De Pers: NEC-FC Twente

FC Update
NEC verliest dure punten in slotfase

Orlando Engelaar heeft FC Twente vrijdagavond bij de hervatting van de competitie aan een zwaarbevochten punt in de uitwedstrijd tegen NEC (2-2) geholpen. De international scoorde de gelijkmaker in de blessuretijd. Bij de aanval die er aan voorafging claimde NEC tevergeefs een strafschop bij scheidsrechter Ben Haverkort.

NEC en FC Twente waren tijdens de korte winterstop niet actief op de transfermarkt. In Enschede heeft trainer Fred Rutten weinig noodzaak tot personele wijzigingen, in Nijmegen is de nood voor collega Mario Been hoog. Maar vooralsnog moet hij het doen met de huidige selectie, daar waar concurrenten als Willem II en Heracles Almelo zich wel konden versterken. De gemiste zege op FC Twente deed pijn.

De problemen van NEC liggen onverminderd in de voorste linie. Tim Janssen miste na een kwartier een enorme kans om de thuisclub op voorsprong te schieten, hij faalde alleen voor doelman Sander Boschker op bedroevende wijze. Tachtig seconden later liet Blaise N’Kufo met zijn veertiende treffer van het seizoen zien hoe het wel moet. Hij kopte een hoge voorzet van Jeroen Heubach feilloos achter Gabor Babos. Die hield zijn ploeg even later in de wedstrijd met een reflex op een inzet van Eljero Elia.

FC Twente was heer en meester, maar toonde zich hautain en liet NEC uit schier kansloze positie langszij komen. Haverkort zag in een stevig duel tussen Jeremain Lens en Edson Braafheid een overtreding van de verdediger die behalve een strafschop-tegen ook een gele kaart kreeg. Youssef El Akchaoui zorgde beheerst voor de gelijkmaker. Nog voor de rust had FC Twente tweemaal de kans de voorsprong in ere te herstellen, maar een inzet van N’Kufo werd van de doellijn gewerkt en een boogbal van Stein Huysegems eindigde op de lat.

NEC stootte FC Twente eind september uit het bekertoernooi, dinsdag kan ten koste van FC Zwolle de kwartfinales worden gehaald. De Tukkers lieten zich vrijdagavond bijna opnieuw verrassen. Jhon van Beukering kopte de thuisclub halverwege de tweede helft naar de zege, 2-1. De Nijmeegse topscorer stond amper drie minuten in het veld, nadat hij aanvankelijk door trainer Been wegens overgewicht was gepasseerd. Te dik of niet, hij werd na een vrije trap van Rutger Worm door de complete Twentse verdediging over het hoofd gezien. FC Twente voerde de druk op en kreeg in de tumultueuze slotfase de beloning voor het betere spel toen Engelaar verwoestend uithaalde.

VI
Beste medicijn is kwakkelend NEC niet gegund

Het nalaten van de genadeklap kwam FC Twente bijna op een nederlaag te staan. Het wankele NEC werd een overwinning onthouden (2-2).

Als onderdeel van de voorbereiding op de tweede seizoenshelft had het teleurstellende presterende NEC een speciale sessie met sportpsycholoog Paul van Zwam gehad. Mocht de Nijmeegse selectie daar vertrouwen uit hebben geput, dan was daar na een kwartier tegen FC Twente weinig meer van over.

In een tijdsbestek van twee minuten was duidelijk hoe wankel de Nijmeegse gemoedstoestand was. Bij NEC sloeg de vertwijfeling al toe toen Tim Janssen een opgelegde kans onbenut liet. Dat Blaise N’Kufo aan de andere kant niet lang daarna wél scoorde, deed Mario Been cum suis voor het ergste vrezen.

FC Twente was vervolgens ook heer en meester in De Goffert. De Enschedese formatie speelde met de aangeslagen thuisploeg, maar verzuimde door te bijten. Edson Braafheid wierp NEC een reddingsboei toe. De verdediger van FC Twente was bij de enorme kans voor Janssen al in de fout gegaan en was ook verantwoordelijk voor de Nijmeegse gelijkmaker.

Braafheids overtreding op Jeremain Lens, en daaruit volgende benutte strafschop van Youssouf El-Akchaoui, gaf NEC weer wat lucht en deed ook de gekrenkte trots goed. Er was zowaar agressiviteit waar te nemen bij de Nijmeegse ploeg.

De gezien de eerste twintig minuten compleet onverwachte wederopstanding van NEC zette na rust ook door. Met het inbrengen van Jhon van Beukering kreeg de Nijmeegse aanval ook meer body gekregen.

Dat juist Van Beukering scoorde, was ook opmerkelijk omdat de aanvaller vanwege overgewicht op de bank had moeten beginnen. Bovendien had hij al weinig enthousiasme getoond voor het psychologische bijdrage tijdens het trainingskamp.

Maar het beste medicijn voor slechte tijden bleek NEC niet gegund. In de laatste minuut liet scheidsrechter Ben Haverkort een overtreding van Ramon Zomer op Janssen binnen het strafschopgebied onbestraft. In de aanval die daarop volgde schoot Orlando Engelaar de 2-2 op het scorebord.

Omroep Gelderland
NEC thuis gelijk tegen Twente: 2-2

Een dapper NEC speelde vrijdag thuis gelijk tegen FC Twente, 2-2. Scheidsrechter Haverkort speelde een negatieve hoofdrol.

De gasten kwamen op voorsprong, nadat Tim Janssen een enorme kans had gemist. N’Kufo was wel scherp. Na een halfuur werd Lens onderuit gehaald in de zestien, El-Akchaoui benutte de toegekende strafschop.

Jhon van Beukering viel in en maakte vlak daarna 2-1. Janssen verdiende een strafschop, maar kreeg die niet. Toen Engelaar in de tegenstoot gelijk maakte, sloeg de vlam in de pan. Trainer Been moest naar de tribune.