Babos: “De kans is groot dat ik bijteken bij NEC”

Gábor Babos (34) is al negen jaar doelman in de eredivisie en al acht jaar één van de betere. Na NAC Breda naar een onverwachte piek te hebben geholpen, is hij nu van grote waarde bij NEC. In Sportweek een uitgebreid interview met de Hongaar, hieronder een aantal passages.

Trend: ploegen waar een gezellige sfeer heerst, komen bovendrijven. Zie NAC, FC Groningen, jullie.
“Voetbal gaat om plezier maken. Als je dat hebt, gaat alles veel makkelijker. Dan is het helemaal niet zwaar om drie wedstrijden per week te spelen. Of om door te gaan als je moe bent of een pijntje hebt. Iedereen wil voor elkaar doorvechten. En alle probleempjes of problemen blijven intern. Zelfs nu we meer aandacht krijgen. Dat is misschien net die tien procent waarmee je het kwaliteitsverschil overbrugt.”

De kiem van de UEFA Cup-winst van Feyenoord in 2002 werd gelegd op het wintertrainingskamp op Gran Canaria. Er werd flink gestapt, de spelers leerden elkaar beter kennen en gingen daarna voor elkaar door het vuur.
“Nou, wij hebben dus ook uitjes. Een keer uit eten gaan, golfen of wat drinken met zijn allen werkt op sommige momenten beter dan een training. We hebben een trainer die dat perfect aanvoelt.”

Is dat belangrijk voor jou? Jouw beste seizoenen kende je bij NAC en NEC, ‘gezellige clubs’.
“Het jaar dat ik bij Feyenoord zat (2004/2005) was de sfeer ook heel goed.”

Ga weg.
“Écht waar! Achteraf hebben we niet eens zo beroerd gepresteerd, ook al heeft iedereen het over een rampjaar. We hebben meer dan honderd keer gescoord, aantrekkelijk voetbal gespeeld. We werden vierde. Sindsdien is er volgens mij niet beter gepresteerd. Integendeel.”

Je werd twee keer gepasseerd in de Kuip voor de 38-jarige Patrick Lodewijks en verdween door de achterdeur. Wat je wordt nagedragen: goede keeper, maar hij kon bij Feyenoord de druk niet aan.
“Dat is onzin! Dat hoor ik elke keer. Hier in de Goffert heb je ook druk. Bij MTK Budapest was het helemaal erg. Nooit last van gehad. Ik had in de Kuip helemaal geen problemen. Als ik er nu kom, word ik nog steeds positief benaderd door de supporters. Ik heb er meer fouten gemaakt dan in andere jaren, dat is zeker waar. Maar ik ben negen jaar in Nederland. Daarvan heb ik één seizoen wat minder gepresteerd zonder kans op revanche te krijgen.”

Maar dat mindere jaar was net wel bij die topclub.
“Ik heb die fouten voor mezelf geanalyseerd. Maar daar wil ik niet meer over praten. Het boeit mij niet meer.”

Mario Been vertelde dat jij vond dat er een spelletje met je gespeeld is bij Feyenoord.
“Nou ja… dat idee heb ik wel. Maar ik wil niet de schuld geven aan andere mensen. Ik heb zélf minder gespeeld. Maar sommige dingen leken wel op…”

Politiek?
“Ja.”

Dat je na dat eerste seizoen werd afgeserveerd, bedoel je?
“Zo is voetbal. Raar wereldje. Maar ik heb er niet heel lang mee gezeten. Dankzij NEC. Het is een fijne, warme club. Qua prestaties doen we het ’t laatste jaar beter dan Feyenoord. Ik ben erg gelukkig met mijn carrière.”

Na dit seizoen ben je transfervrij. Nog één klappertje?
“De kans is groot dat ik bijteken bij NEC. We zijn blij met elkaar. Ik wil graag blijven. Nederland is mijn land geworden.”

Bron: Sportweek

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan