De Gelderlander van vandaag: NEC-FC Groningen

NEC laat FC Groningen ontsnappen
Ploeg van Ron Jans sleept met tien man punt uit het vuur.

Het valt dit seizoen niet mee om koploper in de eredi­visie te zijn. FC Groningen, dat af­gelopen weekeinde de eerste plaats veroverde, is die positie drie dagen later alweer kwijt. NEC hield de noorderlingen gistera­vond op 2-2, zodat komend week­einde de jacht op AZ, de nieuwe lijstaanvoerder, kan worden geo­pend.

Ondanks het verlies van de koppo­sitie was trainer Ron Jans van Gro­ningen ‘hartstikke blij’ met het re­sultaat in De Goffert. Vooral om­dat zijn ploeg in de slotfase met een man minder nog op gelijke hoogte wist te komen. Collega Mario Been was uiteraard een stuk minder vrolijk. „De eer­ste twintig minuten leek het bij ons nergens op. Daarna hebben we veerkracht getoond en laten zien dat we een team zijn. Maar op het laatst geven we het toch nog uit handen. Garcia staat hele­maal vrij. Dat mag natuurlijk niet gebeuren als je een man meer hebt.”

De thuisclub startte beroerd en liep al vlug achter de feiten aan. FC Groningen mocht in de twaalf­de minuut een vrije trap nemen. Marcus Berg draaide weg bij Ra­mon Zomer en zette voor. Bij de tweede paal stond Berry Powel klaar om zijn voorzet in het dak van het doel te kogelen: 0-1. „Een voorzet in de vijf meter, en nie­mand die er iets aan doet”, mop­perde Been. NEC grossierde in het eerste half uur in balverlies. Pas in de slotfase van de eerste helft werd het iets be­ter. De Nijmegenaren kregen zelfs twee goede kansen op de gelijkma­ker. Lasse Schöne beproefde de kwaliteiten van doelman Da Silva. De Braziliaan kreeg de venijnige in­zet niet onder controle, de re­bound van Jhon van Beukering ging voor het doel langs.

Saïdi Ntibazonkiza bracht de bal nogmaals voor, en ditmaal keerde Da Silva een hard schot van Loren­zo Davids ten koste van een cor­ner. Diezelfde Davids schoot even later naast na een slim tikje van Arek Radomski. Een zeer ontevreden Been greep in de rust in. Middenvelder Ra­domski, stukken minder op dreef dan afgelopen zondag tegen Ajax, moest plaatsmaken voor Rutger Worm. De Nijmegenaar kreeg de opdracht mee voor offensieve im­pulsen te zorgen, maar het was een verdediger die vlak na rust de ban brak. Peter Wisgerhof schoof in met de bal aan de voet, negeer­de de wegsprintendeWorm en be­sloot het zelf te proberen. Het schot kreeg onderweg steeds meer snelheid en vond zijn eindbestem­ming in de bovenhoek: 1-1.

Het schitterende doelpunt was de opmaat voor een buitengewoon enerverende tweede helft. NEC probeerde erop en erover te gaan, maar een mooi krulschot van Schöne verdween rakelings langs het doel. Zeven minuten voor tijd leek de balans toch in Nijmeegs voordeel door te slaan. Andreas Granqvist, die even daarvoor geel had gezien, werd gedold door Saïdi Ntibazon­kiza. De Zweed verloor zijn even­wicht en viel met zijn hand op de bal. Scheidsrechter Braamhaar leg­de de bal op de stip en stuurde Granqvist naar de kleedkamer. Youssef El-Akchaoui liet ander­maal zien dat er ijswater door zijn aderen stroomt: 2-1. Zes dagen na de koude douche in Zagreb kreeg NEC vlak voor tijd opnieuw een mokerslag te verwer­ken. Invaller Gonzalo Garcia, pas luttele seconden in het veld, schoot met een prachtige wreef­trap raak: 2- 2. Dat werd de eind­stand, omdat Tim Janssen in bles­suretijd nog een dot van een kans om zeep hielp.

Dubbele gevoelens bij Wisgerhof
Aanvoerder NEC maakt wereldgoal, maar baalt van puntenverlies.

Hij stond de late gelijk­maker in de catacomben van het Goffertstadion nog te verwerken toen Ron Jans hem kameraad­schappelijk op de schouders tikte. „ Aardige goal Peter”, sprak de trai­ner van FC Groningen. „Wat zeg ik. Het was een wereldgoal.”

De aanvoerder van NEC nam het compliment met een grimas in ontvangst. Logisch. Wisgerhof had een dubbel gevoel over de koude novemberavond. Met een weerga­loos schot had hij zijn ploeg twee minuten na rust terug in de wed­strijd gebracht. Tot tien minuten voor tijd leek NEC zelfs met 2- 1 te gaan winnen en toen was daar toch nog dat fatale moment. „ Staat er eentje vrij. Mag niet. En doodzonde. Helemaal nu we in zo’n druk speelschema zitten met alleen maar zware wedstrijden.” Maar toch. Zijn doelpunt mocht er zijn. De gelijkmaker wordt met gouden letters bijgeschreven in zijn sportboeken. „Niet geschoten is altijd mis”, gooide de Wagenin­ger er maar eens een tegeltjeswijs­heid tegenaan. Maar toen de bal van zijn schoen vertrokken was, wist Wisgerhof wel degelijk dat zijn poging kans­rijk was. „ Dat zijn van die ballen. Die voel je niet als je ze raakt. Die gaat goed, dacht ik nog. Ik wil hem graag op televisie terugzien.”

En daar was dan toch die grijns: „Volgens mij is het een wereld­goal.” Het betekende gelijk de ommekeer in de wedstrijd die lang in de rich­ting van de bezoekers leek te kante­len. „Omdat wij voor rust de scherpte miste”, constateerdeWis­gerhof. „En Groningen speelde goed. Veel lopende mensen op het middenveld. Eigenlijk zoals wij de tweede helft van het vorig seizoen elke wedstrijd voor de dag kwa­men. Speel, beweeg zoals onze trai­ner altijd zegt. Dat missen we nu een beetje. Dat zal best te maken hebben met vermoeidheid. Het is gewoon een zwaar programma dat we voor de kiezen krijgen.”

Thuis merken ze dat ook. „Het is rusten en voetballen. Veel meer ge­beurt er op dit moment niet. Thuis neem ik straks een warm bad. Het is even niet anders.” Dan haalt hij zijn schouders op. „Ik wil ook niet zeuren. Tenslotte hebben we hier het hele vorige sei­zoen voor geknokt. Dan is dit alle­maal ook mooi om mee te maken. Helemaal als je ziet dat we van­avond de wedstrijd na een drama­tisch begin toch weten om te draaien.” Hij haalde nog een typerend mo­ment terug. „Halverwege de twee­de helft. Op het middenveld. Had­den we vier, vijf tackles achter el­kaar. En we wonnen ze allemaal. Gaf een heerlijk gevoel. Potverdo­rie, dacht ik. Dit is NEC. Zo moe­ten we voetballen. Knokken voor elke meter. Dit is de ploeg die we voor ogen hebben.” Alleen die laatste tien minuten. Laatst in Zagreb, nu weer. „ Net de puntjes waarop je wint of verliest, zei de trainer. Stoot je door of blijf je hangen. Dat moet het eerste worden. Moet gewoon”, sloot de NEC-aanvoerder ferm af.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan