Wind blaast NEC stevig in de zeilen

Matig spelen, wel winnen terwijl de concurrentie steken laat vallen. NEC is na de 1 – 3 zege bij RKC opnieuw een flinke stap dichter bij de play – offs gekomen. De Nijmeegse formatie heeft de wind momenteel stevig in de zeilen.

Vorige week kwam NEC tegen Willem II een vroege 2-0 achterstand te boven. Ook gistermiddag tegen RKC werd doelman Babos in de openingsfase gepasseerd, ditmaal leverde de inhaalrace zelfs drie punten op. Met nog twaalf wedstrijden te gaan staat NEC keurig vierde.


Ondanks de florissante positie op de ranglijst weigert interim-coach Ron de Groot zich rijk te rekenen. „Met een plek bij de eerste vijf heb ik nog geen moment rekening gehouden, wij mikken nog steeds op de eerste negen. De verschillen zijn zo klein. Als je twee keer verliest, sta je zo weer zevende.“


Hoewel NEC de dubbele trip naar het Brabantse land zonder noemenswaardige kleerscheuren heeft overleefd, moet worden vastgesteld dat de topvorm verdwenen is.


De terugval heeft misschien wel te maken met de opkomst van David Jones. Dat de van Manchester United gehuurde middenvelder een groot talent is, staat buiten kijf. Ook tegen RKC leverde hij weer een belangrijke bijdrage. Niettemin kan worden vastgesteld dat de Nijmeegse middenlinie minder goed in balans is dan voorheen, toen Tininho nog de linkerflank bemande. Jones, Boutahar en Barreto denken primair offensief. Omdat in Waalwijk ook controleur Van der Doelen te diep speelde, was de thuisclub lange tijd heer en meester op het middenveld.


Het was dan ook terecht dat RKC in de twaalfde minuut de leiding nam. Doelman Babos reageerde matig op een schot van rechtsback Mulder en bood de goed meegelopen Fuchs een niet te missen intikker: 1-0.


Het duurde een halfuur voordat NEC de zaken tactisch op orde had. Op slag van rust kwam NEC zelfs op gelijke hoogte. Jones werd diep gestuurd en legde keurig breed, Denneboom had geen enkele moeite om keeper Van Dijk te passeren: 1-1.


Na precies een uur spelen sloeg de balans plotseling door in Nijmeegs voordeel. Van Haaren sloeg een inzet van Wisgerhof met de hand uit het doel. Op advies van zijn assistent stuurde arbiter Nijhuis de Waalwijkse back naar de kleedkamer en legde de bal op de stip. Jones, vorige week nog de hemel in geprezen om de koele manier waarop hij tegen Willem II een strafschop benutte, faalde ditmaal hopeloos. Van Dijk hoefde het rollertje slechts op te rapen.


Toch kon NEC, met een mannetje meer, de buit relatief eenvoudig binnenhalen. Een kwartier voor tijd zorgde Boutahar voor 1-2. Met een briljante aanname stuurde hij Bakens het bos in en prikte de bal onhoudbaar in de hoek.


De zege kwam nog even in gevaar na een merkwaardig misverstand tussen Leiwakabessy en Babos. De Nijmeegse verdediger gaf volkomen onnodig een corner weg. De Hongaar maakte even later alles weer goed door een keiharde kopstoot van Teixeira met het bovenbeen te stoppen.


Kort daarna was alles voorbij. Na een Waalwijkse hoekschop stuurde Barreto spits Niedzielan weg. De Pool was Mulder te snel af en gaf ook Van Dijk simpel het nakijken: 1-3.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan