De Pers: NEC-Feyenoord

FC Update
Feyenoord wint na twee maanden weer eens uitduel

Na zeperds in Enschede, Groningen en Venlo heeft Feyenoord weer eens een uitduel in winst om weten te zetten. In Nijmegen wonnen de Rotterdammers met 0-2 van NEC. Na een zeer zwakke eerste helft maakte Jonathan de Guzman in het eerste kwartier na rust beide goals voor de ploeg van coach Bert van Marwijk.

Dat Feyenoord dit seizoen meedoet in de top van de Eredivisie, dankt de ploeg vooral aan goede prestaties in de eigen Kuip. In het eigen stadion speelde de ploeg van coach Bert van Marwijk slechts één keer gelijk (2-2 tegen Ajax) en boekte het verder louter overwinningen. Buitenshuis daarentegen is het een stuk minder, wat de Feyenoorders laten zien. Sterker nog, sinds er op 7 oktober met 0-1 gewonnen werd van Vitesse, wist de ploeg geen uitwedstrijd meer te winnen. Tegen achtereenvolgens Twente (2-0), FC Groningen (3-2) en VVV Venlo (0-0) kwamen de Rotterdammers niet tot winst. Tel daarbij op dat Feyenoord eerder ook al ten onder ging in Eindhoven (4-0) en het is duidelijk dat de Kuipbewoners het dit seizoen in uitwedstrijden flink laten liggen.

NEC-uit is daarbij voor Feyenoord de laatste jaren altijd een flinke kluif. Van de laatste drie edities van NEC-Feyenoord, wonnen de Nijmegenaren er immers twee. Vorig seizoen werd het nog 4-1 voor de ploeg van coach Mario Been.

Diezelfde Been moest voor deze editie van NEC-Feyenoord flink improviseren. Door blessures en schorsingen miste hij onder meer Jonas Olsson, Jhon van Beukering, Brett Holman en Tim Janssen, vier spelers die normaal gesproken een belangrijke rol hebben binnen de ploeg. De Gelderse formatie trad tegen Feyenoord dan ook aan met onder meer de pas 20-jarige Bart van Brakel op het middenveld en linkermiddenvelder Kristian Vadocz als gelegenheidsverdediger in het hart van de defensie.

Vadocz, in het programmaboekje betiteld als de Phillip Cocu van Nijmegen, had de zware taak om Roy Makaay uit te schakelen. Dat lukte heel aardig, want de gevreesde spits werd in de eerste helft slechts één keer gevaarlijk. Na een handige kopstoot van Jonathan de Guzman leek hij Gabor Babos te kloppen met een halve omhaal, maar de Hongaarse sluitpost voorkwam met een geweldige reflex een doelpunt. Een Rotterdamse treffer zou ook tegen de verhouding in geweest zijn, want NEC was voor rust simpelweg de betere ploeg. Feyenoord speelde veel te traag en fantasieloos om de thuisclub in de problemen te brengen en Rutger Worm had NEC zelfs op voorsprong móeten zetten. Zijn kopstoot belandde echter recht in de handen van Feyenoord-keeper Henk Timmer.

Feyenoord kwam dus maar niet op gang in Nijmegen, maar vlak na rust kreeg het van NEC-middenvelder Davids een flinke duw in de goede richting. Het neefje van Ajacied Edgar Davids verspeelde de bal knullig aan Andwele Slory, die vervolgens alleen op doelman Babos af kon lopen. De verder zwak spelende aanvaller omspeelde de Hongaar en schoof de bal richting het lege doel. Vlak voordat de bal de doellijn passeerde, gaf Jonathan de Guzman nog even het laatste tikje.

NEC leek van slag na dit doelpunt. De ploeg vergat te voetballen en begon steeds met kleine overtredingen te maken. Toen De Guzman er niet veel later vervolgens ook nog 0-2 van maakte, hij tikte een slecht verwerkt schot van Theo Lucius in twee instanties binnen, zakte de moed bij de Nijmegenaren helemaal in de schoenen. In het laatste half uur van de wedstrijd werd alleen Saidi Ntibazonkiza nog één keer gevaarlijk, verder kwam Feyenoord eigenlijk niet meer in de problemen. De ploeg pakte eindelijk weer eens een uitzege en door de uitglijder van Ajax bij Excelsior, stijgt de ploeg daardoor naar de tweede plaats in de Eredivisie.

VI
Feyenoord klimt naar plaats twee dankzij De Guzman

Feyenoord heeft op vrij eenvoudige wijze NEC opzij gezet. In Nijmegen toonden de Rotterdammers zich weer eens geduldig. Jonathan De Guzman stond twee keer op de goede plek: 0-2.

NEC mocht dan wellicht het gevoel hebben gekregen dat het aardig meevoetbalde, het werd in De Goffert naar een vrij kansloze nederlaag gespeeld. Aanvallend kon de thuisclub weinig klaarmaken. Jhon van Beukering ontbrak vanwege een hersenschudding en Tim Janssen begon met rugklachten op de bank.

Het enige wapenfeit in de eerste helft was een kopbal van Rutger Worm die werd gekeerd door doelman Henk Timmer. Ook het doelgevaar van Feyenoord bleef beperkt. Na doorkoppen van De Guzman kreeg Roy Makaay een grote kans, maar op zijn volley had Gábor Babos een knap antwoord.

De impasse werd vlak na rust doorbroken door een blunder van Lorenzo Davids. De middenvelder speelde op de as van het veld terug, maar had buiten de snelheid van Andwélé Slory gerekend. De rappe aanvaller kon alleen op het doel af en omspeelde Babos. De inzet van Slory was ietwat onnauwkeurig, waardoor de meegelopen De Guzman het beslissende zetje moest geven.

De van oorsprong Canadese middenvelder stond ook op de goede plaats om de wedstrijd te beslissen. Babos moest een rebound toestaan op een schot van Theo Lucius en De Guzman maakte er 0-2 van. Feyenoord speelde wedstrijd professioneel uit. Noemenswaardig zijn nog de invalbeurten van Chun-Soo Lee en Nick Hofs, die beiden hun rentree maakten na langdurige afwezigheid.

Door de nederlaag van Ajax klom Feyenoord naar de tweede plaats in de Eredivisie. De Rotterdammers hebben één punt minder dan koploper PSV en één punt meer dan Ajax.

Omroep Gelderland
NEC thuis onderuit tegen Feyenoord

NEC speelde zondag in de eerste helft heel aardig, maar kreeg na rust de deksel op de neus. Feyenoord won in De Goffert, 0-2.

NEC was in het eerste half uur de betere ploeg. Worm kreeg een goede kopkans, maar miste. Feyenoord kwam daarna wat beter in de wedstrijd. Makaay miste voor rust een goede mogelijkheid.

Na rust beslisten de gasten de wedstrijd snel. De Guzman maakte in het kwartier na rust twee doelpunten. Gezien de matige stootkracht van de Nijmeegse voorhoede, was de kans op een goed resultaat daarmee verkeken.