De Gelderlander van vandaag: NEC-Heracles

Rampscenario blijft NEC bespaard
Nijmeegse ploeg kan na zege op Heracles even opgelucht ademhalen.

Een fantastisch nieuw stadion, maar voetballen in de eerste divisie. Het is de nachtmerrie die ADO Den Haag dit seizoen beleeft. NEC hoeft zich voorlopig even geen zorgen te maken over zo’n rampscenario. De ploeg van trainer Mario Been rekende gisteravond in de ‘oude’ Goffert af met Heracles (3-0) en neemt daarmee afstand van de zorgenkindjes in de eredivisie. NEC presenteerde gisteravond ambitieuze plannen. De Nijmeegse club gaat het Goffertstadion ingrijpend uitbouwen om zo de economische voorwaarden te scheppen voor een vaste plaats in het linkerrijtje. Sportief is de Nijmeegse club echter nog lang niet toe aan een plaats in de subtop. Zelfs tegen het armetierige Heracles hadden de Nijmegenaren de grootste moeite om zich door te zetten. Been greep gisteravond maar weer eens terug op het vertrouwde 4-3-3 concept. Hoewel hij niet over echte buitenspelers beschikt, meent de NEC-trainer dat het aloude systeem zijn jonge ploeg meer houvast biedt. Gelijk heeft ie, al was daar gisteravond weinig van te merken.

Het toch niet van kwaliteit overlopende Heracles was over grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. Het was dan ook een klein mirakel dat NEC met een voorsprong mocht gaan rusten. Jhonny van Beukering werd ruim tien minuten voor de pauze even buiten de zestien aangetikt en ging zelf achter de bal staan. De Velpse spits kogelde de bal onder de opspringende muur door, doelman Pieckenhagen was kansloos: 1-0. Ook na de hervatting leek de gelijkmaker lange tijd waarschijnlijker dan een tweede treffer voor de thuisploeg. Heracles-coach Ruud Brood besloot echter zijn eigen glazen in te gooien. Hij verloor halverwege de tweede helft zijn kalmte en gooide in één klap drie verse krachten erin. Met dat staaltje paniekvoetbal verdween alle overleg uit het spel van de Almeloërs. NEC had het plotseling een stuk eenvoudiger en kreeg in de slotfase zelfs de gelegenheid een royale overwinning in de boeken te schrijven. Na een mooie actie van vleugelverdediger Muslu Nalbantoglu kreeg Tim Janssen de bal van de schutterende Heracles-defensie op een presenteerblaadje. De jonge spits, die vlak daarvoor nog een reuzenkans – oog in oog met Pieckenhagen – om zeep had geholpen, legde breed op Jeremain Lens die niet kón missen: 2-0. Omdat zijn eerdere offensieve inspanning naar meer smaakte, bemoeide Nalbantoglu zich in blessuretijd nog maar eens met een Nijmeegse counter. Hoewel er twee medespelers meegelopen waren om de trekker over te halen, liet ‘Moes’ zich het buitenkansje niet ontnemen. Met het eerste doelpunt uit zijn carrière legde hij de geflatteerde 3- 0 eindstand vast.

Als Been praat kijkt Vadocz naar het bord
Coach NEC opnieuw lyrisch over spel van zijn middenvelder.

Met de deadline van de transfertermijn in zicht, zocht NEC in augustus wekenlang naar die ene middenvelder die de lijnen uit moest zetten. Een man met routine. Een man met overzicht. Lang hengelden de verantwoordelijken in Nijmegen naar de gunsten van Olaf Lindenbergh, maar toen de oud-Ajacied niet van plan bleek ook maar een voet in De Goffert te zetten was daar plotseling Krisztian Vadocz. De Hongaar kwam op de laatste dag dat er nog gehandeld kon worden in de slipstream van Tim Janssen, maar had achteraf gerust als een topaankoop gepresenteerd mogen worden. Sinds zijn basisplaats tegen Ajax ontpopt de middenvelder zich als een onmisbare schakel in de ploeg van Mario Been, die ook gisteravond na de 3-0 overwinning op Heracles Almelo lyrisch was over de Hongaar. „Een jongen met voetbalinzicht”, wist de trainer van NEC. „Eentje die wedstrijd kan lezen. Dat is een kwaliteit.” Net zo rustig als de Hongaar zich over het veld beweegt, zo onbewogen reageerde hij na afloop ook op zijn uitverkiezing tot ‘ man van de wedstrijd’.

„Ik heb een goed gevoel, maar het belangrijkste was vanavond toch dat we deze wedstrijd wonnen. Anders zouden we het contact met de middenmoot verliezen. Winst was het enige dat telde.” Ploeggenoten die passeerden, sloegen hem een voor een op de kletsnatte schouders en stuk voor stuk riepen ze hem op het interview toch vooral in het Nederlands te doen. „Laat ik daar nog maar niet aan beginnen”, sprak Vadocz bescheiden. „Ik ben al blij als ik mijn Engels kan verbeteren. Gelukkig spreekt iedereen dat hier.” Als Mario Been in de kleedkamer de tactiek uitlegt, luisteren zijn medespelers aandachtig, maar geeft de Hongaar juist zijn ogen goed de kost. „ Als de coach praat, kijk ik vooral wat hij doet op het bord. Ook zo begrijp ik wat er van mij verwacht wordt.” Tegen Heracles kreeg Vadocz gisteravond voor het eerst na 23 minuten de handen op elkaar. Na een gedegen tackle op de bal speelde hij zichzelf vrij met een ‘ Zidaantje’. De actie op slag van rust had zelfs een doelpunt verdiend. De middenvelder haalde de bal op de rand van het strafschopgebied achter zijn standbeen langs en vuurde onmiddellijk op de veste van Pieckenhagen. Maar de Duitser stopte het schot bekwaam. „ Maar die 1- 0 van Van Beukering was het breekpunt”, zette Vadocz direct een medespeler voor het voetlicht. „Even daarvoor had Heracles op 1- 0 kunnen komen. Dat was een tik voor ze.” Misschien een minpuntje: ook tegen Heracles bood hij zich niet echt nadrukkelijk aan. Meer op een manier van: kijk maar of je die bal aan mij wilt geven. „Dat zie ik niet zo”, zei Vadocz. „De man met de bal bepaalt wat er gebeurt. Ik ben niet ontevreden over de manier waarop het nu gaat.”  Zijn coach beaamde dat. „Ik heb begrepen dat hij volgende week niet geselecteerd is voor het nationale elftal van Hongarije. Onbegrijpelijk. Hebben ze nog beteren dan? Krisztian heeft hier een contact tot het eind van het seizoen. Maar we hebben een optie voor nog eens twee jaar. Als het aan mij ligt wordt die morgen gelicht”, grijnsde Mario Been.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.