De Pers: FC Groningen – NEC

NEC Europa in na zege op Groningen 

NEC gaat Europa in na een – uitzege bij FC Groningen. Komende week zal blijken of het UEFA-cup of Intertoto wordt. NEC opende direct de score na een wergaloze combinatie met een hoofdrol voor Dani Fernandez. Brett Holman rondde gedecideerd af: 0-1. Groningen miste daarna talloze kansen. Op slag van rust besliste NEC via Vadocz het pleit na weer een fraaie aanval. Na rust raakte Davids na een prachtige actie de paal. Berg bracht Groningen terug in de wedstrijd, maar via Davids werd het duel definitief beslist. NEC gaf nog een ware voetbalshow weg.

NEC is al verzekerd van Intertoto

NEC gaat komend seizoen opnieuw een Europees avontuur aan. De laatste keer was de Intertoto in 2004, maar toen werden de Nijmegenaren al in de eerste ronde uitgeschakeld door het Ierse Cork City. In 2003 speelde NEC in de UEFA-cup tegen Wisla Krakow. In Polen werd slechts met 2-1 verloren, maar thuis verloor NEC met dezelfde cijfers en kregen Hersi, Ax en Zonneveld rode kaarten. In 1983 schakelde NEC in de EC2 eerst Brann Bergen uit, maar stuitte toen op Barcelona. In De Goffert nam NEC een 2-0 voorsprong, maar werd het 2-4 en uit werd met 2-0 verloren.

Bron: Omroep Gelderland

NEC klaart de klus bij FC Groningen

NEC heeft zondagavond de finale bereikt van de finale van de play-offs om een UEFA Cup-ticket. De formatie van trainer Mario Been zegevierde met 3-1 op bezoek bij FC Groningen. Voor eigen publiek hadden de Nijmegenaren al met 1-0 gewonnen. NEC is hard op weg naar een seizoenseinde waarmee in de winterstop totaal geen rekening werd gehouden. De ploeg kende een zeer moeizame start van de competitie en leek zich te moeten richten op handhaving. De afgelopen maanden maakte NEC echter een ongekende opleving door. Na 23 januari verloren de mannen van Been nog slechts één duel in de Eredivisie.

Die goede lijn trok NEC, dat de competitie op de achtste plaats afsloot, door in de play-offs. Na Roda JC werd in de tweede ronde FC Groningen aan de zegekar gebonden. De doelcijfers geven de uitstekende vorm van de Nijmegenaren feilloos aan. In alle vier play-offduels wist de formatie te scoren. Bovendien hoefde doelman Gabor Babos slechts één tegendoelpunt te incasseren.

In de Euroborg deed NEC al in de vijfde minuut uitstekende zaken. Na een simpele één-twee door de Groningse defensie tikte de geslepen Brett Holman de openingstreffer binnen. De thuisploeg moest daardoor drie keer scoren om de derde ronde te bereiken. Met moeizaam combinatiespel wekte FC Groningen geen moment de indruk te geloven in die opdracht. Voor de noorderlingen duurde het seizoen duidelijk te lang. Het elftal van coach Ron Jans kwam door het vertrek van sterkhouders Bruno Silva, Rasmus Lindgren en Erik Nevland verzwakt uit de winterstop. De vele blessures in de tweede seizoenshelft, van onder meer Koen van de Laak, Martijn Meerdink en nieuweling Danny Holla, maakten de problemen voor FC Groningen nog groter.

NEC, dat na een kwartier alleen de adem inhield bij een vliegend schot van Marcus Berg, gooide het duel op slag van rust in het slot. Een van richting veranderd schot van Kristian Vadocz zette de bezoekers op 0-2. Na rust mocht FC Groningen hopen op een mirakel toen Berg alsnog trefzeker was. De Noor kopte een voorzet van Mark- Jan Fledderus tegen de touwen.

De hoop van FC Groningen duurde twaalf minuten, waarna Lorenzo Davids namens NEC de eindstand liet aantekenen. De middenvelder mocht geheel vrijstaand voor doelman Brian van Loo de hoek uitzoeken: 1-3. NEC treft in de derde ronde van de play-offs de winnaar van het duel tussen NAC Breda en SC Heerenveen. Voor FC Groningen, dat de afgelopen twee seizoenen UEFA Cup-voetbal behaalde, is het seizoen voorbij.

Bron: FCUpdate

NEC dendert door en schakelt FC Groningen uit

NEC blijft in de race voor een UEFA Cup-ticket. De ploeg van coach Mario Been won met 3-1 bij FC Groningen en mag het in de finale opnemen tegen de verliezer van de tweekamp tussen SC Heerenveen en NAC Breda. NEC was in de heenwedstrijd al veel sterker geweest dan FC Groningen, maar liet na meer dan één keer te scoren. De 1-0 thuiszege was een benauwde marge, maar de Nijmegenaren kwamen in Euroborg nauwelijks in problemen.

Met het ontbreken van de geschorsten Arnold Kruiswijk en Gibril Sankoh was Groningen defensief verzwakt en daar maakte NEC dankbaar gebruik van. Matias Cahais en Ondrej Svejdik lieten zich keer op keer uit het centrum lokken door de zwervende Jeremain Lens en daardoor ontstond er veel ruimte. NEC sneed na vijf minuten voor de eerste maal door de verdediging heen en het was meteen raak. Brett Holman verstuurde een steekpassje op de verrassend als rechtsbuiten opgestelde Dani Fernández, die de bal keurig terugbezorgde bij de doorgelopen Australiër. Holman tikte de bal vervolgens eenvoudig binnen: 0-1.

Wat volgde was een waarige fase, waarin met name de arbitrage het liet afweten. Groningen mocht zich beklagen dat een doelpunt van Marcus Berg onterecht werd afgekeurd vanwege buitenspel. NEC overkwam hetzelfde bij een geldige goal van Lorenzo Davids, waardoor de foute beslissingen in evenwicht waren. Op slag van rust maakte NEC het cruciale doelpunt. Na een lange aanval legde Youssef El-Akchaoui de bal of de inkomende Krisztian Vadocz, wiens schot via de billen van Svejdik in het doel verdween.

Na de 0-2 was de spanning uit de wedstrijd. Zelfs na de aansluitingstreffer van Marcus Berg moest Groningen nog drie keer scoren en dat veel te veel van het goede. Het was NEC dat de betere kansen kreeg. Davids ontsnapte twee keer over de as van het veld. De eerste keer schoot de linkspoot nog op de paal, bij zijn tweede poging was de middenvelder weel doeltreffend: 1-3.

Bron: VI

NEC nog één stap verwijderd van Europees voetbal

NEC staat op de drempel van Europees voetbal. De ploeg van trainer Mario Been schakelde zondagavond FC Groningen uit in de play-offs (1-3) en is nu nog maar één hindernis verwijderd van een UEFA Cup-ticket. De Nijmegenaren wacht de komende week nog een dubbele ontmoeting, tegen de winnaar van de tweestrijd tussen Heerenveen en NAC. Hoogstwaarschijnlijk wordt het de ploeg uit Breda, die er na een geweldig regulier seizoen in de play-offs helemaal doorheen lijkt te zitten.

NEC had in de heenwedstrijd, donderdag in De Goffert, slechts een krappe kloof geslagen. Maar zondagavond zaten de Nijmegenaren binnen vijf minuten op rozen. Op aangeven van Dani Fernandez bracht Brett Holman de bezoekers aan de leiding: 0-1. Daarmee stonden de Groningers voor een schier hopeloze opgave, zij moesten immers drie keer scoren.

Hoewel NEC het hoge niveau van het eerste duel niet kon benaderen, kwam de ploeg in de Euroborg nooit in problemen. De ploeg van coach Ron Jans gooide veel energie en hardheid in de strijd, maar van overleg en vernuft was geen sprake. Vlak voor rust kreeg de thuisploeg de genadeklap toen Krisztian Vadocz via een een Gronings been voor 0-2 zorgde.

Negen minuten na rust scoorde Marcus Berg namens Groningen nog wel de aansluittreffer, meer dan een cosmetische correctie was dat echter niet. Zeker nadat Lorenzo Davids na een prachtige loopactie de oude marge had hersteld (1-3), was het een kwestie van uitspelen. De gedemoraliseerde thusploeg mocht in de slotfase de handjes dichtknijpen dat NEC mededogen toonde en nog een handvol uitgelezen mogelijkheden ongebruikt liet.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan