De pers: Dinamo B. – NEC

Zo schreef de media over het duel in Roemenie

FCUpdate: NEC houdt knap stand in Boekarest en is door

NEC heeft de groepsfase van de UEFA Cup bereikt. De ploeg van trainer Mario Been hield Dinamo Boekarest donderdag in Roemenië op 0-0. Dat was na de zege in eigen huis (1-0) voldoende voor een plek in de volgende ronde.

De laatste keer dat NEC Europees zo ver kwam was in 1983. Toen schakelden de Nijmegenaren in de eerste ronde het Noorse Brann Bergen uit. In de tweede ronde was FC Barcelona destijds te sterk.

Voetbalprimeur: NEC houdt stand en bekert door
NEC kan zich opmaken voor een verlenging van het Europese avontuur. De ploeg van Mario Been speelde op bezoek bij Dinamo Boekarest met 0-0 gelijk en dat was na de eerdere 1-0 winst voldoende.

De jonge en Europees onervaren ploeg uit Nijmegen hield in het kolkende Boekarest knap stand. Het elftal van Been leek nauwelijks aangedaan door de hatelijke ontvangst in het stadion Stefan cel Mare, waar bijna 15.000 Roemenen voor het duel werden opgezweept door stampende housemuziek. NEC speelde als een volwassen ploeg, die zeker voor rust de bal makkelijk liet rondgaan.

Binnen een kwartier kregen de Nijmegenaren al twee behoorlijke mogelijkheden via Joël Tshibamba. De vleugelspits, zondag tegen Heracles nog de schlemiel vanwege de rode kaart die hij kreeg na het uittrekken van zijn shirt, schoot eerst in de handen van keeper Bogdan Lobont en zag even later een kopbal net over het doel vliegen. Tshibamba had van Been de voorkeur gekregen boven Lasse Schöne en de 20-jarige Congolees groeide in de eerste 45 minuten uit tot de gevaarlijkste man bij NEC.

Dinamo Boekarest maakte net als twee weken eerder in Nijmegen weinig indruk. De koploper in de Roemeense competitie speelde statisch en was nauwelijks in staat om de twee gevaarlijke spitsen – Florin Bratu en Ionel Danciulescu – in stelling te brengen.

Een fout van de verder sterk spelende Ramon Zomer leidde na een half uur wel de grootste kans van de eerste helft in. De verdediger ging knullig onder de bal door waardoor de vrijstaande Danciulescu vrij voor Gabor Babos de onderkant van de lat raakte. Aan de andere kant schoot ook Van Beukering tegen het houtwerk. Vanaf 25 meter raakte hij de buitenkant van de paal.

De Nijmegenaren raakten na rust de controle over het duel langzaam maar zeker kwijt. Luidkeels aangemoedigd gooide Dinamo alle remmen los en dat resulteerde al snel in kansen. Bratu schoot net naast, de kopbal van Julio Cesar werd van de lijn gehaald en een poging van invaller Marius Niculae ging rakelings voorbij het doel van Babos.

De plotselinge aanvalsdrang van de thuisploeg noopte Been tot maatregelen. Hij haalde de aanvallers Tshibamba en Van Beukering naar de kant en hoopte met de balvaste middenvelders Schöne en Dominique Kivuvu weer wat grip op het duel te krijgen. NEC slaagde daar wonderwel in. De Nijmeegse fans moesten in de slotfase nog één keer hun adem inhouden toen Danciulescu ineens helemaal vrij stond voor het doel van Babos. Hij schoot echter huizenhoog over.

VI.nl: NEC houdt in Roemenië sterk Dinamo in bedwang

NEC had het zwaar in Roemenië, maar de ploeg van coach Mario Been hield stand in het uitduel met Dinamo Boekarest. Het zwaarbevochten 0-0 gelijkspel was na de 1-0 zege in De Goffert voldoende voor een plaats in de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi.

Makkelijk kwam de kwalificatie niet tot stand, want Dinamo was sterker dan twee weken terug in Nederland en had zeker in het eerste uur een handvol kansen de score te openen. En in de slotfase voorkwam doelman Gábor Babos met een knappe redding dat Ionel Dancuilescu met een afstandsschot de 1-0 binnenknalde en een verlenging afdwong.

Dinamo was ook in het eerste uur enkele malen dicht bij een voorsprong gekomen. Zo schoot diezelfde Danciulsecu in de eerste helft op de onderkant van de lat, maar bleef de bal voor NEC aan de goede kant van de doellijn. En vlak na rust lukte het een Nijmegenaar om een kopbal van Júlio César van de doellijn te schieten.

De ambitieuze thuisploeg mocht dan wel het overwicht hebben, NEC was evenzeer gevaarlijk. Jhon van Beukering raakte de buitenkant van de paal en invaller Lasse Schöne knalde tien minuten voor tijd de bal op de lat.

Zo plaatste NEC zich voor de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi. De enige tegenvaller voor coach Been was dat hij twee spelers kwijtraakte met een blessure: Joel Tshibamba en Peter Wisgerhof.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.