De Pers: NEC – Udinese

NEC na zege verder in UEFA Cup

NEC heeft zich geplaatst voor de laatste 32 in de UEFA Cup. De Nijmeegse club won zelf met 2-0 van Udinese, terwijl Spartak Moskou niet verder kwam dat 2-2 tegen Tottenham.

In het eerste halfuur drie gevaarlijke schoten van Jhon van Beukering. Rachid Bouaouzan schoot over na een goede een-twee met Van Beukering. Vlak voor rust een open kans voor Lasse Schöne, maar ook hij schoot over.

Na rust een goede kopkans voor Ramon Zomer, Belardi redde. Collins John haalde daarna doeltreffend uit van 16 meter: 1-0. Na een corner scoorde Van Beukering de bevrijdende 2-0.

Bron: Omroep Gelderland

Onverwachte ontknoping brengt NEC Europese primeur

In wat het laatste kwartier in Europa leek te gaan worden kreeg het UEFA Cup-avontuur voor NEC een even onverwachte als fraaie ontknoping. Dankzij de 2-0 zege op Udinese gaat de Nijmeegse formatie door.

Vertrouwen in een goede afloop kon NEC niet worden ontzegd. Udinese, dat al zeker was van overwintering in het UEFA Cup-toernooi, bood daarbij een bijdrage. Trainer Pasquale Marino had een veredelde B-ploeg het veld ingestuurd. 

NECmaakte het Udinese meer dan lastig. De Italianen haalden mede dankzij keeper Emanuele Belardi zonder schade de rust. De keeper hield Jhon van Beukering tot twee keer toe van een treffer af. Saidi Ntibazonkiza en Lasse Schöne waren te gehaast om hun kansen op een Nijmeegs doelpunt te verzilveren.

Maar nog los van de mislukte pogingen was het Nijmeegse perspectief vooral door de gebeurtenissen op White Hart Lane flink vertroebeld. NEC diende minimaal hetzelfde resultaat tegen Udinese te boeken als Sparta Moskou tegen Tottenham Hotspur om de Russen voor te blijven. De score halverwege bood NEC weinig zicht op een Europees vervolg.

Tottenham Hotspur had met een ongeïnspireerde eerste helft Spartak Moskou de gelegenheid geboden een 2-0 voorsprong te nemen. Artem Dzjoeba maakte beide Russische doelpunten. Bij zijn eerste van de avond profiteerde hij van een misverstand tussen Gilberto en Spurs-keeper Heurelho Gomes.

NEC gooide in de tweede helft meer de schroom van af. Udinese had meer overtredingen nodig om de Nijmeegse aanvalsgolf te frustreren. Ook met tijdtrekken werd het spel van de thuisploeg ontregeld. Desondanks waren Van Beukering en Ramon Zomer met het hoofd gevaarlijk.

De steun in de rug kwam uit Londen, waar Tottenham via Luka Modric na ruim een uur de achterstand halveerde. En de euforie was ruim een kwartier voor het einde helemaal groot. Terwijl The Spurs via een prachtige kopbal van Tom Huddlestone langszij kwam, deed invaller Collins John. De Goffert ontploffen door via een Udinese-been de 1-0 binnen te schieten.

In de 77ste minuut beloonde Van Beukering de aanhoudende aanvalsdrang van NEC door met zijn linkervoet een afvallende bal achter keeper Belardi te werken. Daarmee bracht de aanvaller niet alleen de overwinning in veilige haven, maar daarmee hielp hij NEC ook aan een primeur. Want nimmer was de Nijmeegse formatie na de winterstop nog actief in Europa. Vrijdag weten Mario Been cum suis wie de volgende tegenstander is.

Bron: VI

NEC zorgt voor sensatie in UEFA Cup

NEC heeft een stukje voetbalgeschiedenis geschreven. De club van coach Mario Been, die een jaar geleden nog bijna onderaan stond in de Eredivisie, plaatste zich donderdag voor het eerst in de clubhistorie voor de derde ronde van de UEFA Cup. Udinese werd met 2-0 verslagen en dat was, omdat Spartak Moskou niet verder kwam dan 2-2 tegen Tottenham Hotspur, ruim voldoende om door te bekeren.

Het scenario leek vooraf zo ideaal voor NEC: de ploeg speelde in eigen stadion, op volle oorlogssterkte, tegen een ploeg waarvoor eigenlijk niets meer op het spel stond. Bovendien speelde de concurrent, Spartak Moskou, een uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur. NEC, dat dus op papier een veel makkelijkere wedstrijd had, hoefde tegen Udinese ‘alleen maar’ eenzelfde resultaat neer te zetten als Spartak in Londen.

NEC, dat in de hele clubhistorie pas één keer (in het seizoen 1983/1984) een Europese ronde leefde, had dus een uitgelezen kans om geschiedenis te schrijven. Maar er waren nog geen 45 minuten gespeeld, toen al deze dromen over Europese overwintering de prullenbak in leken te kunnen. NEC zelf deed weinig mis, het stond nog steeds 0-0 gelijk, maar in Londen ging het helemaal fout. Spartak nam zeer verrassend een 0-2 voorsprong, door twee treffers van de pas 20-jarige Russische belofte Artem Dzuba.

Deze tussenstand in Londen sijpelde uiteraard ook door in het McDos Goffertstadion en gaf de Nijmeegse burger niet bepaald moed. Want als de stand in Rusland zo zou blijven, moest NEC ook met 2-0 winnen om toch nog door te gaan. En afgaand op de eerste helft, waarin NEC weliswaar domineerde maar amper kansen wist te creëren, behoorde een dergelijk resultaat niet bepaald tot de mogelijkheden. Voor de pauze hadden alleen Van Beukering, Bouaouzan en Schöne voor gevaar gesticht, maar echte kansen kon je dat niet noemen.

Na de pauze gooide NEC, in de wetenschap dat er weinig meer te verliezen viel, alle schroom van zich af. De ploeg zocht op een hartverwarmende manier de aanval en kreeg bovendien hulp van Tottenham. De Engelsen maakten na ruim een uur de 1-2 tegen Spartak, waardoor NEC op dat moment nog maar één doelpunt nodig had om alsnog door te gaan. De 2-2 van Tottenham-middenvelder Tom Huddlestone enkele minuten later veranderde niets aan die situatie, maar luttele seconden nadat het nieuws over dit tweede Londense doelpunt doorkwam in Nijmegen, sloeg NEC zelf toe. Uitgerekend Collins John, de aanwinst die na maanden van blessureleed eigenlijk al bestempeld was als miskoop, brak de ban met een fraai schot.

Deze 1-0 zorgde voor enorme hysterie in Nijmegen. De ploeg die exact een jaar geleden nog in rechtstreeks degradatiegevaar verkeerde, stond nu op de drempel van Europese overwintering. De hysterie werd alleen maar groter, toen Jhon van Beukering vanuit de kluts de 2-0 binnenschoot. De spits zorgde hiermee voor de definitieve beslissing. Want met 2-0 in Nijmegen en 2-2 in Londen, moest Spartak nog twee keer scoren tegen Tottenham om het feestje van NEC alsnog te verstieren. Dat gebeurde niet, waardoor in Nijmegen een waar volksfeest losbarstte. NEC speelt, net zoals clubs als Werder Bremen, FC Zenit, AC Milan, CSKA Moskou, Olympique Marseille, Valencia en Hamburger SV, ook na de winter in de UEFA Cup.

Bron: FCUpdate

NEC overwintert na spectaculaire zege in Europa

NEC laat Goffert ontploffen

NEC wist in de laatste wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup geweldig te stunten. De formatie van Mario Been had een zege nodig om Europees te overwinteren. Dat lukte in een fantastische wedstrijd tegen het Italiaanse Udinese. De ongeslagen aanvoerder van Groep D droop met een 2-0 verlies af. Collins John en Jhon van Beukering lieten de Nijmeegse Goffert in de slotfase ontploffen.

Udinese was met negen punten al zeker van plaatsing. Jhon van Beukering kreeg een kleine mogelijkheid om de score te openen. Evenals Rachid Bouaouzan even later, lukte het de club uit Nijmegen niet om afstand te nemen. De beste kans was op slag van rust voor Lasse Schöne. De Deen zocht het doel te hoog.

Om de ploeg van coach Mario Been van zich af te houden ging de trucendoos van de Italiaanse ploeg helemaal open. Scheidsrechter Radek Matejek uit Tsjechië trapte te vaak in het theater van de nummer elf uit de Serie A.

Na rust verhoogde NEC de druk. Dat leverde wel een aantal kansen op maar nog geen doelpunten. Totdat Collins John een kwartier voor tijd hard uithaalde, 1-0. De 23-jarige aanvaller trok van vreugde zijn shirt uit en moest dat met geel bekopen.

Nauwelijks waren de Nijmeegse supporters klaar met juichen of ze konden opnieuw aan de bak. Van Beukering liet de Goffert opnieuw ontploffen met zijn treffer, 2-0.

Omdat Spartak Moskou niet verder kwam dan 2-2 bij Tottenham Hotspur was de zege van NEC genoeg voor een plek bij de laatste 32 in het Europese bekertoernooi. Met een derde plaats in de poule wordt NEC vrijdag bij de loting gekoppeld aan een der groepswinnaars in de UEFA Cup.

Bron: De Telegraaf

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan