De Pers: Dinamo Zagreb – NEC

NEC laat stunt in Zagreb door vingers glippen
FC Update

NEC leek donderdag in Zagreb lang op weg naar een goed resultaat in de eerste groepswedstrijd van de UEFA Cup. In de hectische slotfase gaven de Nijmegenaren echter een 1-2-voorsprong uit handen. Dinamo Zagreb won door twee late treffers met 3-2.

De Nijmegenaren werden in de openingsfase overlopen door de thuisclub, die vol op de aanval speelde. Ivica Vrdoljak nam al in de derde minuut doelman Gabor Babos tevergeefs onder vuur, een minuut later lag de bal er wel in. De Hongaarse doelman verwerkte een hoekschop van de Kroaten ongelukkig waardoor de bal voor de voeten kwam van Mandzukic. De sterke spits profiteerde optimaal van de fout van Babos: 1-0.

Het doelpunt was een flinke opdoffer voor de Nijmegenaren, die vol vertrouwen naar Zagreb waren afgereisd. NEC had na de Europese winst op Dinamo Boekarest in de competitie gewonnen van Feyenoord en aartsrivaal Vitesse.

De Nijmegenaren kregen halverwege de eerste helft uiteindelijk steun uit onverwachte hoek. Een onschuldige dieptepass van Peter Wisgerhof werd door verdediger Jesus de Carlos volledig verkeerd geraakt. De Braziliaan, enigszins onder druk gezet door Saïdi Ntibazonkiza, zag de bal tot zijn eigen schrik met een vreemde carambole achter doelman Ivan Kelava belanden (1-1).

De ploeg van Mario Been greep het cadeautje aan om zich terug te vechten in de wedstrijd. De succescoach zag vanaf de kant goedkeurend toe hoe zijn elftal met bij vlagen goed positiespel weer grip kreeg op het duel. Na een vloeiende combinatie met Lorenzo Davids dook Ntibazonkiza kort na de gelijkmaker vrij op voor Kelava. De Kroaat redde echter knap met zijn voeten.

De kampioen van Kroatië, die tegen NEC al de negende Europese wedstrijd van het seizoen speelde, bleef voornamelijk gevaarlijk uit dode spelmomenten. Mandzukic, het grote talent van Zagreb, kopte kort voor rust uit opnieuw een hoekschop op de vuisten van Babos.

NEC bleef ook na rust lange tijd redelijk gemakkelijk overeind in het Maksimir Stadion, ondanks de toenemende druk van Dinamo. Uit een van de spaarzame eigen aanvallen kwamen de Nijmegenaren een klein kwartier voor tijd zelfs verrassend op voorsprong. Tim Janssen, die de voorkeur had gekregen boven Jhonny van Beukering, tikte een voorzet van Lasse Schöne binnen. Lang kon NEC niet van de voorsprong genieten. Bosko Balaban (schot vanaf twintig meter) en Vrdoljak (kopbal) bezorgden de Nijmegenaren met twee late treffers uiteindelijk een flinke kater.

NEC dacht te stunten maar verliest in slot van Dinamo
VI

NEC leek op weg naar een stunt op bezoek bij Dinamo Zagreb. Maar de Kroatische kampioen poetste in de slotfase een achterstand weg en versloeg de Nijmegenaren met 3-2.

Tim Janssen leek in de 78ste minuut NEC aan een zege te hebben geholpen. De aanvaller rondde beheerst af na voorbereidend werk van Lasse Schöne en Saidi Ntibazonkiza: 1-2. De voorsprong was onverwacht, aangezien Dinamo de betere kansen had gehad, maar de ploeg van coach Mario Been bood goed tegenstand en was bijna gelijkwaardig.

Maar zes minuten later had Dinamo de achterstand weggepoetst en omgebogen in een voorsprong. In de 81ste minuut knalde Bosko Balaban van afstand de bal fraai achter doelman Gábor Babos. En Ivica Vrdoljak scoorde in de 84ste minuut met een tegendraadse kopbal na een hoekschop: 3-2.

Daarmee eindigde het eerste duel van NEC in de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi in een nederlaag. Een wedstrijd die de Nijmegenaren zeer moeizaam waren begonnen, want de thuisploeg heerste in de eerste twintig minuten. Al na drie minuten stond het 1-0. Mario Mandzukic haalde vanaf de rand van de zestien uit en klopte Babos met een schot in de rechterbovenhoek.

NEC had het moeilijk in de openingsfase, maar kreeg halverwege de eerste helft een meevaller. Na een voorzet van Peter Wisgerhof werkte Carlos de bal achter zijn eigen keeper Ivan Kelava. De eigen goal hielp NEC in de wedstrijd en gaandeweg het duel ging de ploeg van coach Mario Been beter meevoetballen.

Maar het was Dinamo dat de betere kansen kreeg en uiteindelijk de meeste doelpunten maakte in het boeiende duel, ondanks de 2-1 voorsprong van NEC.

NEC verliest van Dinamo Zagreb
Omroep Gelderland

NEC heeft donderdagavond de UEFA Cup-uitwedstrijd tegen Dinamo Zagreb met 3-2 verloren. NEC kwam al snel op achterstand. Doelman Gabor Babos werkte een corner slecht weg, waarna Mandzukic scoorde (1-0).

Halverwege de eerste helft tikte Carlos een diepe bal van Peter Wisgerhof langs zijn eigen doelman Kelava (1-1).

In de 78e minuut gaf Ntibazonkiza een fraaie steekbal op Lasse Schöne, waarna Tim Janssen afrondde (1-2). Even later maakte Balaban gelijk (2-2) en in de 85e minuut kopte Vrdoljak uit een corner de 3-2 binnen.