De Pers: NEC – vitesse

Vitesse kan ook in derby tegen NEC tij niet keren
FC Update

Weer was NEC te sterk voor Vitesse, net als de afgelopen tien jaar. Zondag eindigde de zesde competitieronde in de eredivisie in 3-1 voor de Nijmeegse club. De bezoekers leidden bij rust nog door Nicky Hofs. In de slotfase van de tweede helft sloeg NEC terug. Een strafschop van Youssef El-Akchaoui in de 82e minuut naar 2-1 was beslissend.

Voor de aftrap ontvouwde de aanhang van NEC een spandoek van 15 bij 6 meter met daarop de tekst: ‘Sorry dat we jaar op jaar de beste van Gelderland zijn’. Het groepje van amper 250 fans van Vitesse moest zich dat aantrekken. NEC verloor sinds 1997 geen enkele Gelderse derby meer van de buur uit Arnhem.

Mogelijk dat deze wetenschap tot enige overmoed bij de Nijmeegse club leidde. Het eerste kwartier walste NEC over Vitesse heen. Een vette zege leek in het verschiet te liggen. Het pakte anders uit.

Na een kwartier nam Vitesse het initiatief over. Binnen twee minuten stond het 0-1. Hofs verschalkte Gabor Babos na een razendsnelle combinatie met Ricky van Wolfswinkel. In de 22e minuut had Claudemir na een handige solo 0-2 op zijn schoen. Hij schoot langs Babos maar ook voorlangs het doel. Tot de rust bleef Vitesse de betere ploeg. NEC blonk uit in onhandigheid en was nooit gevaarlijk.

Na rust ging het tempo omhoog, had coach Mario Been de overmoed weggeredeneerd. NEC maakte binnen vier minuten gelijk. Arek Radomski trapte een afvallend bal ineens binnen, 1-1. De thuisclub werd echter niet veel beter van dit doelpunt. De Gelderse derby bleef een worsteling op het middenveld. Weinig kansen aan beide zijden.

Hofs wekte veel irritatie op met zijn maniertjes. Bij elke tik op zijn lichaam vroeg hij om verzorging. Een gemene wedstrijd was het overigens niet. Scheidsrechter Pieter Vink hield de gele kaart op zak.

Het vuurwerk zat in de slotfase. Acht minuten voor tijd claimde NEC een strafschop toen de snelle Saidi Ntibazonkiza was gevloerd. Vink wuifde de overtreding weg. Toen twee minuten later dezelfde Ntibazonkiza aan het shirt werd getrokken door Sebastien Sansoni, wees Vink wel naar de stip. El-Akchaoui benutte de stratschop feilloos. Daarna had NEC, zonder groots voetbal, gewonnen spel. Vitesse bood in de laatste seconden zoveel ruimte bij het wanhoops-tegenoffensief dat Ntibazokiza nog 3-1 kon maken op aangeven van Rachid Bouauzan.

Vitesse blijft ook in Nijmegen met lege handen achter
VI

NEC heeft in De Goffert rivaal Vitesse dieper in de zorgen gedrukt. Een onnodige actie van Sébastien Sansoni leverde een nieuwe Arnhemse sof op (3-1).

Vitesse kon een opsteker goed gebruiken om de weg omhoog in te kunnen slaan. De Arnhemse ploeg is het seizoen haperend begonnen. Na een moeizaam begin van de Gelderse derby leek trainer Hans Westerhof die welkome steun in de rug te krijgen.

Na ruim een kwartier onderbrak Vitesse met een knappe goal de Nijmeegse dadendrang. Nick Hofs ging met een hakbal een een-twee aan met Ricky van Wolfswinkel en rondde de soepele combinatie naar behoren af; 0-1. Met die steun in de rug groeide het Arnhemse vertrouwen en dat vertaalde zich in de eerste helft in de nieuwe verhoudingen op het veld.

Pas na rust hervond NEC zich en herstelde de ploeg van Mario Been het evenwicht in de niet hoogstaande maar wel aanstekelijke Gelderse derby. Dankzij een min of meer toevallige gelijkmaker van Arek Radomski – hij nam een afvallende bal direct op zijn slof – was de balans vroeg in de tweede helft ook in de score tot uitdrukking gekomen.

Maar een punt was Vitesse niet gegund. In de laatste zeven minuten ging het mis. Verdediger Sébastien Sansoni liet zich onnodig verleiden tot het vasthouden van Saidi Ntibazonkiza. Scheidsrechter Pieter Vink kon niet anders dan NEC een strafschop toe te kennen.

Na de benutte penalty van Youssef El-Akchaoui greep NEC in de laatste seconden definitief de drie punten. Ntibazonkiza liet zich de kans niet ontnemen op aangeven van invaller Rachid Bouaouzan de pijn van Vitesse te vergroten. De Arnhemmers blijven wachten op hun eerste zege, terwijl NEC met een gerust hart kan toewerken naar het UEFA Cup-treffen met Dinamo Zagreb.

NEC wint Gelderse derby van Vitesse
Omroep Gelderland

NEC heeft zondag in eigen huis de Gelderse derby tegen Vitesse gewonnen: 3-1. Het was geflatteerd, want NEC speelde zeker niet goed.

NEC werd in de eerste helft weggespeeld door Vitesse, onder aanvoering van Nicky Hofs. Die scoorde ook met een fraai schot de 0-1.

Meteen na rust maakte Arek Radomski gelijk. Hij schoot een afgeslagen vrije trap in de kruising. In een kwaliteitsarme tweede helft viel de beslissing toen Sébastien Sansoni Saïdi Ntibazonkiza vasthield. Youssef El-Akchaoui benutte de penalty: 2-1. Ntibazonkiza tikte nog de 3-1 binnen