De Gelderlander van vandaag: NEC-Sparta

Het ‘ Potje’ van NEC is niet te breken
Routinier (35) zorgt met twee treffers voor de ommekeer tegen Sparta.
Als invaller na tien mi­nuten gewisseld worden, dat is zo’n beetje het ergste wat een voet­baller kan overkomen. Het gebeur­de Patrick Pothuizen gistermiddag bij NEC-Sparta. Maar de routinier in Nijmeegse dienst vatte zijn ver­vanging op als een eerbetoon. Te­recht. Met twee doelpunten zorg­de ‘Potje’ voor de ommekeer, die NEC uiteindelijk de dikverdiende overwinning opleverde: 4-2.
De 35- jarige Culemborger stond na zijn publiekswissel met een grijns van oor tot oor de pers te woord. „Kippenvel”, glunderde hij. „Dit is een van de mooiste mo­menten uit mijn carrière. Die jon­gen van Vitesse (Haim Megrelishvi­li, red.) werd al na vier minuten ge­wisseld, maar met die tien minuut­jes kom ik dit weekeinde op een verdienstelijke tweede plek. Toch niet slecht voor iemand van mijn leeftijd.” Pothuizen, bezig aan zijn zestien­de seizoen in het betaalde voetbal, begon zijn loopbaan ooit als aan­valler, maar zakte in de loop der ja­ren steeds verder naar achteren. Vorig jaar, in de play-offwedstrijd tegen Vitesse, stuurde Mario Been hem in de slotfase als breekijzer naar het front. Gistermiddag haal­de de NEC-coach zijn oude strijdros nog maar eens van stal om een dreigende nederlaag af te wenden. Met nog tien minuten te spelen moest ‘Potje’ als vierde spits proberen het Nijmeegse schip vlot te trekken. Het bleek een gouden greep. Drie minuten na zijn entree lobde hij een afgeslagen corner over doel­man Harald Wapenaar heen, op de doellijn slaagden twee Sparta­nen er niet in de gelijkmaker te voorkomen.

„Een jubileumgoal”, becijferde amateurstatisticus Pot­huizen voor de deur van de kleed­kamer. „Het was de 25ste in mijn carrière.” Vier minuten later maakte Pothui­zen er met zijn 26ste een waarlijk onvergetelijke middag van. Hij rea­geerde attent op een steekpassje van Dani Fernandez en verschalk­te Wapenaar in de lange hoek: 3-2. „Een echte Jack de Gier- goal”, glunderde Pothuizen, doelend op zijn boezemvriend, sinds een paar maanden actief als spitsentrainer op De Goffert. „ Ik voel me de In­zaghi van NEC.” De dubbelslag van Pothuizen be­zorgde NEC een late maar wel vol­komen terechte beloning. De Nij­meegse formatie speelde gistermid­dag een van zijn beste wedstrijden van dit seizoen. Sparta werd ne­gentig minuten lang dronken ge­speeld, maar door een gunstig sco­reverloop en met behulp van tallo­ze overtredingen – scheidsrechter Van Hulten trok zes gele kaarten voor de bezoekers – bleven de Kas­teelheren heel lang op de been. Sterker nog, de Rotterdammers konden zelfs geruime tijd hoop koesteren om met drie punten huiswaarts te keren. Sparta-aanval­ler Marvin Emnes opende al na twee minuten de score. En nadat Kevin Bobson gelijk had gemaakt, mocht diezelfde Emnes – na een vreselijke uitglijder van Muslu Nal­bantoglu – opnieuw voor onrecht zorgen: 1-2. Met zijn twee doelpunten voor­kwam Pothuizen die onbillijkheid. En voor Mario Been hem een ap­plauswissel gunde, had hij ook nog een nuttig voetje in de aller­laatste NEC-aanval. Youssef El-Ak­chaoui hoefde de bal maar in het verlaten Rotterdamse doel te lo­pen voor hij aansloot bij de polo­naise langs de hossende Goffert-tri­bunes: 4-2. NEC boekte tegen Sparta zijn vierde zege op rij. Door die ster­ke reeks krijgt de ploeg van Ma­rio Been de play- offs voor UEFA Cup-voetbal weer in het vizier.

NEC- fans laten Muslu niet zo snel vallen
Verdediger blundert maar krijgt applaus als Been hem wisselt.
De sliding was specta­culair, maar kansloos. Vertwijfeld gleed Muslu Nalbantoglu de inzet van Marvin Emnes achterna, maar uiteindelijk lagen ze samen in het net. De bal en de verdediger. „ Ik twijfelde. Terugkoppen of schie­ten. Maar die bal bleef vlak door die plas. Toen Emnes voor me kwam, hoopte ik nog op Babos. Ik ging nog achter die bal aan. Alsof mijn leven er van afhing. Kans­loos. Ik kon wel door de grond gaan.” Door zijn blunder kwam Sparta minuten na de gelijkmaker van Ke­vin Bobson direct weer op een 2­-1 voorsprong, maar herstelde de NEC-verdediger zich in enkele pak­kende duels met uitblinker Nour­din Boukhari. „Ik moest mijn duels weer gaan winnen”, wist Nalbantoglu. „De kop erbij hou­den. Drie, vier jaar geleden had ik dat na zo’n blunder niet meer kun­nen opbrengen. Nu wel.” Toen Mario Been hem naar de kant haalde voor de latere match­winner Patrick Pothuizen, kreeg hij zowaar een open doekje van de NEC- supporters. „ Dat was mooi”, zei Muslu. „Daar wil ik ze nog wel even voor bedanken.” Maar Pothuizen had zijn middag gered. „ Zoals hij inviel. Twee keer scoren. Dat we nog winnen met 4-2. Ik ben Patrick zo dankbaar. Potje heeft er voor gezorgd dat de glimlach toch nog terug op mijn gezicht kwam.”

Bobson: flair, dreiging én scoren
Aanvaller laat tegen Sparta zien waarom NEC hem gehaald heeft.
Het Goffertstadion was leeg, de veldprikkers zaten al ach­ter een biertje, maar in de gang naar de kleedkamers schudde Ke­vin Bobson gistermiddag nog steeds vol ongeloof het hoofd. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Echt, in mijn hele carrière niet. Zo’n Pothuizen. Kort voor tijd bij 2-1 achter invallen en dan twee keer scoren. Ongelooflijk.” De vleugelspits gunde de routinier zijn succes. „Patrick heeft al zoveel meegemaakt. Ik zit nog niet zo lang bij hem in de kleedkamer, maar het is een goudeerlijke jon­gen. En je kunt met hem lachen, hè.”

En lachen deed Bobson gisteren na afloop van de 4-2 zege op Sparta. Met reden, want de Am­sterdammer speelde zijn beste wedstrijd tot nu toe in het shirt van NEC. Bobson had flair, Bob­son had dreiging, Bobson had pas­seeracties én hij scoorde de belang­rijke 1- 1. De middag was ook met een mooie mededeling begonnen. „Ik hoorde van Jeremain Lens dat Tiendalli niet zou spelen. Zijn vriendin was net bevallen. Daar was ik heel blij mee. Tiendalli is een goede verdediger. Snel, fysiek sterk. Bij deze feliciteer ik ze met hun kindje.” De vervanger van de oud- Feye­noorder luisterde naar de naam Iderlindo Moreno Freire. „Die ken­de ik niet, maar bij mijn eerste bal­contact moest hij gelijk achteruit. Ik had die ene passeerbeweging weer. Met het puntje van de rech­terschoen die bal voorbij tikken en met links voorgeven. Dat was een lekker gevoel. Ik kreeg vandaag so­wieso de ruimte om acties te ma­ken. Met dank aan Lorenzo Da­vids. Die speelde in mijn rug. Hij knapt ontzettend veel vuil werk voor me op. Daardoor hoefde ik bijna niet mee terug te verdedi­gen.”

Zijn gelijkmaker, het tweede doel­punt van Bobson in Nijmeegse dienst, gaf hem dat euforische ge­voel dat hoort bij een doelpunt. „Maar ik kreeg die bal wel weer voor mijn rechter. Mijn chocolade­been. Daarom wilde ik ’m eerst nog aannemen. Schieten, dacht ik een flits” Lang kon hij er niet van genieten. Vlak na de gelijkmaker stond Sparta alweer op 1-2 omdat Muslu tegen Emnes in de fout ging. „En toch wanhoopte ik toen niet. Ik was er van overtuigd dat we terug zouden komen. We zaten zo goed in de wedstrijd. Dat die doelpun­ten alsnog vielen vond ik een belo­ning voor het hele team. En erg fijn voor Muslu. Dat ook.”
Met nog vijf competitiewedstrij­den voor de boeg, wenste Bobson niet meer naar beneden te kijken. „ Absoluut niet. We staan nog maar drie punten van die negende plaats. En we krijgen Vitesse nog thuis. Er kunnen hier nog mooie dingen gaan gebeuren.”
Voor zijn oude werkgever Willem II zijn de vooruitzichten ronduit somber. „Dat vind ik sneu voor ze, maar ik ben uiteraard wel blij dat ik voor NEC gekozen heb”, zei Bobson met een brede grijns.

Lens, Drost en Davids in voorselectie
Voor het eerst sinds hij vo­rig jaar zomer werd weggestuurd bij Oranje onder 21, dat toen deel­nam aan het befaamde toernooi in Toulon, heeft Foppe de Haan zijn oog weer laten vallen op Jeremain Lens. De NEC-aanvaller zit bij de voorlopige selectie van Jong Oran­je voor het EK- kwalificatieduel met Estland op 26 maart in Em­men. Ook Lorenzo Davids en Jeroen Drost Kivuvu staan op de lijst van de bondscoach.

Van Hulten keurt veld Goffert gelukkig goed 
Scheidsrechter Jack van Hulten verscheen gisteren op aan­dringen van de NEC-leiding een kwartier eerder in De Goffert om de grasmat te keuren. Bij NEC vreesde ze dat de nieuwe mat door de hevige regenval kapot gespeeld zou worden. Net zoals met het oude veld was gebeurd in de wed­strijd tegen Heerenveen. Achteraf was iedereen blij dat Van Hulten het duel tegen Sparta gewoon had door laten gaan. 

Been wil per se dat Jong NEC doorgaat
Mario Been drukte sta­dionmanager Theo van Benthum gisteren op het hart er alles aan te doen om het hoofdveld van De Eendracht in orde te krijgen. De NEC- trainer wil per se dat het duel van Jong NEC tegen de belof­ten van PSV (vanavond om 18.30 uur) doorgaat. „PSV speelt woens­dag tegen Ajax en dus kunnen ze tegen Jong NEC geen eerste- elftal­spelers opstellen. Bovendien zit ik niet te wachten op inhaalduels.” 

Bij 3-2 had Been ‘Potje’ niet weer gewisseld 
Mario Been vond zijn keuze voor Patrick Pothuizen als pinchhitter tegen Sparta een logi­sche. „ Patrick is slim genoeg. Kan duels winnen. Er waren ook ande­re aanvallers, maar die zijn sterk als ze de ruimte krijgen en die lag er niet. Dat Patrick er dan twee maakt, is natuurlijk fantastisch. In de laatste minuut gunde ik hem die publiekswissel. Maar bij een 3-2 stand had ik dat niet gedaan, hoor.” 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan