Op gesprek bij Jacco. Het vervolg

Onlangs berichtten we dat NEC een boze supporter voor een gesprek heeft uitgenodigd. Gisteren kregen we van die supporter een verslag van het gesprek binnen. Briefschrijver Hilversum lijkt nu antwoorden gekregen te hebben op z’n vragen, hoewel sommigen van ons nog wat antwoorden missen op vragen uit de eerste brief. Ook begrijpen sommigen van ons niet goed waarom de toon in deze brief nu compleet anders is dan de toon in de eerste brief, maar kennelijk kan een persoonlijk gesprek toch zorgen voor een betere verstandhouding tussen supporters en bestuur.

In gesprek met Jacco (vervolg)

Vandaag was de grote dag, het is een goede week geleden dat ik een mail naar mijn NEC heb verstuurd waarin ik 10 minuten lang al mijn woede en emoties de vrijeloop het laten gaan. Geheel tegen de verwachting in mocht ik vandaag bij NEC langs komen voor een gesprek met Dhr. Swart. Eenmaal bij het stadion aangekomen vroegen de eerste kinderen op het stadionplein of ik een nieuwe speler van NEC was. Na 10 minuten de kinderen overtuigd te hebben van het feit dat ik echt geen nieuwe aankoop ben kreeg ik heel brutaal de opmerking wat ik dan kwam doen. Ik heb maar geantwoord dat ik zeikende supporter ben die nu op het matje mag komen bij de hoogste organen van onze club. De monden waren gesnoerd en ik kon dus eindelijk van de vrieskou naar binnen.

Dhr. Swart zat nog in overleg en mij werd gevraagd even plaats te nemen in de (overigens veel te ongezellige) hal. Elke keer als er iemand van de trap af kwam of een deur open deed moet ik bekennen dat mijn hart sneller ging kloppen. Het gebeurd namelijk niet dagelijks dat je bij de algemeen directeur een kop koffie mag gaan drinken waarbij je ook nog eens weet dat je nog geen week geleden die zelfde man tot op het bot heb geraakt met emotionele uitspraken. Plotseling zag Ik Leen in de gang lopen, ik dacht nee toch ook die heb ik in mijn brief er van langs gegeven ze hebben hem toch niet ook erbij uitgenodigd. Na een reis van anderhalf uur waarbij ik het gesprek 10x voor mezelf de revue heb laten passeren was daar het moment dat Dhr. Swart mij kwam halen. Zou hij boos zijn, zou hij mij vanuit de hal al naar huis sturen of nog erger zou hij nu gaan zeggen dat de afspraak toch echt op een misverstand berust en dat ik ooit nog maar eens langs moest komen……? Geen van dag alles is waar, Dhr Swart gaf mij een hand en vroeg vriendelijk of ik met hem mee wilde lopen naar een vergaderzaaltje. Tot mijn grote verbazing vertelde Dhr. Swart dat ook Carlos Aalbers bij het gesprek komt zitten. Ik voelde me even een klein kind, moest ik Aalbers nu alsnog om een handtekening gaan vragen of moest ik nu mijn kans grijpen en hem een half uur uit te schelden voor het wanbeleid wat in mijn ogen gevoerd is de afgelopen jaren. Nog voor ik er over na kon denken vroeg dhr. Swart of ik mijn frustraties, emoties en alle andere gevoelens op tafel kon gooien zodat zij konden proberen een antwoord te geven op mijn vele vragen. Eigenlijk wilde ik nog maar 1 ding echt weten en dat is wat de reden is geweest om mij uit te nodigen voor een gesprek? Waarom vragen ze een compleet gefrustreerde supporter die in 2 a4-tjes zijn ongezoute kritiek geeft op alles wat met NEC te maken heeft om op gesprek te komen. Dhr. Swart was daar duidelijk in, hij zei letterlijk ‘FC Hilversum ik denk niet dat wij aan het einde van het gesprek het 100% met elkaar eens zijn, maar dat hoeft ook niet. Wij willen met dit gesprek proberen jouw frustratie en woede gedeeltelijk weg te nemen door onze kant van het verhaal te vertellen. Het past momenteel helemaal in de lijn die NEC aan het voeren is t.o.v. het supportersbeleid. NEC wil met de supporters in overleg, dit doen zij doormiddel van supportersavonden en door steeds meer openheid naar buiten uit te stralen. Dat ik nu ben uitgenodigd past dus helemaal in het plaatje wat NEC wil bereiken en dat is dat elke supporter van NEC er 1 is! Dit wil nu niet zeggen dat iedereen die een brief schrijft wordt uitgenodigd om eens op gesprek te komen! Dus nee jullie hoeven nu niet meteen achter je computer te kruipen en brieven naar NEC te sturen.

Ik begon maar eens met mijn kritiek richting NEC, wat vond ik allemaal verkeerd gaan bij onze club? Ik vertelde dat ik NEC heb leren kennen als een ploeg die elk jaar mee deed aan de nacompetitie. Een ploeg waar we elke wedstrijd thuis met een mannetje of 3000 op de tribune zaten. Toen kwam daar Hans van Delft en plots ging de hele club over de kop. Er werden spelers gehaald, Neeskens werd gehaald en als klap op de vuurpijl gingen we europees voetbal spelen! Hoe is het dan mogelijk om na deze piek weer geheel op het 0 punt te zijn beland? De uitleg was zeer helder: NEC heeft met het binnen halen van van Delft een ambitieuze man binnen gehaald die vond dat het zo niet langer kon met NEC. NEC moest van een lelijk eendje gaan veranderen in een mooie zwaan. Van Delft zorgde voor een nieuw stadion, voor nieuwe spelers, voor een verdubbeling van supporters en voor de komst van Neeskens. Van Delft werd bijna direct uitbetaald in de vorm van Europees voetbal. Heel Nederland stond in vuur en vlam. NEC met van Delft naar de top! Neeskens brengt NEC naar de Top! Investeerders maken van NEC een topclub! Zomaar wat titels die in diverse kranten, tijdschriften enz. gepubliceerd werden. Wat iedereen voor het gemak even is vergeten is dat het europees succes eigenlijk veel te vroeg kwam! Let wel, iedereen was er verschrikkelijk blij mee maar NEC was er nog helemaal niet op uitgerust. De organisatie was namelijk nog steeds het zelfde als toen NEC elk seizoen voor degradatie speelde. De mensen, de begroting niks voldeed nog aan de eisen die europees succes met zich mee zou moeten brengen. NEC was eigenlijk 2x zo groot geworden als dat de organisatie aan kon. Daarnaast zagen ook investeerders het licht! Bij NEC was na het europees succes alles mogelijk, investeerders stonden te springen om grote aankopen te doen want dit succes smaakte naar meer. Toen ging het ook tevens mis, grote aankopen als Bouthar, Niedzielan en Barreto werden gehaald en hebben stuk voor stuk niet gebracht wat er van verwacht werd. Barreto is misschien nog de enige positieve uitzondering. Ondertussen werden consequenties van de te hoge spelersalarissen, aankopen en de verliezen die de aankopen hebben veroorzaakt pijnlijk zichtbaar. NEC ging per jaar voor heel veel geld het schip in. De eigen begroting was niet toereikend om al dit leed te kunnen betalen. Er is destijds onbewust gegokt en flink verloren. De investeerders die miljoenen aan verlies hebben geleden werden een stuk voorzichtiger eigenlijk wilde niemand meer zomaar geld stoppen in een vreemde eend. Tot op de dag van vandaag is het huidige bestuur bezig met alle eindjes aan elkaar aan het knopen om de slarissen, huur enz. te kunnen betalen. Er moet immers een schuld worden weggewerkt. Wiens schuld dit is? Eigenlijk van iedereen, NEC leefde destijds in een wolk, alles kon en niets was te gek. Helaas zijn de druiven nu dus een stuk zuurder.

Maar er is ingegrepen zo blijkt uit het gesprek. Dhr. Aalbers heeft een eigen scoutingopzet gemaakt waardoor het onmogelijk is impuls aankopen te doen. Iedere speler waar NEC in geïnteresseerd is wordt uitgebreid onder de loep genomen. Natuurlijk geeft geen enkele speler 100% garantie maar als NEC in de toekomst een aankoop doet dan moet er onderbouwd een goed rapport over de speler klaar liggen. Fysiek, mentaal alles wordt doorgenomen voordat er een aankoop wordt gedaan. NEC heeft momenteel geen cent uit te geven, tenzij er echt een versterking kan worden gehaald die geheel voldoet aan het nieuwe eisenpakket van Dhr. Aalbers. Opzich vind ik het een prima maatregel die NEC genomen heeft om impuls aankopen als, Freitas, Dos Santos, Gouloze in de toekomst te voorkomen. Ik hoop echter dat deze maatregel ondertussen niet zoveel tijd in beslag neemt dat we straks steeds te laat zijn met het halen van een speler.

Mijn volgende vraag was waarom NEC er altijd zolang over doet voordat men in onderhandeling gaat voor contractverlenging. Eigenlijk werd er toegegeven dat er in het verleden misschien te laat is onderhandeld waardoor NEC zich zelf in een kansloze positie heeft gebracht. Echter is het voor NEC heel erg moeilijk om een echte getalenteerde speler al heel snel een meerjarencontract aan te bieden. Deze spelers verdienen in het algemeen meer dan de standaard categorie spelers. NEC moet vervolgens op hele kortetermijn beslissen of deze speler ooit voor een transfer in aanmerking gaat komen, of deze speler brengt in vergelijking met zijn salaris enz. enz. Bijvoorbeeld een Denneboom, hij verdiende een zeer goed salaris en heeft ook nog eens een goed voorstel van NEC ontvangen, echter van Denneboom weet ook iedereen dat hij geen wereldtransfer meer gaat opleveren. Is het voor NEC dan wel rieel om zo een groot salaris te blijven betalen. NEC is gewoon nog niet in staat om van dit soort spelers basisspelers te maken. Denneboom, Wieleart, Gentenaar zijn voor NEC gewoon de toppers die momenteel niet te houden zijn.

Oké, we hebben dus geen geld dus moeten we slimmer scouten was mijn idee, mijn volgende vraag: schone van de Graafschap en Amrabad van VVV…..heb ik die als enige gezien of kent NEC ook deze spelers? Wat ik eigenlijk wel verwachte maar soms twijfel je aan alles, kent Aalbers natuurlijk deze spelers! Voor NEC zouden dit natuurlijk aanwisten zijn echter is er geen gebrek aan interesse voor deze spelers waardoor eigenlijk blijkt dat NEC zelfs spelers van De Graafschap en VVV niet meer kan halen. Er is mij uitgelegd dat het net koehandel is, NEC doet een bod en daar gaan andere clubs nog 3x overheen, voordat je het weet betaal je voor een speler waarvan je nog maar moet afwachten of het een toegevoegde waarde gaat worden een transfersom die de eigen begroting te boven gaat. Dan moet er meteen weer een beroep gedaan worden op de investeerders die gezien de in het verleden behaalde resultaten ook niet staan te springen.

Eigenlijk komt er in het kort op neer dat NEC voorlopig moet roeien met de riemen die men heeft. Daarnaast geeft men aan nog steeds 100% vertrouwen te hebben in de huidige selectie. Ook NEC erkend dat er eigenlijk gebrek is aan een echte leider in het veld maar er zijn voorlopig geen middelen die NEC er toe kunnen doen besluiten om versterking te halen. Daarnaast gaat iedereen er al vanuit dat Olson verkocht gaat worden maar bij NEC is op de dag van vandaag nog niet 1 bod binnen gekomen. Ook dit werkt niet in het voordeel van de club omdat ze op deze manier eventuele transferopbrengsten niet kunnen gebruiken om naar versterking te gaan kijken. NEC maakt immers niet meer de fout om geld uit te geven wat men niet heeft.

Hier en daar heb ik nog wat ongezouten kritiek geuit op het feit dat ik elke zondag langs de amateurvelden nog 10 spelers kan laten zien die het zelfde niveau hebben als een Worm, Prent enz. Natuurlijk liet Dhr. Aalbers zich daar niet over uit.

Als laatste heb ik het artikel van El-ha voorgelegd aan beide heren. El-ha geeft na De Graafschap – NEC als reactie dat hij geïrriteerd is over de inzet bij zijn medespelers. Voor El-ha verstoppen sommige spelers zich en geven ze niet alles. Ik heb aangegeven het een zeer kwalelijke zaak te vinden dat spelers niet 100% inzet tonen gezien de huidige stand op de ranglijst. Beide heren konden natuurlijk niet zeggen dat er te weinig inzet en beleving is, maar kwamen wel met de mededeling dat ondertussen iedereen bij NEC weet waar ze aan toe zijn. Ik heb wel de indruk gekregen dat de boel intern op scherp is gezet!

Bij toeval kwam ook Mario Been nog even binnen dus kon ik ook hem nog een hand geven, helaas was zijn bezoek te kort om hem ook nog aan een vragenvuur te onderwerpen maar je zult altijd wensen moeten houden.

Al met al een positief gesprek waar bij beide partijen met respect naar elkaar geluisterd hebben. Natuurlijk was voor velen bovenstaande gesneden koek maar ik had duidelijk de behoeft om het ook eens van NEC zelf te horen.

Dhr. Swart vroeg nog wel hoe het kwam dat het Nijmeegse publiek zo stil is in het stadion. Ik heb aangegeven dat het een wisselwerking moet zijn tussen speler en supporters. Zodra de spelers uitstralen er alles aan te doen gaat het publiek er vanzelf achter staan. Dhr. Swart had vernomen van NAC dat zij de wave in het stadion hielden toen ze met 5-1 achter stonden tegen Heerenveen. Waarom kon daar het publiek er wel achter staan als de ploeg achter stond en werd hier meteen gefloten. Ik heb aangegeven dat een verliespartij makkelijker te verkroppen is als je 4e staat dan in onze situatie. Daarnaast was de actie van NAC ook ludiek zoals je kunt lezen op http://www.derat.nl onder het kopje ‘Humor op de tribunes van het Rat Verleghstadion’

Tevens heb ik gezegd dat als men echt wil weten hoe de wisselwerking tussen spelers en supporters zit, dat ze eens moeten gaan praten met koning de Gier! Deze man is het voorbeeld geweest van een goede wisselwerking tussen publiek en spelers. Een speler die voor de tribunes zijn mouwen opstroopte en met de vuist in lucht sloeg!!! Spontaan spong iedereen op de banken en kon het spoken in de goffert! Hopelijke keren deze oude taferelen snel terug in ons stadion!

Voor Dhr Swart en Dhr. Aalbers een pluim voor de genomen moeite om mij te ontvangen!
Gelukkig heb ik met eigen ogen gezien dat bij NEC de neuzen ook allemaal de zelfde kant op staan en dat er dus toch met een visie, strategie en beleid wordt gewerkt.

Groeten,

Hilversum FC.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.