De Gelderlander van vandaag: Roda JC – NEC

NEC beleeft horroravond in Kerkrade
Nijmeegse ploeg gaat hard onderuit bij laagvlieger Roda JC.

Amerikaanse militai­ren noemen het een ‘clusterfuck’, een situatie waarin op niet te be­vatten wijze alles misgaat wat mis kan gaan. Het overkwam NEC za­terdagavond in Kerkrade. De Nij­megenaren begonnen onverklaar­baar slap aan de wedstrijd en hiel­pen Roda JC met persoonlijke fou­ten galant in het zadel: 3-0.

Het echec in de mijnstreek, Roda had al sinds april niet meer in ei­gen huis gewonnen, vormde het sluitstuk van een vervelende week. De vreugde over de knappe zege op PSV werd al snel vergald door het miserabele bekerduel te­gen Rijnsburgse Boys. Daarnaast bleef de affaire-Van Beukering da­genlang dooretteren. Mario Been zette de spits vlak voor het duel te­gen PSV uit de selectie vanwege overgewicht. De polemiek, die op internet losbarstte en waarin ook Van Beukerings broer en spreek­buis Dennis de trom roerde, maak­te de sfeer er niet beter op. Pas vrijdagmiddag, tijdens een heu­se topconferentie (met Jhon van Beukering, zijn broer Dennis, zaak­waarnemer Edwin Olde Rieke­ring, trainer Mario Been, tech­nisch directeur Carlos Aalbers en fysiotherapeut Han Tijshen) wer­den de meeste plooien gladgestre­ken. Al blijft het een probleem dat Van Beukering eigenlijk niet goed snapt waarom ze bij NEC zo zeu­ren over zijn overtollige kilootjes.

Het duel tegen het door slechte re­sultaten en fusieperikelen geplaag­de Roda JC maakte weer eens dui­delijk dat NEC eigenlijk niet zon­der een fitte en scherpe Van Beu­kering kan. De 25- jarige Velpenaar is de enige balvaste spits in de se­lectie van Been. Diens ingreep, waarbij NEC na ruim een half uur overschakelde van een voorzichti­ge 4-4-2 naar een gedurfde 3-4-3, was daarom tot mislukken ge­doemd.

Het kaartenhuis stortte zaterdag echter bij het fundament in. Dani Fernandez, normaal gesproken meester over de bal, vergaloppeer­de zich vreselijk bij een uittrap van Roda-doelman Bram Castro. Sekou Cissé, deze zomer nog in de belangstelling bij NEC, kreeg vrije doortocht naar het Nijmeegse doel: 1-0.

Vlak nadat Been zijn tactiek had omgegooid, werd de geplande in­haalrace een kansloze missie. Bas Sibum verloor zijn directe tegen­stander Boldizsar Bodor uit het oog, Babos wist het schot van zijn landgenoot maar half te keren, waarna het voor Willem Janssen een koud kunstje was om de re­bound binnen te prikken: 2-0.

Als NEC nog hoop koesterde, dan ging die onmiddellijk na de hervat­ting in rook op. De Nijmegenaren trapten zelf af, maar incasseerden binnen dertig seconden de genade­klap. Ramon Zomer en Arek Ra­domski gingen beiden het duel aan met Yulu Matondo, waarna Janssen met de doorgeschoten bal aan de haal ging en zijn tweede van de avond liet noteren: 3-0. Lasse Schöne, de enige NEC’er die zaterdagavond zijn niveau haalde, was na rust tweemaal dicht bij een eretreffer. De eerste keer werd hij door een snelle reflex van Castro gestuit, daarna kopte de Deen op de paal. Want zo’n avond was het nu eenmaal voor NEC.

Hopen dat zeperd ergens goed voor is
Radomski: ‘Niemand bij NEC die er nu nog makkelijk over denkt’.

Het was zaterdag in Kerkrade zo’n avond waarop je ei­genlijk hoopt dat de scheidsrech­ter twintig minuten voor einde af­blaast. In het Parkstad Stadion zongen de Limburgers alleen nog maar ‘Nooooooit FC Limburg’, Roda JC speelde het balletje rond en NEC wist allang dat er bij een 3-0 ach­terstand niets meer te halen viel. Scheidsrechter Jan Wegereef had dat gelukkig in de gaten en weiger­de ook maar een seconde blessure­tijd bij te tellen.

Arek Radomski kon er niet echt rouwig om zijn. Bij de middenvel­der was de moed 44 minuten eer­der al in de schoenen gezonken. Er waren nog geen zestig secon­den van de tweede helft verstre­ken toen de Pool en Ramon Zo­mer samen het kopduel met Yulu Matondo aangingen. Omdat de Belg won, moest Lorenzo Davids in een kansloze achtervolging op Willem Janssen, die prompt voor de 3-0 zorgde.

„Toen wist ik wel dat het voorbij was”, zei Radomski, die gelijk be­sefte dat er voor NEC niets meer te halen viel. „Dan is het een kwes­tie van uitspelen. En hoop je eigen­lijk alleen maar dat het geen 4-­0 wordt.” Hoe anders was hij die zaterdag­middag bij het Goffertstadion in de bus gestapt. „Mijn gevoel was gewoon goed. We wilden ook scherp aan de wedstrijd beginnen. Maar dan kom je natuurlijk veel te snel met 1-0 achter.”

Dat Dani Fernandez bij de ope­ningsgoal van Sekou Cissé gran­dioos onder de bal doorging, nam Radomski de Spanjaard niet kwa­lijk. „ Zoiets kan een keer gebeu­ren. En het was nog vroeg in de wedstrijd. Tijd zat om terug te ko­men. Maar dan gaan we vlak voor rust weer in de fout. We waren net van tactiek veranderd. Drie ver­dedigers en vier middenvelders. Ik moest tussen Ramon Zomer en Peter Wisgerhof gaan spelen. De organisatie in de gaten houden. In het begin was het een beetje rom­melig. De zijkanten werden niet goed gedekt. En zij speelden het goed uit, Maar dan nog had die 2- 0 zo vlak voor rust niet mogen vallen.” Lang bleven de Nijmegenaren daar­na niet in de kleedkamer. „ De trai­ner stuurde ons al snel weer naar buiten, zei Radomski, die vervol­gens met tien ploeggenoten stond te wachten op Roda JC dat zich niet liet opjagen. „Wat doe je dan. Je praat met elkaar. Pept elkaar op, dat we scherp zullen beginnen.”

Dat gebeurde ook – vanaf de aftrap verscheen Joël Thsibamba kansrijk voor Roda-doelman Bram Castro, maar in de tegenaanval viel het doek voor de Nijmegenaren. „Mis­schien is het wel goed dat dit ons overkomt”, hoopte Radomski. „ Onze slechtste wedstrijd van dit seizoen vind ik nog steeds die van dinsdag tegen de amateurs. Maar toen wonnen we nog. Kwamen we toch een ronde verder. Nu ben je echt met de neus op de feiten ge­drukt. Als er iemand bij ons al ge­makkelijk over dacht, dan is dat na vanavond wel voorbij.”

Dani steekt de hand in eigen boezem
Spanjaard beseft dat het verlies bij Roda JC begint met zijn fout.

Of hij nog even iets mag zeggen, vraagt Dani Fernan­dez op het eind van het korte ge­sprek in de catacomben van het Parkstad- stadion. „Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan mijn medespelers en aan de supporters van NEC. Want ik besef maar al te goed dat het mijn fout was die de nederlaag tegen Roda JC inleidde.” Dani is een a-typische vleugelver­dediger, geen buffelaar of schaver met geslepen pinnen onder de zo­len, maar een speler die het vooral moet hebben van zijn techniek en zijn positiespel. In zekere zin is hij meer aanvaller dan verdediger.

