De Gelderlander van vandaag: NEC – Volendam

Stilletjes genieten in De Goffert
NEC na wervelende show tegen Volendam (6-1) gedeeld zesde.

In de rust van NEC-Vo­lendam (6-1) drukte Mario Been zijn spelers op het hart ook in de tweede helft gas te blijven geven. „Misschien gaat het publiek er dan wel achter staan.” Het was een geintje met een flinke kern van waarheid. Ofschoon NEC zijn publiek in de eerste helft op een wervelende show had ge­trakteerd, met vijf doelpunten, het een nog mooier dan het andere, was het gistermiddag in De Gof­fert af en toe zo stil als in een rouwkapel. En na rust, toen een Nijmeegse verdediger het in zijn hoofd haalde om terug te spelen op doelman Gábor Babos, klonk er zelfs een schril fluitje door het stadion. Niet van een de tien Vo­lendamse supporters in het uitvak; nee, het was echt een aanhanger van de thuisclub die blijk gaf van zijn afkeuring over het ‘antivoet­bal’ van de thuisclub.

Been had in de aanloop naar het duel tegen de hekkensluiter ge­praat als Brugman om zijn spelers weer op scherp te krijgen na het loodzware UEFA Cup-duel tegen Tottenham Hotspur. „Iedereen denkt: o het is Volendam maar. Daarom was ik vooraf meer ge­spannen dan voor een wedstrijd te­gen pakweg PSV. Juist tegen min­dere ploegen loop je het risico van verslapping. Maar daar was van­daag gelukkig geen sprake van.”

Terwijl de NEC-coach probeerde niet al te uitbundig te glunderen, zat zijn collega Frans Adelaar van Volendam er een stuk minder vro­lijk bij. „Dan hoop je dat NEC mis­schien een beetje last van ver­moeidheid heeft. Je hoopt dat je ei­gen spelers er meteen bovenop zit­ten. En dan krijg je binnen acht minuten drie doelpunten om je oren en is de wedstrijd gespeeld.” NEC had de buit gistermiddag al na een kwartier binnen. De bedie­ner van het scorebord moest na acht minuten voor het eerst in ac­tie komen. Lasse Schöne, die de laatste weken op een griezelig hoog niveau acteert, bracht een vrije trap vanaf de linkerkant scherp voor het Volendamse doel. Bij de eerste paal liet Bas Sibum de bal slim lopen. Middenvelder Paul de Lange was verrast, toucheerde de bal heel licht, maar kon niet voorkomen dat die in de verre hoek verdween: 1-0.

De thuisclub ging erop en erover. Ook bij de tweede treffer deed Schöne het voorwerk. Doelman Jeroen Verhoeven verkeek zich op een effectvolle corner van de Deen. Bij de tweede paal dook Ra­mon Zomer op om zijn eerste doelpunt in Nijmeegse dienst te la­ten noteren. En na een kwartier zorgde Jhon van Beukering op fraaie wijze voor 3-0. De spits zag dat Verhoeven iets voor de doel­lijn stond en krulde bal zonder aan te nemen in de kruising.

De Volendamse martelgang was daarmee nog lang niet voorbij. In de slotfase van de eerste helft liep de teller nog op tot vijf. Bij beide treffers speelde Van Beukering een hoofdrol. Eerst zette hij Ntibazon­kiza met een knappe voetbewe­ging vrij voor Verhoeven, en in de 42e minuut stond de Velpenaar aan het einde van een fenomenale aanval waarvan Dani Fernandez de voornaamste architect was: 5-0. Ook na de pauze hield NEC de druk op de ketel. De scherpte voor het doel was echter verdwenen. De arme Volendammers hoefden nog maar één tegentreffer te slik­ken. Na een knappe actie van Ra­chid Bouaouzan prikte Schöne de bal keurig langs Verhoeven: 6-0. Diens tegenvoeter Babos was giste­ren de enige NEC’er die niet op een roze wolk het stadion verliet. De Hongaar werd van zijn clean sheet beroofd door een zondags­schot van Gerson Sheotahul, die de eindstand op 6-1 bepaalde.

Bouaouzan pikt woorden Been goed op
Aanvaller NEC bij vlagen ongrijpbaar voor defensie Volendam.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Volendam (6-1) had Rachid Bouaouzan nog een pittig gesprek met Mario Been ge­had. De NEC-trainer was niet te spreken geweest over zijn inval­beurt tegen Tottenham Hotspur en achtte de tijd rijp om zijn vleu­gelaanvaller nog eens duidelijk te maken wat er nodig is om aan te pikken bij het niveau van NEC.

De woorden van de coach hadden hun uitwerking niet gemist. De 24-jarige Marokkaan was gisteren ongrijpbaar voor de Volendam-de­fensie en beloonde zo zijn coach voor het vertrouwen dat hij toch weer gekregen had. Kennelijk hoort het bij Bouaouzan, die vrese­lijk goed kan voetballen, maar af en toe bij zijn lurven gepakt moet worden. „Ik ben in zijn ogen een beetje zo­als hij vroeger als speler was. Mis­schien zit hij me daarom zo achter mijn kloten aan. Hij weet precies wat er in me omgaat”, zei Bouaou­zan die erkende dat hij donderdag niet zijn beste speelminuten in het shirt van NEC had laten zien.

„Ik had de hele week niet kunnen trainen. Last van mijn hamstrings. Ik wist dat ik daarom niet zou star­ten tegen Tottenham. Invallen vind ik altijd lastig. Dat begint al met de warming-up. In je eentje is toch anders dan met de groep. En na vijf minuten zat ik al kapot. Heb ik altijd. Je moet plotseling mee in een wedstrijd waar de rest al helemaal in zit.” Tussen zijn invalbeurt in een Euro­pese topwedstrijd en het competi­tietreffen met laagvlieger Volen­dam zaten precies twee dagen. Dat Been een beroep op hem deed, be­greep Bouaouzan wel. „De trainer wilde aanvallen tegen Volendam. Hij ziet echt wel wat hij dan nodig heeft.”

En hij was er dit keer op gebrand iets te laten zien. „ Natuurlijk zou dat elke week moeten. Ik ben ten­slotte prof. Maar zo automatisch gaat dat niet. Neem alleen al die bekerwedstrijd tegen de amateurs van Rijnsburgse Boys. Maar van­daag had ik na vijf minuten al in de gaten dat het niet die kant op zou gaan. Ik zat gelijk goed in de wedstrijd”, wist Bouaouzan, die merkte dat het vertrouwen in hem van zijn ploeggenoten groeide. „Ik werd steeds vaker aangespeeld. Dat zijn heerlijke momenten.”

Het enige dat ontbrak was een doelpunt. „In zo’n wedstrijd wil ie­dereen graag scoren. Ik ook. Dat is belangrijk voor me. Elk seizoen moet ik toch goed zijn voor vijf tot tien doelpunten.” Tegen Volendam bleef het bij oogstrelende rushes en een gave as­sist waaruit Lasse Schöne 6­0 scoorde. „Maar de meeste mensen vragen toch alleen maar wie de doelpunten gemaakt heeft.” Zijn coach hoort niet tot die groep. Been was meer dan tevre­den, maar gaf zijn pupil – die keu­rig in het pak de pers te woord stond – in het voorbijgaan toch een boete. „Wat zie ik? Geen strop­das Rachid?”, riep Been. „ Da’s toch weer twintig eurootjes.” Bouaouzan haalde zijn schouders op. „Dat ding ligt in de auto.”

De kop is er eindelijk af voor Collins John
Spits geniet met volle teugen van invalbeurt van een half uur.

Zaterdag na de laatste training had Collins John zijn pantser heel even laten zakken. Mario Been had de van Fulham ge­huurde aanvaller voor het eerst dit seizoen opgenomen in zijn selec­tie voor de wedstrijd tegen Volen­dam, maar John toonde aanvanke­lijk geen spoortje van emotie. Tot­dat hij zich realiseerde dat de tun­nel waarin hij gezeten had, wel erg lang was geweest. „Weet je hoeveel wedstrijden ik sinds januari van dit jaar gespeeld heb? Precies twee. Met Jong NEC. Voor de rest heb ik alleen maar ge­knokt om terug te komen van bles­sures. En dan nu eindelijk bij de se­lectie. Het voelt geweldig.”

Toen hij gisteren na een uur Jhon van Beukering had mogen vervan­gen, hadden de NEC-fans hem warm onthaald. „ Heerlijk, zo’n welkom”, zei John, die genoten had. „Van de spanning in mijn lijf. De atmosfeer in het stadion en van mijn eerste wedstrijd weer op een hoog niveau. Vooraf had ik nog tegen Rachid gezegd dat ik hoopte op een vroege beslissing. Des te groter werd mijn kans op een invalbeurt. De trainer gunde me een half uur. Voor mijn gevoel had een helft ook gekund, maar hier kan ik prima mee verder. Mor­gen (vandaag, red.) misschien weer een wedstrijdje met Jong NEC. En dan zien we wel. Ik heb nog geen toekomstbeeld. Gewoon goed gaan presteren. En mijn kan­sen afwachten.”

Van Beukering gedijt het beste bij twee vleugelspitsen en een man in zijn rug 
Twee wonderschone doelpunten (zijn eerste deze com­petitie) en een puntgave assist bij de vierde goal van Ntibazonkiza. Je zou mogen zeggen dat Jhon van Beukering de geseling van Volen­dam gebruikte om één ding duide­lijk te maken: de spits van NEC is helemaal terug!

„Deze opstelling met twee vleugel­spelers en een middenvelder in mijn rug. Dat is voor het ideale plaatje”, zei Van Beukering die na zestien minuten de Volendamse doelman Jeroen Verhoeven met een bekeken schot kansloos had ge­laten. „ Ik had gezien hoe hij stond. Iets te ver voor zijn doel. Toen die bal van mijn schoen vertrok, wist ik al dat het goed zat. Af en toe heb je zo’n goal nodig. Dat gevoel. Eindelijk was het weer terug.”

Hoe goed hij in de wedstrijd zat, bleek nog geen kwartier later. Met een strakke pass stuurde de spits Ntibazonkiza weg die alleen voor Verhoeven niet faalde: 4-0. Vlak voor rust bekroonde hij een combi­natie met Dani Fernandez door met een stiftje de 5-0 op het bord te brengen. Dit NEC, wist Van Beu­kering, benaderde tegen Volen­dam de vorm die de ploeg vorig seizoen onverslaanbaar had ge­maakt. „ Speel, beweeg, speel, be­weeg. Het stond als een huis.”

Nog 900 kaarten voor duel tegen Udinese
Het UEFA Cup- duel van NEC tegen de Italiaanse subtopper Udinese is nog niet hele­maal uitverkocht. Voor de wed­strijd, die op donderdag 18 decem­ber wordt gespeeld, zijn nog circa 900 kaarten beschikbaar. Toegangs­kaarten zijn verkrijgbaar via de On­line Ticketshop (tot 12 december), bij de stadionreceptie en via Ticket­Box. Indien nodig gaan de kassa’s aan het stadion ook op de dag van de wedstrijd nog open.

Zeven selectiespelers in actie bij Jong NEC
Hoewel NEC morgen­ochtend vroeg al afreist naar Mos­kou, kan coach Wim Rip van Jong NEC vanavond voor het thuisduel tegen de beloften van RKC toch weer over de nodige spelers van de hoofdmacht beschikken. Hoofd­trainer Mario Been heeft Rutger Worm, Dominique Kivuvu, Joël Tshibamba, Tim Janssen, Moestafa El Kabir, Mark van den Boogaart en Collins John laten weten dat zij vanavond aan de bak moeten.

Na dertien duels twee keer zo veel punten
Door de eclatante thuis­overwinning op FC Volendam (6-1) is NEC gistermiddag naar de – met PSV – gedeelde zesde plaats in de rangschikking gestegen. De ploeg van coach Mario Been heeft na dertien competitiewedstrijden al 22 punten verzameld. Een flink verschil met het afgelopen sei­zoen. Toen hadden de Nijmegena­ren na dertien duels precies de helft van dat totaal vergaard: elf punten.

NEC zonder kaarten uit duel met Volendam
Er was tegen het arme­tierige Volendam natuurlijk wei­nig aanleiding om de botte bijl uit het vet te halen, dus kwam NEC er gistermiddag in De Goffert zon­der gele kaarten van af. FC Utrecht, de komende tegenstander van NEC, mist volgende week wel een speler. De Roemeense links­back Mihai Nesu kreeg tegen Ajax zijn vijfde prent van dit seizoen en moet volgende week in De Goffert toekijken

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan