De Pers: NEC-De Graafschap

De eerste Gelderse derby werd een prooi voor NEC. Hoe schreven de media over dit duel:

FC Update: NEC in eigen huis te sterk voor De Graafschap
Rutger Worm vierde zijn doelpunt te uitbundig. De invaller van NEC trok na zijn 1-0 tegen De Graafschap uit blijdschap zijn shirt uit. Foutje. Scheidsrechter Richard Liesveld moest daar geel voor geven. Omdat Worm kort daarvoor ook al de gele kaart had gezien, moest hij met rood inrukken.

Voor NEC maakte het niets uit. Tegen het stugge en harde De Graafschap was de ban gebroken en werd met tien man door Mark Otten zelfs nog met 2-0 gewonnen. Alles gebeurde in een hectische slotfase. Liesveld strooide met kaarten, vooral voor de Superboeren met zeven stuks geel. NEC veroverde, dik verdiend wegens veel beter voetbal, de drie winstpunten.

Vanaf de aftrap zette NEC de tegenstander met snelle combinaties onder druk. Het tempo lag zo hoog dat Graafschap harde middelen inzette. Rogier Meijer maakte het bont. Hij pakte Lasse Schöne, vorig jaar nog bij de Superboeren, drie keer achter elkaar. Voor de derde overtreding kreeg hij de gele kaart, waarna coach Henk van Stee hem al in de 17e minuut wisselde. Zijn club bleef overigens grossieren in gele kaarten uit de borstzak van Liesveld.

NEC was tijdens het overwicht een aantal keren gevaarlijk, maar strandde keer op keer op doelman Erik Heiblok. De ex-Ajacied keerde inzetten van Jhonny van Beukering, Tim Janssen en vrije schoppen van Youssel El-Akchaoui.

NEC zakte na een half uur in. Daardoor kon De Graafschap ook gaan aanvallen en was er meer sprake van een wedstrijd. De rust kwam met 0-0. In de tweede helft liep NEC, dat de tweede helft van het seizoen zo veel successen boekte, tegen zichzelf te vechten.

Het leek een hopeloos gevecht tegen de nul, omdat Heiblok bleef excelleren. Tot de 77e minuut Worm kon intikken. Verdiend. De Graafschap was nog één keer gevaarlijk. Doelman Gabor Babos moest een keer redden op een kogel van Geert den Ouden. Bij een counter kort voor tijd zorgde Otten voor de beslissing en de opluchting.

Omroep Gelderland: Nijmegenaren winnen derby voor NEC
NEC heeft de derby tegen De Graafschap gewonnen met 2-0 door twee echte Nijmeegse doelpunten.

De Graafschap zou onbevangen aanvallend voetbal spelen tegen NEC. Daar kwam volstrekt niets van terecht. NEC was voor rust veel sterker. Tim Janssen, Jhon van Beukering en Lorenzo Davids faalden in de afwerking.

Na rust faalden Steve de Ridder en Geert den Ouden bij kansen voor De Graafschap. Daarna trok Nijmegen het duel letterlijk naar zich toe. Nijmegenaar Rutger Worm scoorde 1-0 en kreeg rood. Daarna besliste Nijmegenaar Mark Otten de wedstrijd.

VI.nl: Invaller Worm de schlemielige held van NEC
Met Rutger Worm als held én schlemiel is NEC begonnen met een even zwaarbevochten als terechte 2-0 overwinning op De Graafschap.

Ondanks zijn bescheiden aantal speelminuten was zonder enige twijfel Worm de man van de wedstrijd in De Goffert. De aanvaller kwam met een ingetapete schouder na ruim een uur in het veld in een poging de ban te breken. De aanvaller slaagde binnen een kwartier in zijn missie, maar beging daarna een onvergefelijk fout.

Worm uitte zijn vreugde over de verlossende Nijmeegse treffer door het shirt uit trekken. Dat bleek een dure misrekening aangezien hij niet veel eerder vanwege een schwalbe al op geel was getrakteerd. Scheidsrechter Richard Liesveld kon dan ook niet anders dan het feestje te verstieren door Worm zijn tweede gele kaart voor te houden.

Trainer Mario Been zal Worm vergeven voor zijn ondoordachte actie. NEC bleef namelijk ook met een man minder op de been. Mark Otten maakte vier minuten voor tijd een einde aan de Nijmeegse onzekerheid.

De zege kwam NEC zonder enige twijfel toe. De Graafschap bediende zich van anti-voetbal en had zich in de eerste helft nauwelijks op de helft van de tegenstander begeven. Bovendien hanteerde de ploeg van trainer Henk van Stee meer dan normaal de botte bijl en ontsnapte Rogier Meijer voor rust aan een rode kaart na een charge op Lasse Schöne.