“Dat had niets meer met voetbal te maken”

Voetbal International heeft diverse vaste rubrieken. Een ervan is ‘Voetbal&Media’, subonderdeel hiervan is ‘Voetbal in beeld’. Iedere week is een andere speler aan de beurt om zijn zegje te doen over medialand. Vandaag is Youssef El-Akchaoui het haasje.

‘Ik vind de manier waarop het voetbal in Nederland op de buis wordt gebracht niet goed. Het lijkt wel of de meerderheid van de media op zoek is naar negatieve dingen. Randzaken krijgen vaak meer aandacht dan het voetbal zelf. Bij de commentatoren is het glas negen van de tien keer halfleeg in plaats van halfvol. Als je een bal in de kruising schiet, wordt er vaak bij vermeld dat de keeper er niet helemaal goed uitzag.
In andere landen ligt de nadruk juist op de schoonheid van het doelpunt. Talpa maakte er helemaal een grote poppenkast van. Alles werd zo ontzettend uitvertroot. Dat had echt niets meer met voetbal te maken. In Duitsland en Engeland doen ze dat een stuk beter.
Bij programmas als Match of the Day of Die Sportschau heb je het gevoel dat de makers weten waarover ze praten. In Nederland erger ik me soms kapot aan de zogenaamde deskundigen. Sommigen hebben nooit op het hoogste niveau gevoetbald of ook maar iets gewonnen in hun carriere!
Ik had vroeger ook het idee dat ik een beetje werd gezocht door de pers. Zodra ik een verkeerde beweging maakte kwam dat volop in beeld of werd dat uitvoering belicht in de kranten. Het was vaak de schopper El-Akchaoui. Maar als Pietje een trap uitdeelde, hoorde je daar niemand over.

Tegenwoordig ben ik wat overtredingen betreft gelukkig minder prominent aanwezig in de voetbaluitzendingen op televisie. Dat komt onder meer doordat ik relaxter speel. Ik ben gaan beseffen dat je bepaalde persoonlijke duels ook op een andere manier kunt ingaan.’

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.