217 dagen om nooit te vergeten

Dag 1: Maandag 17 Februari.
De kater na de 0-1 nederlaag tegen Excelsior is groot. Met alleen nog maar moeilijke wedstrijden op de rol is degradatie meer een feit dan een doembeeld.

Dag 8:
Slechts 85 NEC fans namen de moeite om het kreupele paard te begeleiden naar het volgende slachthuis. We verlieten het Abe Lenstra stadion echter als een statig paard van de Spaanse rijschool in Wenen. Een 2-0 achterstand werd omgebogen in een 2-3 overwinning, met als hoogtepunt onze Marokkaan die op z’n Duits middels een vrije trap scoorde in blessuretijd.

Dag 15:
NEC lijkt in een tijd van enkele weken een dodelijke counterploeg te zijn geworden. In de Kuip komen we heel stiekem op voorsprong door Holman. Okay, de Rotterdammers maken nog gelijk, waardoor er een 1-1 ruststand op de borden staat, maar na rust speelt NEC zo slim. Een vreemde kopgoal van Olsson en een late counter van Lens zorgen voor een 1-3 eindstand.

Dag 21:
Vier opvallende namen doen van zich spreken: Holman (maker van de 1-0), Lens (een constant gevaar), Davids (wat een wederopstanding) en Vadocz (laat z’n klasse zien met twee schitterende goals). De superboertjes worden vandaag simpel opzij gezet met 3-1. Ze hadden gelukkig wel een gratis drankje van het supporterscollectief gekregen als troost.

Dag 29:
NEC-Sparta, de dag van Potje. Na een uur spelen was het nog 0-1. Pas in de 61ste minuut scoorde Bobson de gelijkmaker en er was vuur in de ploeg en sfeer op de tribune. Helaas werd het 1-2 na een blunder van Muslu. Tien minuten voor tijd gaat Muus eruit en komt Potje. Binnen korte tijd scoort hij twee keer en De Goffert ontploft. Na 12 minuten krijgt Potje een publiekswissel van Been, nadat El Ak de 4-2 heeft gemaakt. Een wedstrijd die niet snel vergeten zal worden.

Dag 36:
Een bomvol uitvak ziet NEC wederom op z’n Duits winnen in Duitsland. Een door Sibum afgeketste bal van Van Beukering gaat de goal in en zo pakken we stiekem een 1-2 overwinning.

Massaal naar Duitsland!

Dag 42:
Op de dag dat de laatste DTH werd verkocht werd landskampioen PSV op een knappe 0-0 gehouden. Eigenlijk was dat nog te weinig, maar die club uit de lichtstad heeft die dekselse Gomes. Met nog 3 keer tegen geel-zwart te gaan hebben we opeens alles nog in eigen hand!

Dag 48:
Het moet niet gekker worden.. ook concurrent Roda JC wordt vrij simpel aan de zegekar gebonden. Van Beukering en Lens zorgen voor de 0-2 overwinning.

Dag 57:
D-day! In een sfeervolle Goffert worden de Rijnrenners dik verdiend verslagen door onze jongens. De overwinning had veel groter kunnen en moeten uitpakken dan die ene goal van Vadocz, maar het maakte er het feest na afloop niet minder op. Helemaal door de geweldige actie van Babos die als uber-held zich tussen de supporters op de Goffertribune mengde.

Gabor viert feest met de supporters!

Dag 64:
Een heus kampioenschap stond vandaag op het programma, namelijk het kampioenschap van de tweede seizoenshelft tegen NAC in Breda. In een stadion waar iedereen met een vlaggetje aan het zwaaien was, behalve in het uitvak, werd de club die niet opzij gaat toch opzij gezet door onze mannen. In de tweede helft werd het verschil gemaakt en gingen we met een 1-3 overwinning, de titel nummer 1 van Gelderland seizoen 2007-2008 en een schitterende 8ste plaats in de competitie, terug naar de Keizerstad.

Dag 72:
Je zou het bijna vergeten, maar ook Jong NEC deelde mee in het succes door de bekerfinale te halen tegen jong PSV. Helaas werd de wedstrijd verloren.

Dag 75:
Voor de eerste wedstrijd in de playoffs moesten we wederom naar het Zuiden reizen. Ook nu werd Roda verslagen, alleen deze keer niet met 0-2 zoals in de competitie, maar met 0-1 door een doelpunt van Holman.

Dag 78:
Zonder echt goed te spelen won NEC ook in Nijmegen tegen de geel zwarte Limbo’s. Door doelpunten van Lens en Van Beukering werd de eerste horde genomen in deze playoffs. Uitbundig werd de overwinning echter niet gevierd. Aan alles was te zien, dat dit NEC nog niet klaar was.

Dag 82:
In een niet uitverkochte Goffert (hoe kan dit?) werd Groningen met 1-0 verslagen door een doelpunt van Lens in de 71ste minuut. Een paar minuten eerder had Sankoh nog terecht rood gekregen, maar helaas werd de voorsprong niet nog verder uitgebreid. Een 1-0 was dat wel genoeg? Zeker met de schorsing van Beukering in het achterhoofd, want die liep tegen z’n tweede gele kaart op in de playoffs.

Dag 85:
In het Euroborg stadion vierden wij het feestje. Waar vooraf nog met angst en beven naar de wedstrijd in Groningen werd uitgekeken, bleek die angst achteraf onterecht. Een snelle goal van Holman in de 5e minuut en een van richting veranderde trap van Vadocz in de 45ste minuut, zorgden ervoor dat al in de rust de polonaise kon worden ingezet hoog op de tweede ring. In de tweede helft maakte Berg nog de 1-2, maar één van de wederopstandingen van de tweede seizoenshelft (Davids) besliste deze tweede playoff ronde definitief in Nimweegs voordeel. In Nijmegen werd de zekere Europese deelname (intertoto) gevierd, maar voor de selectie en Been telde maar 1 ding: Ook de laatste horde moest genomen worden, want directe plaatsing voor de Uefa Cup was pas een echt toetje.

Dag 89:
Deze dag zal niemand bij NEC meer vergeten. In een super sfeer genoot iedereen van een superwedstrijd. De tegenstander in de playoff-finale (weer NAC) werd compleet vernederd in De Goffert. Met liefst 6-0 werden de uitgebluste Bredanaars afgedroogd. Olsson en Lens scoorden twee keer, Holman éénmaal en El Ak benutte nog een penalty. Wat een feest! Met anderhalf been al in de Uefa Cup.

Dag 92:
Heel Nijmegen viert feest. NEC heeft zich vandaag verzekerd van een Uefacup-ticket, door in Breda in een bijna leeg stadion (maar wel met een overvol uitvak) met 0-1 te winnen. De wedstrijd was een formaliteit na de 6-0 thuis. De sfeer was daarom wat minder uitgelaten, dan een paar dagen eerder in De Goffert, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt in Nijmegen, toen de 23 bussen arriveerden op het moment dat de Sjonnies de sfeer er net in hadden gekregen op de Goffertwei. NEC Europa in… niemand die dat 92 dagen eerder had kunnen bedenken!

Dag 134:
De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is een oefenwedstrijd ver weg op de Antillen. Tegen de selectie van Bonaire wordt een klinkende 13-0 overwinning behaald. Opvallende doelpuntenmaker: Rein Baart.

Dag 138:
De tweede wedstrijd op de Antillen tegen RC Aruba kent een 0-5 eindstand.

Dag 161:
De eerste wedstrijd van NEC op Nederlandse bodem, traditioneel tegen de NEC amateurs eindigt in 1-7. De meeste aandacht ging uit naar nieuweling Lasse Schone en Astrit Ajdarevic, de proefspeler van Liverpool.

Dag 164:
In de buurt van Hoorn weet NEC met 0-3 van hoofdklasser Hollandia te winnen.

Dag 166:
Op het Maritiem toernooi in Den Helder wint NEC met 0-2 van de Helderse selectie

Dag 168:
De eerste tegenstander van formaat is Sparta. Een overwinning tegen de Rotterdammers was nodig om het maritiem toernooi te winnen. Uiteindelijk bleek de 1-3 overwinning genoeg te zijn om weer een extra trofee aan de prijzenkast toe te voegen.

Dag 172:
Het werd een heerlijk dagje Antwerpen voor de supporters die de moeite namen om naar België te reizen voor de oefenpot tegen de Eersteklasser Germinal Beerschot. Een lekker zonnetje, een pintje en gezellige terrasjes, maakten er een geslaagd dagje van. De wedstrijd zelf was niet veel aan. Het had ook niet veel gescheeld of de ongeslagen reeks was hier geëindigd, maar gelukkig maakte van Beukering een kwartier voor tijd met een prachtige vliegende volley gelijk.

Een inkijkje in het pitoreske Antwerpen!

Dag 175:
In Overasselt tegen de plaatselijke “boys” boekt NEC de grootste overwinning in de voorbereiding: 0-22.

Dag 177:
Op de dag dat Vadocz vertrekt naar Spanje, moet NEC een oefenpot spelen tegen Iraklis Saloniki op het veld van AWC in Wijchen. Ook hier gaat het weer moeizaam: 1-1.

Dag 182:
In Nijkerk (wat moeten we daar eigenlijk?) maakt NEC korte metten met NSC: 1-10.

Dag 185:
Al snel was duidelijk dat de tegenstander van vandaag, de primera division club Espanyol, van een ander niveau was dan NSC. Gelukkig gaf scheidsrechter Blom De la Pena een rode kaart, maar echt goed speelde NEC niet. Nieuwkomer El Kabir maakte een kwartier voor tijd de gelijkmaker.

Dag 186:
Een dag na de wedstrijd tegen Espanyol moest NEC alweer aan de bak voor een verplicht nummertje in Achterberg tegen de Rhenense selectie. Een kans voor veel jongens van het tweede om zich te bewijzen. Het werd 0-3 in een matige pot.

Dag 189:
Wederom een oefenwedstrijd waarvan je je als supporter af  blijft vragen: Waarom oefent NEC in godsnaam hier? In Capelle aan de Ijssel tegen de plaatselijke voetbalvereniging was het niveau van de wedstrijd niet veel beter dan tegen de Rhenense selectie: 0-2. De ongeveer 25 aanwezige NEC-fans zagen Jonas Olsson voor de laatste keer spelen in een NEC shirt.

Dag 195:
Uit de kokertjes in Monaco komt de tegenstander van NEC in de eerste ronde van de Uefa Cup: Dinamo Boekarest

Dag 196:
In het hectische laatste transferweekend moet een nog niet volledige selectie aan de bak voor de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. Het kwam allemaal toch weer goed, want NEC weet de superboeren met 2-0 te verslaan.

Dag 210:
Na een interlandweek moest NEC naar Enschede voor de op papier zware uitwedstrijd tegen FC Twente. In het vernieuwde stadion met de treurige naam Grolsch veste kunnen nu 24000 supporters en die zaten er ook bijna allemaal. NEC haalde knap een punt, door met 1-1 gelijk te spelen.

Dag 215:
Een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van NEC. Door een goal van Van Beukering wint NEC de thuiswedstrijd in de Uefa Cup tegen Dinamo Boekarest met 1-0. Een prima wedstrijd en een mooie uitgangspositie voor de zware uitwedstrijd in Roemenië. Helaas werd de wedstrijd ontsierd door supporters van Dinamo die stoeltjes en vuurwerk naar de NEC supporters gooiden.

Dag 218: Zondag 21 september
217 dagen heeft NEC het volgehouden, maar vandaag bleek Heerenveen te sterk en verloor NEC met 2-1. Na 27 ploegen verslagen te hebben en 5 gelijke spelen is de cirkel rond, want de zegereeks van NEC begon ook in Heerenveen. De wedstrijd zelf was er niet één om te onthouden. Laten we maar heel snel beginnen aan een nieuwe, nog langere, ongeslagen reeks.

SPELERS EN STAF VAN NEC BEDANKT VOOR DEZE ONVERGETELIJKE PERIODE!!!!