Bluyssen ontgaat maar bitter weinig in Boekarest

Hoofdschuddend herinnert hij zich de eerste gesprekken met zijn evenknie bij Dinamo, Adrian Alexandrescu. "Ik wilde weten hoe zij hun supporters zouden begeleiden bij onze thuiswedstrijd.

Kreeg ik te horen dat ze alleen aantallen wisten. De rest was onze verantwoordelijkheid. Zo ging dat bij ons ook. Maar dan vijftien jaar geleden."

Vanaf dat moment was Bluyssen op zijn hoede. "Aan elke mail hing ik een automatisch verzoek om te antwoorden. Ik heb ze allemaal bewaard. Gewoon een dossier aangelegd."

Dat kwam nog van pas toen het mis ging in de thuiswedstrijd. Roemeense supporters gooiden na het doelpunt van NEC brandende fakkels in een gezinsvak en even later volgden de stoeltjes. Met zijn dossier in de hand kon hij bij de tuchtcommissie van de UEFA aantonen dat NEC er alles aan gedaan had om dit te voorkomen. "Vandaar dat wij een minimale boete kregen van 5.000 euro. En Dinamo 20.000. Toch waren zij onwijs opgelucht over dat bedrag. Bang als ze waren om uit het toernooi gegooid te worden."

Hij heeft gemerkt dat de opstelling van de Roemenen veranderd is. "Toen we dinsdag aankwamen, stonden er maar liefst zeven man van Dinamo op de luchthaven om ons te verwelkomen. Ze voelen meer verantwoordelijkheid. Niet gek. Nog één pijl op het veld en ze liggen eruit."

Dinsdagmiddag had hij een van de laatste vergaderingen met de Roemenen. "Alles stond al op papier. Het is nu alleen nog checken en uitrollen", zegt Bluyssen, die in Roemenië gezelschap heeft van een supportersbegeleider van de politie en mensen van NEC die veiligheid in hun portefeuille hebben. "Zij staan veel in contact met de NEC-supporters hier. We hebben een kopie van hun paspoort, kennen hun medische achtergrond en weten wie de thuisblijvers zijn. Ze hebben van ons een ‘uitkaart’ gekregen en die kan voor de wedstrijd bij het stadion worden ingewisseld voor een toegangskaart."


Jan in Boekarest.

Er is geen club in Nederland waar de zaken rond supporters zo strak geregeld zijn. Het woord betutteling dringt zich op. Maar dat is het niet, volgens Bluyssen. "In de basis willen we natuurlijk weten wie het zijn die met ons meegaan. Maar we zijn ook een soort klankbord voor ze. Alle fans konden zich gratis aanmelden voor onze sms-dienst. Zo kunnen we iedereen op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. We hebben geregeld dat ze voor de wedstrijd allemaal op een plein bij elkaar kunnen komen. Geeft een veilig gevoel. Vervolgens heeft NEC vier bussen gecharterd en wordt iedereen keurig naar het stadion gebracht en na afloop van de wedstrijd weer terug naar het plein."

Jan Bluyssen kijkt tevreden en is dat ook eigenlijk wel. "Perfectie gaat over honderdduizend details. Ik durf te zeggen dat we het voor 99 procent in orde hebben."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.