De Pers: Heerenveen-NEC

NEC in blessuretijd voorbij tien Friezen
FC Update

NEC heeft op bezoek bij SC Heerenveen de volle winst gepakt: 2-3. De thuisclub moest halverwege de eerste helft met tien man verder na een rode kaart voor Brian Vandenbussche. In blessuretijd scoorde Youssef El-Akchaoui uit een vrije trap de winnende treffer.

SC Heerenveen leek aanvankelijk op weg naar een eenvoudige zege, maar een rode kaart voor Brian Vandenbussche gooide roet in het eten. De sluitpost maakte hands om te voorkomen dat Jeremain Lens doeltreffend zou profiteren van knullig balverlies van Gerald Sibon. Trainer Gertjan Verbeek offerde vervolgens Roy Beerens op voor tweede doelman Rob van Dijk. Miralem Sulejmani verliet zijn positie naast Sibon in de spits en nam de opengevallen plek op de rechterkant in.

SC Heerenveen koesterde op dat moment een 1-0 voorsprong. Beerens had de thuisclub al binnen twee minuten op voorsprong gebracht. De oud-PSV’er rondde af nadat Danijel Pranjic een fraai genomen vrije trap door de lat gestuit zag worden. Tot de rode prent voor Vandenbussche had NEC één serieuze kans op succes gehad. Aanvoerder Peter Wisgerhof schoot na mistasten van de Belg van dichtbij over de lat.

Ondanks de numerieke minderheid waren de Friezen na een half uur opnieuw trefzeker. Geert Arend Roorda werkte een gekraakt schot van Michael Bradley langs goalie Gabor Babos. Vijf minuten later had Michael Bradley de wedstrijd zelfs definitief in het slot kunnen gooien. De Amerikaan kopte een voorzet van Gianni Zuiverloon echter tegen de lat. Pas in de slotfase van de eerste helft wist NEC eindelijk door de Friese verdediging te steken. Jeremain Lens zag twee inzetten voorbij het Friese doel gaan.

Nadat Gerald Sibon vroeg in de tweede helft verzuimde tot twee keer toe de 3-0 te scoren, nam NEC de regie over het duel in handen. De Nijmeegse uitblinker Lens was in de 63ste minuut niet verrassend verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer. De AZ-huurling speelde zichzelf vrij en schoot diagonaal raak. Heerenveen, dat tussen de bedrijven door kansen op een doelpunt bleef houden, moest een kwartier voor tijd de gelijkmaker slikken. Brett Holman tikte vrij voor Van Dijk binnen.

In blessuretijd kregen de bezoekers zelfs de volle winst, wat gezien het totale speelbeeld een te grote beloning was. Youssef El-Akchaoui schoot een vrije trap steenhard tegen de touwen. De moegestreden Friezen vallen door de nederlaag buiten de top-vijf. De noorderlijke concurrent FC Groningen steekt SC Heerenveen voorbij. NEC krijgt door de drie punten weer wat lucht in de strijd tegen degradatie.

Vroeg rood nekt Heerenveen in slot tegen NEC
VI

SC Heerenveen was op weg naar een zege op NEC en de derde plaats in de Eredivisie, maar een rode kaart van Brian Vandenbussche zette de wedstrijd op zijn kop. De moegestreden Friezen moesten in de slotfase de punten aan de Nijmegenaren afstaan: 2-3.

Youssouf El-Akchaoui bekroonde in blessuretijd de comeback van NEC. De linksback knalde op prachtige wijze een vrije trap in de voor hem linkerkruising, onhoudbaar achter doelman Rob van Dijk en goed voor de 2-3 van de bezoekers.

Dat NEC met 3-2 zou gaan winnen, daar had het in het eerste uur absoluut niet naar uitgezien. Heerenveen was al na twee minuten op voorsprong gekomen door Roy Beerens, die een rebound benutte nadat Danijel Pranjic met een vrije trap de paal had geraakt.

Maar in de 23ste minuut sloeg voor Heerenveen het noodlot toe. Vandenbussche vond het nodig om buiten de zestien Jeremain Lens af te stoppen en keerde de bal met zijn handen. Een vreemde actie van de Belgische goalie, vooral omdat er nog twee ploeggenoten waren die Lens konden afstoppen. Scheidsrechter Dick Jol trok direct rood.

Aanvankelijk leek er weinig aan de hand voor Heerenveen. Geert Arend Roorda vergrootte in de 28ste minuut de voorsprong door de bal van dichtbij onder Gábor Babos door te schieten: 2-0. En tot de zestigste minuut creëerde de thuisploeg een handvol grote kansen, maar Michael Bradley, Gerald Sibon, Pranjic en Miralem Sulejmani misten allen in kansrijke positie. Zo kopte Bradley op de lat.

Na het uur stortte Heerenveen in. De vermoeidheid sloeg toe en het tot dan toe kansloze NEC werd gevaarlijk. Lens tekende in de 63ste minuut voor de aansluitingstreffer nadat hij Henrico Drost had uitgekapt. Tien minuten later ging Drost in de fout door niet goed uit te verdedigen. Brett Holman profiteerde en tikte de 2-2 binnen.

En in het kwartier dat volgde zag doelman Van Dijk de ene na de andere NEC-speler in kansrijke positie voor hem opduiken. De ervaren keeper hield lang stand en zag Kevin Bobson, Holman en Bas Sibum missen. Maar de fantastische uithaal van El-Akchaoui was hem te machtig.

Heerenveen zakt naar de zesde plaats met 45 punten, NEC klimt naar de twaalfde plaats met 27 punten, vier punten boven de degradatiestreep.

NEC in slotfase langs Heerenveen
Omroep Gelderland

NEC boekte zondagmiddag bij Heerenveen een zwaarbevochten 3-2 zege in een wedstrijd die alle kanten op kon.

Beerens tikte al in de 2e minuut de  1-0 binnen. NEC toonde zich minstens gelijkwaardig, maar kon ook na een rode kaart voor Vandenbussche niet profiteren. Het werd zelfs 2-0, nadat Roorda binnenschoot. In de tweede helft scoorden uitblinker Lens en Holman voor een aanvallend NEC en in de slotfase sleepte El-Akchaoui de zege binnen met een vrije trap.

Dankzij de overwinning staat NEC momenteel 12e in de eredivisie.