Been: “Helaas wilde De Gier niet!”

De voetbalwebsite FCUpdate.nl had een interview met Mario Been, over zijn aanstaande contractverlenging en over de rust binnen NEC…

Been: "Nieuw contract kenmerkt interne rust"
Een nieuwe trend is het waarschijnlijk niet, maar opvallend is het wel: trainers in de Eredivisie die al vroeg in het seizoen hun contract verlengen. Het is weer eens wat anders dan een snel ontslag na een tegenvallende competitiestart. Ron Jans was vorige maand bij FC Groningen de eerste met een nieuwe verbintenis (tot medio 2010) en Mario Been volgt hem dinsdag bij NEC.

De voormalige Feyenoorder tekent in Nijmegen eveneens voor twee jaar bij. "Of ik het uitdien? Natuurlijk, anders begin ik er niet aan", merkte hij maandag monter op. "Het linkerrijtje is op langere termijn voor NEC een reële doelstelling. Maar dit seizoen voorlopig nog niet." Voor Been lag een nieuw contract veel minder voor de hand dan voor collega Jans, die met FC Groningen ook dit seizoen weer een redelijk stabiele rol in de subtop vervult. Het bestuur van NEC ging vorige maand de onderhandelingen met de 43-jarige Rotterdammer serieus in toen de hoofdmacht nog hopeloos in de onderste regionen bivakkeerde.

"Zo kan het dus ook", vond Been, die bijna dagelijks vanuit Barendrecht ruim 200 kilometer fluitend heen en weer rijdt. "De clubleiding weet hoe ik werk en met wie ik werk. Ze hebben gesproken met spelers en met andere mensen om me heen. Daaruit is veel vertrouwen naar voren gekomen. Dat doet me goed." Volgens Been is over zijn nieuwe contract door alle betrokken partijen grondig nagedacht. "Het kenmerkt de interne rust bij NEC. Dat bevalt me prima. Ik heb hier een heerlijke werkplek in de bossen en ik beschik over een jonge, talentvolle selectie die ik grotendeels zelf bij elkaar heb gezocht."

"We moeten echter wel een stap omhoog zetten. Veel zal daarbij afhangen van het budget, want daar staat of valt bijna alles mee. Als Koevermans, Alves of Farfan bij NEC hadden gespeeld, ik zeg maar wat, had de wereld er voor ons waarschijnlijk ook heel anders uitgezien." Achteraf kwam het niemand in Nijmegen slecht uit dat vorige week dinsdag de afrondende besprekingen niet konden doorgaan door ziekte van de zaakwaarnemer van de gewaardeerde coach. "Het sentiment bij NEC is nu inderdaad een stuk beter", gaf Been toe. "We hebben een uitstekende week achter de rug."

Het Nijmeegse herstel begon vorige week bij FC Twente, dat in een zware bekerwedstrijd werd verslagen (2-1). Afgelopen zondag behaalde NEC zowaar de eerste competitiezege, 1-0 thuis tegen Willem II. Het doelpunt van Rutger Worm, na ruim een uur uit een strafschop, was de eerste Nijmeegse competitietreffer in bijna 480 minuten voetbal en pas de tweede in de eerste zes wedstrijden.

"Ja, je kunt wel stellen dat ons scorend vermogen te wensen overlaat", concludeerde Been. "Kansen krijgen we genoeg, maar scoren ho maar. Ik krijg van Jan en alleman steeds goedbedoelde tips dat we meer op afwerken moeten trainen. Maar daar oefen ik juist altijd op. Scoren is vooral een kwestie van kwaliteit. En van een beetje mazzel. Je kunt trainen op afronden wat je wilt. Maar in de wedstrijd is alles weer anders."  Ondanks de zwakke competitiestart constateerde Been in de wedstrijden tegen FC Twente en Willem II met genoegen dat het mentaal wel goed zit in zijn ploeg. "Zondag waren we binnen een half uur twee aanvallers kwijt. Toch raakte mijn ploeg daardoor niet van slag. Dat vind ik knap."

"Ik heb nu vier geblessseerde spitsen in mijn selectie. Dat gaat nog een moeilijk verhaal worden zaterdag tegen mijn oude club Excelsior. Na het duel met Willem II liep ik de oude NEC-spits Jack de Gier tegen het lijf. Helaas, ‘El Butre’ wilde me niet uit de brand helpen. Ik zal wat anders moeten verzinnen."

Bron: FCUpdate.nl

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan