De Gelderlander van gisteren: NAC-NEC

I.v.m. het feestgeruis waren wij niet in staat om “De Gelderlander van vandaag” gisteren te plaatsen. Echter de onderstaande berichten willen wij jullie niet onthouden.

Twee invalbeurten om te koesteren
Mark Otten en Rein Baart genieten van speeltijd tegen NAC.

De ene invalbeurt was de andere niet. Rein Baart beschouwde de laatste elf minuten speeltijd die hij gister­middag in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen tegen NAC Breda kreeg als een mooi gebaar van Gá­bor Babos. Mark Otten was een paar minuten eerder in het veld ge­komen. De verdediger zette in het Rat Verlegh-stadion een streep on­der een periode van blessureleed die alles bij elkaar meer dan een jaar geduurd heeft.

„ Die streep zet ik morgen (van­daag, red) pas, hoor”, klonk de ver­dediger opvallend nuchtter. „Dan speel ik met Jong NEC de laatste thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Dat wil ik zelf graag. Nog één keer een goede prestatie leve­ren. Dan met een gerust hart op vakantie. Alles echt verwerken en dit seizoen een plek geven.” Hij schudde beslist zijn hoofd. Nie­mand hoefde hem te vertellen dat hij er nu weer helemaal bijhoorde. „Die opmerkingen zijn goed be­doeld, maar zo voel ik dat niet. Dit is niet mijn feestje. Niet mijn pres­tatie. Om er echt bij te horen, moet je spelen. Moet ik me kun­nen laten gelden. Pas dan mag je je identificeren met het team. Dat is nu nog lang niet het geval.” Maar toch, zijn invalbeurt noemde hij heel welkom. „ Omdat ik er twee weken geleden niet aan toe was. Toen speelde ik voor het eerst weer met Jong NEC tegen NAC. Met die wedstrijd was ik ab­soluut niet tevreden. Daarna op de trainingen ging het al beter. Een week later tegen Jong FC Twente was ik zelfs tevreden. Keerden be­paalde automatismen terug.”

Gistermiddag, een jaar en 26 da­gen nadat hij in De Kuip tegen Feyenoord zijn kruisband afscheur­de, had hij weer zo’n moment. Zo’n verdedigende actie waardoor aanvallers moedeloos kunnen wor­den. Een fractie voordat de pass verstuurd wordt, voor je tegenstan­der komen en die bal veroveren. „Een supermooi moment”, ontruk­te hij het duel met NAC-aanvaller Victor Sikora aan de vergetelheid. Ook al omdat hij de tackle maakte met links, het been dat hij tijdens zijn lange revalidatie maar liefst ze­ven maanden (!) niet had kunnen strekken. „Daar hield ik me in het veld niet mee bezig, maar toen ik die bal ingeleverd had, schoot dat wel even door me heen.”

Rein Baart was blij voor Otten. „ Als ik iemand die invalbeurt gun­de, was hij het wel,” zei de 36- jari­ge reservedoelman. „En dat ik ook even mocht meedoen, vond ik vooral een mooi gebaar van Gábor Babos. Hij wilde donderdag in de thuiswedstrijd al dat ik zou inval­len. Maar toen zaten een paar jon­gens van ons tegen de kramp aan. Stel dat ik erin was gekomen en er een niet meer verder had gekund. Had je met tien man die wedstrijd uit moeten spelen. Geen punt bij 6-0. Maar dat neigt naar arrogan­tie. Past niet bij ons.” Nee, die tien minuten gisteren. Dat was mooi genoeg. „ Aan het eind van zo’n fantastisch seizoen. Nog even erin. Het deed me heel veel deugd”, zei Baart.

NEC is verslaafd geraakt aan winnen

Natuurlijk twijfelde nie­mand aan de goede afloop; het toe­gangsbewijs voor de UEFA Cup kon NEC niet meer ontgaan. De ploeg van Mario Been zette gister­middag de puntjes op de i en sloot tegen NAC ook de zesde wedstrijd in de play-offs winnend af: 0-1. NEC is de tweede helft van het sei­zoen in een flow terechtgekomen. Sterker nog: de ploeg is de laatste maanden hopeloos verslaafd ge­raakt aan succes. De winstpartij in Breda was alweer de negende op­eenvolgende, en de zesde in een uitwedstrijd.

NEC kon zich na de eclatante 6­0 zege in de heenwedstrijd gisteren zelfs een wanprestatie veroorlo­ven. Zo ver lieten de al maanden in grootse vorm stekende Nijmege­naren het niet komen. Al was het maar omdat de 1100 ‘trouwe hon­den’ die waren meegekomen naar Breda niet teleur te stellen. Omdat NAC op zijn beurt geen trek had in een nieuw pak slaag, werd het in het nog niet halfgevulde Rat Verlegh-stadion best een aardig potje, met kansen over en weer.

Dankzij een briljante bevlieging van Jeremain Lens trok NEC toch weer aan het langste eind. De aan­valler, vaak alleen onreglementair af te stoppen, ontfutselde zijn be­waker Sander Fischer de bal. De manier waarop hij het afmaakte, verraadde pure klasse: 0-1. Mario Been, die tijdens het komen­de EK bij de NOS wedstrijden gaat analyseren, ziet het als zijn belang­rijkste taak om zijn succesvolle team zo goed mogelijk bijeen te houden. „We hebben de afgelopen week gesprekken gevoerd met be­langrijke spelers van wie het con­tract volgend jaar afloopt. Er is de club veel aan gelegen om verder te bouwen aan deze jonge ploeg. Tot nog toe is er geen concrete belang­stelling voor een van onze spelers. Als er clubs komen die bereid zijn om in de buidel te tasten, dan moeten we misschien een of twee spelers verkopen. Maar de tijd dat spelers gratis De Goffert uitlopen is voorbij.” „ De laatste twee jaar begonnen we het seizoen telkens tegen de top­vijf van Nederland. Als de kern van het team behouden blijft en met een ‘normaal’ wedstrijdpro­gramma, heeft deze ploeg de mo­gelijkheden om er iets magisch van te gaan maken.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.