De Gelderlander van vandaag: FC Twente – NEC

Been vindt weer de sleutel naar succes
Joël Tshibamba schiet NEC in slotfase naast FC Twente.

In zijn permanente zoektocht naar progressie heeft Mario Been NEC weer een stapje dichter bij de subtop gebracht. De Nijmeegse ploeg was zaterdaga­vond in Enschede over negentig minuten de evenknie van FC Twente en dankzij twee goede wis­sels werd die gelijkwaardigheid ook in een punt omgezet: 1- 1.

Niet alleen het elftal, ook Been zelf blijft zich ontwikkelen. Zijn coaching was in zijn eerste Nij­meegse seizoen wat onstuimig, waarbij hij nogal eens goochelde met systemen en opstellingen. Been is intussen echter gerijpt tot een coach die weloverwogen te werk gaat en zweert bij vaste for­maties en patronen. En als de wed­strijd vraagt om een tactische in­greep, dan maakt hij bijna voortdu­rend de juiste keuzes.

Bij de start van de competitie te­gen De Graafschap doorbrak hij de impasse met een slimme wis­sel. Dankzij Rutger Worm, een speler met veel diepgang, herover­de NEC het initiatief. Dat Worm de score opende, gaf Beens inter­ventie nog wat extra cachet. Ook tegen Twente beschikte Been over een gouden handje. Na de eer­ste helft, waarin de thuisclub via Eljero Elia terecht een voorsprong nam, was NEC in het tweede be­drijf heer en meester. De goed ge­organiseerde defensie van de thuisclub bleef echter redelijk op de been, al zorgde Rachid Bouaou­zan met een handvol rushes voor de nodige dreiging.

Pas het inbrengen van Saïdi Ntiba­zonkiza zorgde voor de omme­keer. Vleugelverdediger Edson Braafheid van FC Twente kon het allemaal niet meer belopen en het wachten was op de gelijkmaker. Met een tweede wissel zorgde Been ervoor dat het veldoverwicht inderdaad in een punt werd ver­taald. Hij verving een middenvel­der (Arek Radomski) door een extra spits ( Joël Tshibamba). Het was geen toeval dat de jonge Nij­megenaar vlak voor tijd de gelijk­maker voor zijn rekening nam. Een verre uittrap van Gábor Babos werd door Jhon van Beukering met het hoofd verlengd op de diep­gaande Bas Sibum. Die omspeelde doelman Sander Boschker en zag dat Tshibamba vrij stond: 1-1.

Met die late treffer kwam er een abrupt einde aan het feestje, waar­mee de aanhang van FC Twente de opening van het gemoderniseer­de stadion wilde vieren. De in­drukwekkende Grolsch Veste kan 24.000 toeschouwers herbergen, waardoor de club uit Enschede de komende jaren economisch en or­ganisatorisch kan doorgroeien. Al ziet het er naar uit dat de Tukkers dit seizoen in sportief opzicht wel even pas op de plaats zullen moe­ten maken; met het vertrek van Or­lando Engelaar en Karim El Ahma­di heeft Twente aan kwaliteit inge­boet. NEC zit voorlopig nog wel even vast aan zijn kleine behuizing. De uitbreiding van De Goffert komt er op zijn vroegst in 2010. Geluk­kig lijkt er sportief nog wel rek in te zitten bij de Nijmegenaren. Been zou ook niet anders willen.

Sibum vindt puntje NEC dikverdiend
Middenvelder roemt spelopvatting van zijn eigen ploeg.

Terwijl de minuten wegtikten en FC Twente steeds na­drukkelijker de vertragingstactiek hanteerde, twijfelde Bas Sibum (25) zaterdagavond geen moment over een goede afloop. „ Zolang de scheidsrechter nog niet voor het einde heeft gefloten, is er nog van alles mogelijk”, klonk het droogjes uit de mond van de middenvelder van NEC.

Luttele minuten voor het eindsig­naal werd die ‘tegeltjeswijsheid’ be­waarheid. Uitgerekend Sibum pik­te de doorkopbal van Jhon van Beukering op, ontweek de woest uitkomende Twente-doelman San­der Boschker en schoof de bal zo in de voeten bij invaller Joël Tshi­bamba die beheerst scoorde. „ Kwestie van elkaar iets gunnen”, beweerde de Drent die inderdaad ook voor eigen succes had kunnen gaan. „Maar het gaat om het resul­taat. En Joël is een echte spits. Die weet wel raad met dit soort kan­sen. Zo’n goal. Mooi voor hem. Staat hij gelijk op de topscorers­lijst.”

Dikverdiend, noemde Sibum de puntendeling (1-1) in de indruk­wekkende Grolsch Veste. „ Omdat wij bijna de hele tweede helft de bal hadden. We controleerden de wedstrijd. En dat in Enschede te­gen een ploeg waar iedereen toch al een tijdje vol lof over is. Vergis je ook niet in de manier waarop we het deden. Met alleraardigst voetbal, dacht ik zo.”

De Twentse voorsprong – na een half uur – was hem rauw op het dak gevallen. „ Onnodig,” bestem­pelde Sibum het doelpunt van El­jero Elia. „Het begint bij Rachid Bouaouzan, die een inspeelpass verkeerd behandelt. Dan krijgt Elia die bal ook nog eens gelukkig mee en rondt hij goed af. Ik vond het echt balen. Ook al omdat je weet dat FC Twente doorgaans weinig kansen weggeeft.”

Zijn coach Mario Been schetste in de rust een simpele, maar naar la­ter bleek effectieve speelwijze voor zijn ploeg. „Volgens hem was er niets aan de hand. Iets meer gas ge­ven. Ruimtes die er zouden ko­men, belopen. En het werkte. Om­dat we superfit zijn,” zei de voor­malige speler van FC Twente ( 2003- 2006) die zaterdagavond in de catacomben van het stadion ve­le handen van oude bekenden schudde. „Ik heb me hier ontzet­tend thuis gevoeld”, grijnsde hij nog maar eens voordat hij de spe­lersbus naar Nijmegen pakte.

Die werd bijna gemist door Ra­mon Zomer. De 25-jarige verdedi­ger was na afloop bijna niet weg te slaan uit het spelershome van de Grolsch Veste. „ Heel veel beken­den en te weinig tijd”, zei Zomer terwijl hij zich naar de wachtende spelersbus haastte om zijn eerste boete te voorkomen. In vogelvlucht nam hij de wed­strijd door. „Verdedigend bleef ik aardig op de been. Maar opbou­wend was het matig. N’Kufo beuk­te er een paar keer aardig op los. Hij wilde me na afloop ook geen hand geven. Volgens mij was hij niet zo blij,” lachte Zomer. Net voor hij precies op tijd de bus in­stapte.

Bouaouzan: slokje water en stukje energiereep
Aanvaller houdt zich ook op wedstrijddagen aan de ramadan. 

Na een kwartier in de wedstrijd tussen FC Twente en NEC verscheen fysiotherapeut Mi­chel de Gruyter aan de zijlijn bij Rachid Bouaouzan. De aanvaller nam een slokje water en een aspe­rientje, zo leek het. Niet onlogisch als je in de Grolsch Veste moet spe­len, maar aan de merknaam lag het niet.

„Nee hoor,” lachte de huurling van Wigan Athletic. „Dat was een stukje energiereep. Volgens af­spraak. Het is ramadan, hè. Rond acht uur wordt het donker. Kan ik iets eten. Ik moest even iets vasts in de maag hebben. In de rust heb ik een banaan gegeten. Er zijn jon­gens die op een wedstrijddag ge­woon eten en drinken. Dat wil ik niet. Ik vast elke dag en ik voel me er goed bij.”

Met minder plezier keek hij terug op zijn eerste 45 minuten in het shirt van NEC. „ De eerste helft speelde ik een beetje zwak. Die goal van Twente. Dat begint na­tuurlijk bij mij. Ik kaats de bal ver­keerd terug, waardoor Ramon Zo­mer bij het uitverdedigen in de problemen kwam.” Na rust ontpopte Bouaouzan zich geleidelijk tot de gevaarlijkste aan­valler aan Nijmeegse kant. De aan­name, de bal verplaatsen met de voetzool, die versnelling op de eer­ste meters met de bal vastgelijmd aan de schoen. Het was er alle­maal weer. Zijn mooiste actie bewaarde de flankspeler voor het laatst.

Een kwartier voor tijd koos Bouaouzan de ruimte en haalde op de rand van het strafschopgebied uit voor een zekere gelijkmaker. Maar San­der Boschker redde op het nipper­tje. „Een goede redding van Boschker, maar die bal had er wel in gemoe­ten,” bleef Bouaouzan kritisch op zichzelf. Maar over zijn eerste avond op het hoogste niveau in Nederland was hij uiteindelijk dik­tevreden. „ Zo’n wedstrijd in een nieuw sta­dion met al dat thuispubliek dat enorm te keer gaat. Ik vond het heerlijk. Helemaal in de tweede helft. Toen wij steeds beter gingen spelen. Vond ik ons echt superieur aan FC Twente.”

Been stuurt vandaag negen spelers uit selectie mee met Jong NEC

In een drukke Europe­se week, donderdag speelt NEC de eerste wedstrijd in de UEFA Cup tegen Dinamo, zou je verwachten dat het belofteteam van NEC voor de competitiewedstrijd van van­daag tegen Jong Ajax het zonder spelers uit de selectie moet stellen. „Maar dat is niet zo”, zegt Wim Rip. De coach van de beloften, die zaterdag bij afwezigheid van assis­tent- trainer Ronnie de Groot ( op spionagereis naar Roemenië) in Enschede naast Mario Been op de bank zat, krijgt maar liefst negen spelers uit de selectie mee.

„ Je zou denken dat iedereen ge­spaard wordt. Maar Mario rede­neert anders. Stel dat hij tegen Di­namo Boekarest een van die ne­gen spelers nodig heeft. Dan brengt hij liever een jongen het veld in met een goede wedstrijd in de benen, dan iemand die het hele weekeinde heeft stilgelegen.” En dus brengt Rip vanavond een belofteteam het veld in dat in de ‘echte’ eredivisie niet zou mis­staan: Rein Baart; Mitchell Burg­zorg, Patrick Pothuizen, Mark Ot­ten, Joey Brock; Mark van den Boogaart, Dominique Kivuvu, Do­minique Scholten, Rutger Worm; Tim Janssen en Moestafa El- Kabir. „We zijn op oorlogssterkte”, wist Rip.

Perez is lovend over spel NEC na rust
Kenneth Perez, de Deen die op het laatste moment Ajax verruilde voor FC Twente, stak zaterdagavond zijn bewonde­ring voor NEC niet onder stoelen of banken. „Wij hanteerden te snel en te vaak de lange pass. Dan moet je vechten voor de tweede bal en die was steeds voor NEC. Zij domineerden de hele tweede helft. Maar dan nog blijft het zuur dat we de gelijkmaker in de laatste minuten moesten incasseren.”

Jan de Jonge geeft Lasse Schöne bloemen 
Lasse Schöne was gistermiddag een opvallende gast op de Vijverberg. De Deense mid­denvelder, in de zomer verkocht aan NEC, werd op het veld gehul­digd omdat hij in de ogen van sup­porters vorig seizoen de beste spe­ler van De Graafschap was. Schö­ne kreeg de bloemen uit handen van Jan de Jonge, tot deze zomer trainer in Doetinchem. De Jonge is nu hoofdopleidingen bij SC Hee­renveen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan