De Pers: NEC-Ajax

FC Update
Herboren NEC vergeet slap Ajax af te straffen

Ajax maakte zondagmiddag tijdens de onbesliste uitwedstrijd bij NEC (1-1) nog maar eens duidelijk dat de huidige selectie niet voldoende kwaliteiten heeft om het seizoen succesvol af te sluiten. De Amsterdammers mochten nog niet eens mopperen dat ze een punt overhielden aan een riskante speelwijze met vijf aanvallers in de tweede helft. Ajax bleef op drie punten staan van koploper PSV, dat in Venlo ook slechts één punt meenam.

Alle ogen bij Ajax blijven na alweer het zevende gelijke spel in deze competitie op Martin van Geel gericht. De technisch directeur vond voor aanvang van het seizoen geen goede opvolger voor Wesley Sneijder. Hij moet zijn club nu voor 1 februari, wanneer de markt voor transfers weer sluit, minimaal met een goede verdediger versterken.

Geld is in Amsterdam momenteel het kleinste probleem. Ajax heeft dankzij de verkopen van Sneijder, Ryan Babel en Tom de Mul nog zo’n 40 miljoen euro in kas voor aankopen. De vereniging beschikt echter ook over een technisch directeur die zich sinds zijn aantreden in 2005 nog niet met goede aankopen heeft kunnen onderscheiden.

Van Geel won aan krediet toen hij Edgar Davids en Jaap Stam terug naar Nederland haalde. De overige aanwinsten die Ajax de afgelopen tijd beter maakten, waren vooral spelers die het gros van de Nederlandse voetballiefhebbers allang kende.

Zo was Klaas-Jan Huntelaar topschutter van Heerenveen voordat hij naar Ajax verhuisde. Luis Suarez gold voor zijn overgang als smaakmaker van FC Groningen Kennedy Bakirciglü was vorig jaar één van de betere spelers van FC Twente. Ook nu zoekt de technische leiding van Ajax de beoogde versterkingen in de subtop van de eredivisie.

Bruno Silva is nog steeds de eerste keus om de gammele defensie te versterken. Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente kreeg afgelopen week de vraag voorgelegd of hij Orlando Engelaar niet wil verkopen. Het blijft vreemd dat een club met een uitstraling als Ajax niet in staat is om de spelers als Suarez en De Silva al in Uruguay te ontdekken.

Hatem Trabelsi, Zlatan Ibrahimovic en Maxwell waren de laatste spelers die via Ajax als relatief onbekende aankopen de Europese top bereikten. Zij arriveerden in 2001 op aandringen van de toenmalige technisch directeur Leo Beenhakker in Amsterdam. Van de overige aankopen uit het buitenland van de laatste zes jaar presteert op dit moment alleen nog de ervaren Gabri naar behoren.

Ajax begon de uitwedstrijd bij NEC zonder de geblesseerde verdedigers Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel. John Heitinga ontbrak wegens een schorsing. De Amsterdammers troffen een tegenstander die zich de afgelopen week met Kevin Bobson, Jeroen Drost, Bas Sibum en Dani Fernandez versterkten. Van het kwartet aan aankopen begon alleen de laatstgenoemde Spanjaard niet. Hij wacht nog op een werkvergunning.

Vooral middenvelder Sibum bewees al in zijn eerste duel voor NEC dat hij een toegevoegde waarde is voor de formatie van Mario Been. Hij won niet alleen veel duels maar zorgde ook voor rust in het Nijmeegse spel.

NEC kwam in de zestiende minuut op voorsprong omdat George Ogararu te veel ruimte gaf aan Jeremain Lens. De huurling van AZ schoot dankbaar raak: 1-0.

Ajax kreeg pas grip op NEC nadat Koster in de tweede helft Leonardo en Dennis Rommedahl in het veld bracht. Zij vormden samen met Huntelaar, Suarez en Perez de vijfmansaanval van de Amsterdamse club. Huntelaar, Leonardo, Rommedahl en Suarez misten grote kansen op de gelijkmaker. Bobson en Peter Wisgerhof verzuimden namens NEC van het gebrek aan Amsterdamse verdedigers te profiteren.

Ajax kwam op gelijke hoogte na een blunder van Krisztian Vadocz. De Hongaar schoof de bal in de 73e minuut in de voeten van Huntelaar die onberispelijk raakschoot: 1-1. Suarez was in de hectische slotfase nog het dichtst bij een doelpunt. Hij zag zijn doelpunt wegens buitenspel afgekeurd.

VI
Labiel Ajax worstelt met zichzelf en NEC

Ajax heeft zich niet kunnen revancheren voor de blamerende nederlaag van woensdag in het toernooi om de KNVB-beker. De Amsterdammers speelden in Nijmegen geen haar beter dan tegen NAC Breda en mochten zich gelukkig prijzen met het punt op bezoek bij NEC (1-1).

Vooral in de eerste helft hing Ajax als los zand aan elkaar op het moeilijk bespeelbare veld in De Goffert. Op alle onderdelen scoorde de ploeg van coach Adrie Koster een onvoldoende. Alleen Luis Suárez stichtte af en toe gevaar.

NEC deed het minder slecht en profiteerde van de complete off-day van Ajax. Jeremain Lens maakte na een kwartier de 1-0. Van links dribbelde hij naar, waar niemand hem aanpakte. De AZ-huurling haalde uit en schoot van achttien meter laag raak in de verre hoek.

Kenmerkend voor het spel van Ajax was de manier waarop het met een vrije trap op kansrijke afstand omsprong. Edgar Davids, Kenneth Perez en Jan Vertonghen hadden een kunststukje op het oog, maar NEC’er Brett Holman ging er door het trio klungelende Ajacieden met de bal vandoor.

Na rust richtte Ajax zich enigszins op. Er kwam wat overleg in het spel en kansen volgden. Toch hoefde NEC zich niet al te sappel te maken. De Gelderlanders leken zelfs uit te lopen toen ze twee enorme kansen kregen, maar net niet wisten te scoren. Aan de andere kant sloeg Ajax vervolgens wel toe. Perez gaf de steekbal en Klaas-Jan Huntelaar rondde met links laag en gekruist af: 1-1.

Beide teams gingen daarna voor de winst, maar de finesse om een beslissing te forceren ontbrak. NEC boekte met het gelijkspel eindelijk weer eens een aansprekend resultaat, al had er gezien de kansenverhouding meer in gezeten. Ajax loopt zowaar een puntje uit op Feyenoord en houdt drie punten achterstand op PSV, dat ook gelijkspeelde bij VVV-Venlo.

Omroep Gelderland
NEC vecht zich naar een punt

NEC heeft in Nijmegen gelijk gespeeld tegen Ajax. De wedstrijd eindigde in 1-1.

NEC ging gelijk goed van start en dat leidde na ruim een kwartier tot een doelpunt van Jeremain Lens. Hij draaide vanaf links naar binnen na aangeven van Holman en schoot de bal in de verre hoek achter Stekelenburg. Bobson en Holman verzuimden daarna twee grote kansen af te maken.

Ajax vocht zicht terug in de tweede helft en zette NEC onder druk. Huntelaar kon daardoor in de 74e minuut op aangeven van Perez met een schot de 1-1 binnenschieten.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.