Bekerfinale 1983

Donderdagavond mogen we er weer aan geloven. Voor de 2e maal deze week mogen we het opnemen tegen de Tifo-Tukkers. De meeste van de NEC-supporters hebben er weinig vertrouwen in en gaan er vanuit dat het bekeravontuur donderdagavond ten einde is. Het blijft echter bekervoetbal en als Twente toevallig een slechte dag heeft, dan is de Kuip weer een stapje dichterbij. Hoe de Kuip er tijdens een bekerfinale uit ziet weten de meeste van ons zich nog wel te herinneren. In 2000 speelde wij onze laatste finale. Helaas liep ook deze bekerfinale uit op één groot drama. Voor Mulderij was de bekerfinale van 1983 geen onverwachts drama. Hij hield er zelfs het shirt van Johan Cruijf aan over.

Mulderij droeg shirt Cruijff onder pak

Oud-speler NEC speelde in 1983 een dubbele bekerfinale tegen Ajax.
Als er voor NEC een bekerwedstrijd op het programma staat – zoals komende donderdag tegen FC Twente – begint het bij trouwe supporters altijd weer te kriebelen. Liefst vier keer stonden de Nijmegenaren in een finale. Vier keer werd er ook verloren: NAC (2-0, 1973), Ajax (twee keer 3-1, 1983), Feyenoord (2-1, 1994) en Roda JC (2-0, 2000) lieten NEC achter met lege handen. Dick Mulderij (57) was erbij in 1983. De voormalig centrale verdediger vormde met de inmiddels overleden Dries Visser een robuust verdedigingsduo. „ Ajax had een topteam, met internationals Gerald Vanenburg, Wim Kieft, een piepjonge Marco van Basten, Frank Rijkaard en natuurlijk Johan Cruijff. We speelden twee bekerfinales, een in Amsterdam en later de return in Nijmegen. In Amsterdam verloren we met 3-1. Ik scoorde met het hoofd. Cruijff was er toen niet bij. Geblesseerd denk ik. In Nijmegen werd het weer 3-1 voor Ajax, dit keer wel met Johan Cruijff. Wat een voetballer!”

Mulderij herinnert zich dat Cruijff hem tijdens de wedstrijd af en toe een tip of complimentje gaf. „We speelden op de buitenspelval en als Cruijff of Kieft werd teruggefloten, dan zei hij zoiets als ‘slim’ of ‘goed gedaan’. Hij was absoluut niet vervelend of hautain, eerder vriendelijk. „Kieft was de meest diepe spits, Cruijff stond iets daarachter. Ik ving hem op en dat ging heel aardig, maar dan maakte hij plotseling een onnavolgbare actie. Ach, wij wisten ook wel dat we niet van Ajax zouden winnen. In de competitie hadden we al tweemaal van die ploeg verloren. We degradeerden niet voor niets. Overigens namen we een jaar later als verliezend bekerfinalist deel aan het Europa Cup II-toernooi. Ajax was namelijk ook landskampioen geworden. Waar Cruijff kwam, werd gewonnen. Hij bezorgde alle clubs waar hij voor uitkwam prijzen. Zo had hij ook een groot aandeel in de landstitel en bekerwinst van Feyenoord een seizoen later.” Met nog een paar minuten te spelen sprak Mulderij zijn idool aan. Hij vroeg Cruijff of hij na de wedstrijd shirtjes wilde ruilen. „Hij zei direct ja, maar ik moest er wel even op wachten. Cruijff was aanvoerder en moest de beker met shirt aan in ontvangst nemen. Hij kwam even later naar onze kleedkamer. Daar hebben we geruild.”

Mulderij droeg het shirt na de wedstrijd onder zijn clubkostuum. „Ik was bang dat anders een van mijn teamgenoten ermee aan de haal ging. Ik nam de zweetlucht voor lief. Het is wel een shirt van de Johan Cruijff, in mijn ogen op dat moment de beste speler van de wereld.” Cruijff speelde in 1983 overigens niet met rugnummer 14, maar met 9. „Ik weet het zeker. Ik heb het shirt namelijk nog steeds.” Het kleinood lag bijna een kwart eeuw ‘ergens in een kast’ op zijn woonboerderij in Klarenbeek. Nu heeft Mulderij het tevoorschijn gehaald. De oud-prof houdt het lichtblauwe voetbaltenue van het merk Le Coq Sportif omhoog. „Ik heb er weinig mee. Een shirt is maar een shirt.” Hij wil het veilen. Op het geld zit de ondernemer in ruste niet te wachten. „Ik hoor af en toe spelers klagen dat ze vroeger weinig verdienden. Ik vond dat wel meevallen. Veel spelers hadden er een baan bij. Ik had een assurantiekantoor. Dat heb ik verkocht. Je hoort mij niet klagen.”

Mulderij wil het aandenken aan profvoetballer Alfred Schreuder geven. Schreuder veilt op internet shirts van collega-profvoetballers voor de Stichting Kika, dat staat voor Kinderen Kankervrij. „Ik wil hem steunen. Het is het laatste Ajax- shirt dat Cruijff heeft gedragen. Ik denk dat daar wel belangstelling voor is.” Mulderij moet nog ergens een speciaal shirt hebben liggen. Maar hij kan het niet vinden. „In 1983 speelden we voor de Europa Cup II tegen Barcelona. In Nijmegen werden geen shirts geruild. De slotfase was te hectisch, er werd een speler van Barca uitgestuurd en de sfeer was er niet naar. Maar in Barcelona ruilde ik een shirt met de spits. Ik ben zijn naam vergeten. Hij had nummer 10 dacht ik. Nee, het was niet Maradona. Die had ik mij nog wel herinnerd. Maradona speelde destijds voor Barcelona, maar deed tegen NEC niet mee.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.