‘2008 is ons jaar, dit kan niet meer stuk’

Vandaag in de Gelderlander

‘2008 is ons jaar, dit kan niet meer stuk’
Het gevoel is goed, de span­ning is er niet minder om.
NEC- supporters sms’en en bellen over en weer, reken­machines ondersteunen de diverse scenario’s waarlangs NEC kan overwinteren in de Europacup. Op weg naar een historische winter?

Henny Linders houdt het niet meer, al dagen niet. Hij slaapt nauwe­­lijks, kan aan niks an­ders dan aan de wedstrijd van NEC vanavond denken. Maar Lin­ders, eigenaar van de gelijknamige Nijmeegse buurtsuper aan de Weurtseweg  bekend van de slo­gan: ‘maar wij hebben riefkuuks­kes’- weet het zeker. „Wij gaan deur.” Ik heb al een paar dagen het gevoel of ik voor de tweede keer ga trouwen.”

Jac. Bongers van de gelijknamige drankenhandel in Oosterhout, is al even optimistisch. „ Ik voel het: 2008 wordt ons jaar.” Bongers viel ex-voorzitter Hans Van Delft bijna huilend in de armen toen NEC twee weken geleden in Moskou Spartak bedwong. Hij was niet de enige die het niet droog hield. „Hier doe je het voor. Wij leveren als zestig jaar drank aan NEC en zijn al even lang sponsor. Op zo’n moment in Moskou denk je: dit is mijn club. Trouwens, dat zeg ik ook als ze verliezen. Dan is het ook mijn club.” „Het zou mooi zijn als we winnen van Udinese”, vervolgt Bongers die alle uitwedstrijden heeft be­zocht. „Maar iemand heeft me voorgerekend dat we zelfs mogen verliezen. Maar dan moet Totten­ham zijn sportieve plicht doen en winnen van Spartak Moskou.”

Ton Hendriks was ook in Moskou en is aan de vooravond van de be­langrijkste wedstrijd van het jaar optimistisch gestemd. „Het zou ge­weldig zijn voor de club maar ook voor Nijmegen als sportstad.” „Kijk eens waar we een jaar gele­den stonden, helemaal onderaan in de eredivisie. Niemand gaf nog een cent voor NEC.” In de laatste weken van 2007 is de Nijmeegse projectontwikkelaar met het NEC-hart samen met andere ver­mogende supporters rond de tafel gaan zitten. „We moesten wat doen, daar was iedereen het over eens. We hebben extra geld geïn­vesteerd zodat de club wat meer armslag kreeg. Dat is achteraf een goede investering geweest want kijk maar eens wat een rendement dat heeft gehad”, zegt Hendriks.

„ Het onderhoud van mijn lesauto heb ik expres voor de wedstrijddag gepland. Dan heb ik de rest van de dag vrij”, vertelt voorzitter van de supportersvereniging Rob Sche­vers die een autorijschool heeft. „Eigenlijk leeft de wedstrijd nog niet in de stad. De stad hoort ge­woon groen, rood en zwart te zijn. En dat zie ik veel te weinig terug. Vind ik wel jammer.” Voor de supportersvereniging van NEC is dit de wedstrijd van de eeuw. „We hebben een erwten­soepkraam voor onze zaak. En als de wedstrijd goed afloopt, hebben we ook nog een grote verrassing.”

„Ik zou het niet meer weten wan­neer ik voor het laatst een thuis­wedstrijd van NEC heb gemist”, zegt supporter Joost. „ Zelfs bij een weekendje weg ben ik op en neer komen liften vanuit Breda.” Na de overwinning in Moskou barstten volwassen mannen in tranen uit maar dat is niet aan Joost besteed. „ Ik was uitzinnig van vreugde met flink veel bier, maar mij heeft nie­mand zien huilen.”

Supporter Mike van Roozendaal uit Beuningen heeft de auto hele­maal volhangen met NEC- spullen en natuurlijk is hij erbij. „Met de hele familie én de schoonfamilie. Ik heb er speciaal een dag vrij voor genomen.” Mike is positief over de uitslag: 3- 1.

Ook Groesbekenaar Hans Vullings kreeg het NEC- gevoel met de pap­lepel ingegoten. Met zijn maten uit zijn dorp en uit Mook en Gen­nep zit hij op de tribune. „ Eerst een biertje in de stad en dan genie­ten van de wedstrijd. Ik zal niet zeggen dat ze het gemakkelijk krij­gen, maar winnen doen ze.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.