Zo zagen wij het: NEC-Roda JC

Opstartproblemen in bemoedigende seizoenouverture

De kop is eraf. En niet eens zo beroerd. Een half uur wenkbrauwen fronsen, een uur aardig voetbal kijken, helemaal geen slechte balans. Een beetje optimist heeft reden genoeg het seizoen met vertrouwen tegemoet te zien, een beetje realist weet dat het net zo’n seizoen als vorig jaar wordt. Het kan, zoals te doen gebruikelijk, weer vriezen en dooien met NEC. So what’s new?

Na zo’n lange saaie zomer is het altijd extra lekker aankomen bij de Goffert. Het is net alsof iedereen op zo’n eerste wedstrijddag een half uurtje eerder komt, een beetje harder klapt bij de opkomst van de teams, een beetje opgewondener loeit bij de eerste kans van de tegenpartij. En lachen natuurlijk, om de gratis supportersjaal van NEC, met de nu al legendarisch leus: wij staan voor NEC! Huh? Was NEC niet de club die er niet eens in slaagt een staantribune voor de liefhebbers te realiseren? En waar je binnen een halve minuur een uitzendsuppoost aan je broek hebt hangen als je op het verkeerde plekkie staat?

Even knullig, maar minder om te lachen is het digitale wedstrijdscherm, dat dit jaar voor pakweg een derde deel aan de commercie verhuurd is. In combinatie met de voor mensen zonder arendsogen onleesbare witte cijfers van de klok op een rode ondergrond, is er weinig reden meer om een blik op dit apparaat te werpen.

Effe wakker worden
Dan het voetbal. Dat begint niet best. Roda komt stukken sterker uit de startblokken dan de onzen. Met name Peter Wisgerhof grijpt zeker drie keer bekwaam in om brokken te voorkomen. NEC heeft de mazzel dat twee Roda-ballen voorlangs gaan. Muslu, op geinige wijze geëerd met het fraaie spandoek ‘Knuffelturk’, snapt niet helemaal hoe hij de boomlange Roda-aanwinst Lamah in de greep moet krijgen, hetgeen resulteert in diverse dreigende situaties. Ook El-Akchaoui is er nog niet helemaal bij en moet op gegeven moment letterlijk wakker geklapt worden door Babos, omdat de bal weer zijn kant op komt. Veelzeggend is ook dat aanvallende middenvelder Worm met regelmaat van de klok op eigen helft verdedigend werk opknapt. Samengeknepen billen dus, en dat terwijl het seizoen nog geen half uur oud is. Rond de dertigste minuut wordt het eerste gemor van het seizoen in de Goffert gesignaleerd…

De Beuk erin met Beukering
Zonder geluk vaart echter niemand wel. Bij de eerste de beste echte aanval van NEC is het rond de 39ste minuut meteen raak. Nieuwkomer Van de Beukering krijgt de bal met een fraaie pass van de rechterkant aangespeeld, aarzelt niet en haalt overtuigend uit: 1-0. Dat is precies wat NEC nodig heeft. Opeens loopt het lekkerder, niet in de laatste plaats omdat Roda verzuimt de nieuwe situatie onder ogen te zien en nauwelijks aandringt. Voor de rust gaat het nog effe goed loos. Tot drie keer toe beukt er een aanvaller op het doel van Roda in een fraaie kluts-situatie. Ook komt er gevaar uit de corners, die Worm voor zijn rekening neemt. In dat opzicht is Barreto snel vergeten, want die kreeg de bal slechts hoogst zelden voor de pot. Vergelijken mag in zo’n eerste wedstrijd, toch? Nog een dan: Niedzielan had de bal die Van de Beukering gelijk op het doel roste vast meegenomen, weggekapt en verspeeld. En de op links spelende Lens is toch ook wel bijna zo vaardig als Denneboom op rechts?

Broodje Hesp
Leuk nieuwtje in de rust: oud spelers komen commentaar geven. Danny Hesp is de eerste. Terecht constateert hij dat de goal van NEC uit de lucht kwam vallen, maar dat zulks zo nu eenmaal gaat in de voetballerij. Sterke tekst! Maar desalniettemin een lovenswaardig initiatief. Het applaus mag best een beetje harder, maar dat komt vast wel als De Gier ofzo een keer aan de beurt is.

Na de rust speelt NEC vrij gemakkelijk naar het eindsignaal toe. Roda komt er nauwelijks aan te pas en dringt ook niet aan. Lorenzo Davids draaft als een jonge hinde over het veld, loopt elk gaatje dicht en wordt volkomen terecht als Man of the Match aangewezen. Engelse supporters zouden zingen He’s here, he’s there, he’s fuckin’ everywhere!

Andere vermeldenswaardige actie komen van Holman (fraaie counter, zo uit het boekje), Lens (goede techniek, ziet er creatief uit) en Olsson, met de mooiste rush van de hele wedstrijd. Vanaf de middenlijn tot diep in het zestienmetergebied. Bravo!

Duw en trekwerk
Minder bemoedigend, om niet te zeggen te schandalig voor woorden, is de wijze waarop de aftocht van Rutger Worm begeleid wordt, namelijk met een koor van oerwoudgeluid aan het adres van zijn belager Kah. Worm gaat neer met kramp buiten de lijnen bij de cornervlag. Been grijpt meteen in en haalt de vrij verdienstelijk spelende Worm eraf voor Pothuizen, die zijn aftocht liefst in de vorm van een lange strompelpartij door het hele veld volbrengt. Dat vindt Kah uiteraard niet leuk, dus die begint Worm weg te duwen. Niet veel aan de hand zou je zeggen, de scheids lost dat wel op, maar Wegereef is even geen goede regelneef en laat Kah begaan. Mag allemaal niet, maar dat praat op geen enkele manier het misselijk makende ge-oe-oe-oe van een flinke groep supporters goed. Kunnen we daar voortaan van verstoken blijven? Anders moeten ze over twee weken maar in Arnhem achterblijven, kunnen ze in Burgers Bush gaan wonen, tussen de echte Bokito’s.

Koempels kunnen juichen
De voor Van de Beukering ingevallen Prent brengt nog wat pit in de voorhoede, maar toch nog tamelijk onverwacht krijgen de (pak hem beet) 250 meegereisde Koempels toch nog reden voor een fikse juichpartij. Na een uitgebreide kluts, die vlak voor rust voor datzelfde doel niet tot een goal leidde, rost Davids de bal blind weg. Een nuttige actie, ware het niet dat de bal recht in de voeten van een van de zwartgelen valt, die verwoestend uithaalt. De bal spat van de onderkant van de lat, maar Lamah is er als de kippen bij een schiet de afvallende bal erin. Spijtig, want het begon echt te ruiken naar de eerste thuiswinst op Roda in zes jaar.

NEC-Roda JC (1-0) 1-1
Toeschouwers: 12.000
Doelpunt NEC: Jhonny van de Beukering

Joris

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan