde NEC alsnog. Michael Dingsdag duwde Saidi Ntibazonkiza licht in de rug, waarna de aanvaller onderuitging, scheidsrechter Kevin Blom naar de stip wees en Van Beukering de penalty verzilverde: 2-1. Het was te laat voor een echt slotoffensief.

Heerenveen, waar Bonaventure Kalou vlak voor tijd zijn debuut maakte, heeft zeven punten uit drie duels en staat naast FC Groningen op kop. NEC heeft vier punten.

Heerenveen beëindigt reeks NEC
Omroep Gelderland

NEC kon zondagmiddag geen vuist maken tegen sc Heerenveen. In een matige wedstrijd verloren de Nijmegenaren met 2-1.

In een slechte 1e helft had de thuisploeg meer balbezit, zonder echt gevaarlijk te worden. Davids kwam vrij voor Vandenbussche, maar miste.

De 2e helft begon voor NEC niet goed. Pranjic maakte in de 48e minuut de   1-0. Elyounoussi verdubbelde de score naar 2-0. Van Beukering scoorde nog de 2-1 vanaf 11 meter. Met de nederlaag is een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van NEC, die begon op 18 februari dit jaar.