Bewogen week mondt uit in Europees debuut

Vandaag in de Gelderlander

NEC’er Joël Tshibamba staat tegen Dinamo Boekarest in de basis.

„Jongens, niet te goed, anders denken ze bij Dina­mo nog dat we echt kunnen voet­ballen.” Mario Been hield het ook tijdens de training in het aftandse stadion Stefan cel Mare luchtig. De NEC- trainer lijkt immuun voor spanning en die relaxte houding straalt ook af op de spelers.
Toch is de aanloop naar het UEFA Cup-duel tegen Dinamo Boekarest niet zonder haperingen verlopen. Daags voor het vertrek uit Neder­land voelde Been zich genood­zaakt aanvaller Rachid Bouaouzan van de spelerslijst voor het duel in de Roemeense hoofdstad te schrappen. „Neem van mij aan dat ik zo’n beslissing niet lichtvaardig neem”, vertelde Been gisteravond. „Maar als een speler er vlak voor zo’n belangrijke wedstrijd met de pet naar gooit, dan heb ik geen keus. Ik heb nog niet met Rachid gesproken. Als we terug zijn, mag hij me proberen uit te leggen waar­om hij het zo liet afweten.”

Bouazouan heeft één troost: zijn coach is niet rancuneus. Dat weet ook Joël Tshibamba. De jeugdige spits liet zijn ploeg afgelopen zon­dag tegen Heracles lelijk zakken door tegen een stomme tweede ge­le kaart aan te lopen. Ondanks het ‘shirtincident’ gunt Been hem van­avond gewoon een basisplaats. „We hebben het met de hele groep besproken. Wat mij betreft zetten we er nu een streep onder. Joël is een jonge speler en die zijn soms wat al te enthousiast. Ik hoop dat hij geleerd heeft van zijn fout. Ik verwacht een gebrande Tshibamba.”
De talentvolle aanvaller erkende gisteravond vlak voor de laatste training dat hij een paar bewogen dagen achter de rug heeft. „De raarste week uit mijn leven”, zei hij met een glimlach. „Ik had maandag al gehoord dat ik er in zou staan. Natuurlijk was ik ver­rast. Ik heb in totaal pas een half uur in het eerste gespeeld en nu speel ik in een grote wedstrijd. Er spreekt vertrouwen uit en dat voelt heel goed. Ik zal moeten la­ten zien dat ik het waard ben.”
Ramon Zomer keert vanavond te­rug in de basis bij NEC. De van FC Twente gehuurde verdediger miste het duel tegen Heracles door een ribkwetsuur, maar is voldoende hersteld om te kunnen spelen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan