De Gelderlander van vandaag: NAC – NEC

NEC kaarsrecht overeind in Breda
Ploeg van Been kan vol vertrouwen toeleven naar duel met Spurs.

De achterban van NEC raakt langzamerhand in de ban van de UEFA Cup-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Voor de ploeg van Mario Been stond er za­terdagavond echter eerst nog een minstens even belangrijk competi­tieduel op het programma. De Nij­megenaren waren in Breda volle­dig bij de les en veroverden in een boeiend gevecht een punt bij ge­deeld koploper NAC: 1-1. Na de pijnlijke afstraffing bij Roda JC had Been zijn manschappen duidelijk gemaakt dat hij meer van hen verwachtte. „Het was in Ker­krade slap, er was geen inzet. Ik wilde een strijdbaar NEC zien. Wat dat betreft kan ik niemand iets verwijten. Het was scherp, er werd gestreden, en een gelijkspel bij NAC is zeker niet slecht.”

De Rotterdamse oefenmeester koos tegen NAC voor een gedurfd concept met drie aanvallers en een schaduwspits kort daarachter. Die laatste positie werd bekleed door Lasse Schöne. De Deen, die al we­kenlang in blakende vorm ver­keert, stak er ook in Breda boven­uit. Slim, sterk aan de bal en dit­maal ook nog doeltreffend. In de 27e minuut reageerde hij alert op een passje van Dani Fernandez en prikte de bal met zijn linker on­houdbaar in de hoek: 1-0.

De Nijmeegse equipe kende zater­dag nog enkele opvallende acteurs. Achterin nam Mark Otten de plaats in van de geschorste Ramon Zomer. Ook Jhon van Beukering kreeg na een razendsnelle Abspeck­kur een nieuwe kans. De spits moest proberen het sterke verdedi­gingsduo Penders-Zwaanswijk uit het centrum zien te lokken om zo ruimte te creëren voor zijn mede­spitsen. Die opzet slaagde prima. Tim Janssen kreeg drie riante mo­gelijkheden, de sterk spelende de­butant Moestafa El Kabir twee. Been: „Dat is ook het enige wat ik vanavond op ons spel heb aan te merken: wij kregen meer en bete­re kansen, maar waren voorin niet scherp genoeg. In dat opzicht had er zelfs nog meer ingezeten dan een punt. Al moeten we niet verge­ten dat NAC via Lurling en De Graaf ook enkele grote mogelijkhe­den heeft laten liggen.”

Vooral Tim Janssen mocht het zich aanrekenen dat de oogst voor de bezoekers tot één punt beperkt bleef. Het dichtst bij een treffer was de Eindhovenaar halverwege de eerste helft. Lorenzo Davids werd keurig vrijgespeeld, maar in plaats van te schieten koos hij voor een ingewikkelde voortzet­ting. De verraste Janssen kreeg er een voetje tegenaan, zag de bal te­gen de paal stuiteren en liep ver­volgens de bal over de doellijn. Scheidsrechter Blom was echter van oordeel dat de NEC’er daarbij een overtreding op doelman Ten Rouwelaar had begaan.

Ook na rust bleef het duel leven­dig. De ploeg van Robert Maas­kant ging nog nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker, NEC kreeg via El Kabir, Janssen en inval­ler Tshibamba de betere kansen. Toch leverde de Bredase onverzet­telijkheid uiteindelijk de verdien­de gelijkmaker op. De oprukkende Kurt Elshot legde de bal keurig op het hoofd van Edwin de Graaf. De middenvelder kopte hard raak in de bovenhoek: 1-1.

‘Avondje NAC’ groot feest voor El Kabir
Jonge aanvaller laat bij zijn debuut voor NEC prima indruk achter.

Mario Been knikte toen een journalist in de perskamer van NAC opmerkte dat Matthew Amo­ah toch wel een hele goede spits was. „ Maar geef mij maar Moesta­fa El Kabir. Die wordt nog veel be­ter,” zei de NEC-trainer die na het 1-1 gelijkspel tegen de koploper van de eredivisie tevreden terug­keek op het debuut van zijn 20-ja­rige aanvaller.

Het compliment lag nog op zijn lippen toen Been naar de televisie wees. Eredivisie Live liet de kans van El Kabir in de tweede helft zien. „Loopactie, aanname en schieten. Wat een overtuiging”, smulde Been van de beelden. „Ik had die bal kruislings moeten schieten”, bleef de pas 20-jarige aanvaller even later bij de kleedka­mer kritisch op zijn eigen spel. „Nu was ik te gehaast. Heeft met druk te maken. Als ik deze kans bij Jong NEC krijg, is het een doel­punt. Zeker weten.” Want, had hij gemerkt, de eredivisie, dat is toch een ander verhaal dan de competi­tie op maandag bij de beloften­teams. „ Echt alles is een stapje ho­ger. Het veld is groter. De duels harder. Dat maakt het zwaar. Maar ik heb wel enorm genoten.”

De vrijdagavond voor zijn debuut had hij het gezelschap gezocht van enkele ploeggenoten. „Met Rutger Worm en Danny, een vriend van me, hebben we bij Mark Otten ge­geten. Met z’n vieren gekookt. Nou ja, Mark heeft het meeste werk gedaan,” bekende El Kabir die als een soort Herman den Blij­ker door de keuken had gelopen. „Veel aanwijzingen gegeven en voor de rest vooral gezellig ge­daan”, grijnsde de Amsterdammer. Na de krieltjes, kip-spareribs en een verantwoorde salade hadden ze nog een filmpje gekeken. En was zijn nakende debuut onder­werp van gesprek geweest.

„ Ze probeerden de druk bij me weg te nemen. Ik moest vooral mijn spel van Jong NEC spelen. En genieten. Dat mocht ik al hele­maal niet vergeten”, had El Kabir de bekende adviezen tot zich geno­men. De volgende dag was het lan­ge wachten begonnen. „Eerst mijn ontbijtje bij de supermarkt ge­haald. Daarna pikte Rutger mij op. Hebben we op televisie Brazilië ­Noord-Korea gekeken. WK onder 20 bij de vrouwen. Was een hele aardige wedstrijd, trouwens. Maar als ik eerlijk ben, heb ik heel vaak naar de klok gekeken.”

Om kwart voor zeven floot scheidsrechter Kevin Blom dan eindelijk voor het begin van de wedstrijd. Hij had het ‘avondje NAC’ in elke vezel van zijn lichaam gevoeld. „Fantastische sfeer. Nog nooit zoiets meege­maakt,” wist El Kabir, die er bij de gelijkmaker van NAC trouwens niet goed uitzag. „Ik was Elshot even kwijt. Kwam een half meter­tje te kort om die voorzet eruit te halen”, bekende hij met een schuin oog naar de klok. De spe­lersbus zou over tien minuten ver­trekken. En boven wachtte zijn va­der. „Hij is er voor het eerst bij. Dat is zo speciaal voor me. Zijn we klaar?”, vroeg El Kabir. En weg was-ie.
Weer zo’n goede loopactie.

Mark Otten weet nog wanneer hij dat lichte duwtje moet geven
In het Rat Verlegh stadion waar hij vorig seizoen met een kor­te invalbeurt in de laatste play-off-wedstrijd tegen NAC Bre­da na een lange blessureperiode zijn rentree vierde, speelde Mark Otten zaterdag de volle negentig minuten. De verdediger stond op de plaats van de geschorste Ramon Zomer en liet een goede indruk achter.

Ot­ten bleef niet alleen verdedigend op de been, als hij – zoals zaterdag – in goede doen is, blijkt hij vooral ook in opbouwende zin belangrijk voor de ploeg. „Ik heb lekker ge­voetbald”, beaamde de Nijmege­naar. Om er gelijk kritisch op te la­ten volgen: „Maar het kan natuur­lijk nog beter.”

Toch, het lichte duwtje waar een scheidsrechter niet voor kan flui­ten, maar de spits net genoeg uit balans brengt, dat slimme verdedi­gen, het was er zaterdag weer bij de voetballer die ook nog een aar­dige kans kreeg. „Maar na die kop­bal van Joël, viel die bal zo tussen mijn benen. Dat was jammer”, wist Otten die niet alleen daarom met de pest in zijn lijf de kleedka­mer uitstapte. „ Bij ons was nie­mand tevreden. Als we echt verder willen komen, zullen we dit soort wedstrijden moeten winnen. En dat is niet gebeurd.”

Fans NAC kunnen spits NEC niet raken
Van Beukering heeft lak aan spreekkoren en zet streep onder affaire.

Natuurlijk had hij de spreekkoren wel gehoord. Maar ge­raakt had het hem niet. „Joh, dat doet me niks. Je kent me toch”, zei Jhon van Beukering die zaterdaga­vond door de fans van NAC stee­vast als ‘ Van Burgerking’ werd toe­gezongen.

Die bijnaam had de spits van NEC te danken aan zijn overgewicht dat hem twee weken geleden zijn plaats in de selectie kostte. Maar de Arnhemmer toonde de afgelo­pen week veerkracht, trainde als een bezetene, verloor kilo’s en stond gisteren weer in de basis. Na een uur haalde Been hem naar de kant. „Ik had nog wel verder ge­kund, maar de trainer wilde geen risico nemen”, zei Van Beukering die zich vaak uit de spits had laten zakken. „ Om ruimte te maken voor El-Kabir en Tim. Tegen jon­gens als Penders en Zwaanswijk moet je slim spelen. Ze wisten er niet goed raad mee.”

De tactiek was dus geslaagd. „ Ik ben veel aan de bal geweest. Ik vond ons de eerste helft erg goed voetballen. Er was strijd. Dat had ik tegen Roda zo gemist. We kwa­men terecht op 1-0. Het is alleen jammer dat we die tweede niet maken. Gebeurt dat wel winnen we hier gewoon.” Maar hij was vooral blij weer terug te zijn. „Ik ben tot het gaatje ge­gaan. Zit weer op mijn streefge­wicht en wat mij betreft zetten we er nu een streep onder.”

Administratie bij NEC in orde voor UEFA Cup
Vergat PSV in het verle­den nog wel eens spelers op de lijst voor de Champions League te zetten – bijvoorbeeld de geblesseer­de Ruud van Nistelrooij die sneller dan verwacht herstelde van zijn eerste knieblessure – bij NEC is de administratie voor de UEFA Cup dik in orde. Moestafa El-Kabir kan donderdag daarom gewoon mee­doen tegen Tottenham Hotspur. „ Zelfs Shanon Carmelia staat op de lijst”, aldus TD Carlos Aalbers.

NEC gaat tijdens de winterstop naar Spanje
NEC gaat van 4 tot en met 10 januari op trainingskamp in Marbella. In Zuid-Spanje heb­ben de Nijmegenaren een com­plex gevonden met vier voetbalvel­den die er volgens Carlos Aalbers uitstekend bij liggen. „ En dat is toch het belangrijkste. Net als de temperatuur en die is ook goed”, aldus de technisch directeur van NEC. Ook het Italiaanse Fiorenti­na slaat de tenten op in Marbella. Net als misschien FC Groningen.

Gele kaarten tegen NAC zonder gevolgen
Arbiter Kevin Blom trok zaterdagavond bij NAC- NEC ( 1- 1) liefst acht gele kaarten, keurig ver­deeld over beide ploegen. De be­keuringen voor Dani Fernandez, Jhon van Beukering, Lorenzo Da­vids en Rutger Worm hebben geen consequenties voor komende thuiswedstrijd tegen FC Volen­dam. Ramon Zomer heeft zijn schorsing uitgezeten en is dus weer beschikbaar voor het duel te­gen de hekkensluiter.

El Kabir twintigste speler die Been inzet
Moestafa El Kabir maakte zaterdagavond in de uitwedstrijdd tegen NAC Breda ( 1- 1) zijn debuut in de hoofdmacht van NEC. De jonge aanvaller was al de twintig­ste speler die coach Mario Been dit seizoen heeft ingezet. Zes spelers (Gábor Babos, Dani Fernandez, Youssef El-Akchaoui, Lorenzo da­vids Lasse Schöne en PeterWisger­hof) kwamen dit seizoen bij alle twaalf competitiewedstrijden in ac­tie.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.