De Catalaan kwam een klein jaar geleden op huurbasis naar Nijme­gen. In zijn eerste half jaar moest hij Muslu Nalbantoglu nog voor zich dulden, dit seizoen is hij vaste keus in de formatie van Been. En misschien wel de beste NEC’er in de afgelopen drie maanden. Al­leen zaterdagavond niet. Dani ver­keek zich in de vijfde minuut op een verre uittrap van Roda- doel­man Castro en zag hoe enkele se­conden later de 1-0 achter Gábor Babos lag. „Er zat een vreemde stuiter in”, vertelde Dani. „ Ik pro­beerde de bal te controleren, maar dat mislukte. Tja, toen kon die jon­gen ( Cissé, red.) alleen op onze keeper af.”

„We begonnen niet goed aan de wedstrijd. We waren niet gecon­centreerd, terwijl Roda er fel bo­venop zat. Hoe dat kan? Dat zijn zaken die soms gebeuren in het voetbal, ik heb er niet echt een ver­klaring voor.” Dani werd na iets meer dan een half uur naar de kant gehaald. „Ik weet eerlijk gezegd niet of het een tactische wissel was of omdat ik slecht speelde. Het is voor een voetballer natuurlijk nooit leuk om gewisseld te worden. Maar als de trainer dat doet in het teambe­lang, dan heb je dat maar te accep­teren. Daar heb ik ook geen enkele moeite mee.” Volgens de Spanjaard is er geen re­den voor paniek bij NEC, ook niet na twee slechte optredens op rij. „ De volgende wedstrijd staan we er weer. Dan kunnen we laten zien dat we we wel goed kunnen voetballen.”

Bas Sibum begrijpt niets van totale off-day bij NEC in Kerkrade
Hij hoefde zaterdag niet lang naar woorden te zoeken om de 3-0 nederlaag van NEC te­gen Roda JC te beschrijven. „We hadden een totale off- day”, zei Bas Sibum in de catacomben van het hem zo vertrouwde Parkstad Lim­burg Stadion. „Vanaf de eerste mi­nuut. Het leek wel of niemand bij ons in staat was om de bal bij de goede kleur te krijgen. Zoiets mag NEC niet gebeuren.”

Links en rechts schudde hij had­den van oud-ploeggenoten, die door de NEC-middenvelder gefeli­citeerd werden met de overwin­ning. „Wat moet je er van zeggen. Roda was overal beter en scherper in de duels. Onbegrijpelijk. Hele­maal als je terugdenkt aan een week eerder. Hoe wij toen voor de dag kwamen tegen PSV. Dat ver­schil! Veel te groot, natuurlijk.” Bij de tweede goal van de Limbur­gers gingen de verwijtende blik­ken van ploeggenoten in zijn rich­ting. Sibum kon zich er iets bij voorstellen. „ Ik werd er een beetje flauw van dat er niet doorgedekt werd op Cissé. Daardoor liep ik uit mijn positie. Ik stond in de zône op Bodor. Die kwam helemaal vrij. Het was nog een paar minu­ten tot de rust en het stond 1-0. Had ik niet mogen doen. Ach, het was gewoon een ramp vandaag.”

Been noemt duel tegen Roda JC ‘ wanvertoning’
Mario Been had na het verlies tegen Roda JC geen goed woord over voor zijn ploeg. „Een wanvertoning van NEC. Het gaat goed in de competitie, we zit­ten nog in de beker, we spelen Eu­ropees voetbal. Maar de spelers moeten wel beseffen dat we iedere week keihard moeten werken om de punten te pakken. Als we dat nalaten, winnen we geen wed­strijd.”

Joël Tshibamba: ‘Ik was niet echt aanwezig’
De rentree van Joël Tshibamba als basisspeler bij NEC bracht niet wat hij ervan gehoopt had. „Voor rust was ik niet echt aanwezig, kwam ik nauwelijks aan de bal. In de tweede helft ging het beter, was ik ook wat sterker aan de bal. De trainer heeft de laatste tijd nauwelijks een beroep op mij gedaan. Dat is zijn keuze. Ik kan al­leen mijn best doen en zo hard mogelijk trainen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan