De Gelderlander van vandaag NEC – FC Groningen

Poort naar Europa voor NEC op ’n kier
Nijmegenaren moeten afwachten of 1-0 tegen FC Groningen volstaat.

Voor NEC staat de poort naar Europa op een forse kier. De Nijmeegse ploeg zette gis­teravond het eerste duel in de tweede ronde van de play-offs te­gen FC Groningen naar zijn hand (1-0). Zondagavond moet in de Eu­roborg blijken of die marge vol­staat. Naar internationale maatstaven boekte NEC gisteravond een pri­ma resultaat. In Europees voetbal dien je er eerst en vooral voor te zorgen dat de tegenstander niet tot scoren komt. Natuurlijk is het ook zaak er zelf een of meer in te prikken, maar zelfs met een 0- 0 in eigen huis heb je alle kans om een ronde verder te komen. Zeker als je weet dat je – zoals NEC – je laat­ste zeven uitwedstrijden winnend hebt afgesloten.

De Nijmeegse voetballers vierden de krappe overwinning – de twaalf­de in dertien westrijden – dan ook alsof het Europese ticket al in de bagage zat. Zo ver is het natuurlijk nog lang niet. FC Groningen is, ze­ker in eigen huis, een lastige klant. En de ploeg zal zondag zeker offen­siever opereren dan gisteravond in De Goffert. De equipe van coach Ron Jans maakte vanaf de aftrap duidelijk dat het uit was op ‘een re­sultaat’, en zeker geen gooi wilde doen naar de stijl- of de schoon­heidsprijs. Die erkenning verdiende NEC wel. Na de wat mindere thuis­beurt tegen Roda JC draaide de for­matie van Mario Been gisteravond weer op volle toeren. De thuis­ploeg was voor de pauze voortdu­rend op de Groningse helft te vin­den. Tot aan de zestien zag het er allemaal prima uit, maar daarna verzandden de Nijmeegse aanval­len gewoonlijk.

Echte kansen leverde het over­wicht dus nauwelijks op, al was Je­remain Lens er in de vijfde mi­nuut dicht bij. Na een snel geno­men vrije trap van Brett Holman ontsnapte hij even aan de aan­dacht van zijn bewaker Fredrik Stenman. De AZ-huurling, die vrij­wel zeker terugkeert naar Alk­maar, zag de bal via de binnen­kant van de paal weer het veld in springen. Ook na de hervatting werd de thuisploeg door het doelkader van succes afgehouden. Ditmaal was het Bas Sibum die het aluminium trof. De terugspringende bal viel voor de voeten van Jhon van Beu­kering, de spits faalde ditmaal ech­ter hopeloos. Gibril Sankoh hielp NEC na 64 minten ongewild in het zadel. De Groningse verdediger, die voor rust al geel had gekregen na een charge op Holman, ging nogmaals over de schreef, ditmaal ten opzich­te van Youssef El-Akchaoui.

Met een mannetje minder was het voor FC Groningen een kwestie van overleven. De bezoekers hiel­den die survivaltocht maar zeven minuten schadevrij vol. Nadat de noorderlingen een paar keer door het oog van de naald waren gekro­pen, kreeg NEC na 71 minuten waar het al heel lang recht op had. Met een slimme hakbal stuurde Van Beukering Lens weg. De Am­sterdammer bleef koel en schoof de bal keurig in de lange hoek: 1-0. NEC ging energiek op jacht naar een tweede treffer de klus een stuk eenvoudiger zou maken. De Nijmeegse formatie kreeg daar­voor een aantal goede kansen, de Groningers slaagden er echter met hangen en wurgen in de nederlaag beperkt te houden. In de slotfase kropen zij zelfs een paar keer uit hun schulp. Maar een gelijkspel zou wel een erg royale beloning zijn geweest voor het afbraakspelle­tje dat zij gisteravond etaleerden. Jhonny van Beukering ontbreekt in de return tegen FC Groningen. De spits kreeg zijn tweede gele kaart tijdens de play-offs en is au­tomatisch één duel geschorst.

Nalbantoglu heeft UEFA Cup- ticket al
NEC-verdediger zag zijn nieuwe club woensdag de beker winnen.

Het geluid van de per­fecte bloktackle kaatste door het Goffertstadion. Op de tribunes van het Goffertstadion veerden achtduizend man overeind. Muslu Nalbantoglu pikte de bal op en schoof ‘m in de voeten bij Jere­main Lens. ‘Muslu, Muslu’ galm­den het door de rangen. „Dat was lekker”, haalde de Turkse verdedi­ger het moment uit de eerste helft terug. „Vooral ook omdat ik in de lucht niet veel te vertellen had te­gen die Levtsjenko. Hij is toch een paar koppen groter dan ik.”

Maar wat overheerste, was het ge­lukzalige gevoel van die 1- 0 over­winning op FC Groningen. „Voor­al omdat wij over het hele veld druk konden zetten. Als ik dat deed op hun linksback, schoof ach­ter mij Bas Sibum weer door. Alles klopte bij ons vanavond. Het blijft alleen jammer dat we niet een ech­te uitslag hebben neergezet. Dat is een minpuntje.” Dat trainer Mario Been hem twin­tig minuten voor tijd wisselde voor Dani Fernandez, vond Nal­bantoglu niet meer dan logisch. „ Op dat moment hadden we een man meer. Dani is aanvallender in­gesteld. Dat begreep ik dus wel.”

Mocht NEC FC Groningen in deze tweede ronde van de play-offs uit­schakelen, is de ploeg van Been nog maar twee wedstrijden verwij­derd van deelname aan de UEFA Cup. Nalbantoglu stak dat Europe­se ticket woensdagavond al op zak. Samen met zijn vader, een broer en een oom zag hij op de Turkse betaalzender zijn nieuwe club Kay­serispor de Turkse beker winnen. Het was een echte mannenavond geweest. „ De vrouwen hadden we naar mijn schoonzus gestuurd”, grijnst de verdediger. „Eerlijk ge­zegd was de wedstrijd niet om aan te zien. Maar wat maakt het uit. Ze pakten de beker na strafschop­pen. Ze moesten er 28 nemen, voordat eindelijk de beslissing viel.”

Direct na de bekerwinst regende het sms-jes op zijn mobieltje. „Van NEC- supporters, medewerkers van de club, ploeggenoten. De vol­gende ochtend hing Peter Wisger­hof al aan de telefoon. Belde Cees van der Linden.” En voor de wedstrijd tegen FC Groningen wachtte de trainer hem op in de kleedkamer. ,,‘Nou niet gemakzuchtig worden’, zei Been tegen me. Grapje natuurlijk. Op dit moment telt er maar één club voor mij en dat is NEC.”  Op 9 juni wordt hij gepresenteerd bij Kayserispor. „Dat wordt nog een heel gedoe, heb ik begrepen.”

Hij schudt zijn hoofd. „ Niks voor mij. Ik had dat contract liever tus­sen vier muren getekend en was weer naar huis gegaan.” Met heel zijn hart hoopt hij dat gis­teravond niet zijn laatste wedstrijd in De Goffert is geweest. ,, Dat is het laatste wat mag gebeuren. Maar het wordt een lastige klus. Dit jaar verloren we met 5-1 . Vo­rig seizoen met 4- 1. Daarvoor on­der Lok met 3-0 en vier jaar gele­den met Neeskens werd het 0-0.” Hij denkt even na en zegt dan: „Die laatste uitslag. Daar hebben we zondag genoeg aan. Heb je een leeg blaadje? Geef op. Dan teken ik er gelijk voor.”

Been houdt kaarten nog tegen de borst
Terwijl Ron Jans de op­lossing voor zijn geschorste centra­le verdedigingsduo al paraat had („ Cahais en Svejdik spelen zon­dag”, aldus de trainer van Gronin­gen), hield Mario Been de kaarten tegen de borst. De trainer van NEC weigerde gisteravond te zeg­gen wie de geschorste Van Beuke­ring gaat vervangen. „ Maar een ding is zeker”, zei Been. „Wij komen naar de Euroborg om te winnen.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan