Voor geld is alles te koop

Jarenlang was er onrust over het shirt. Eigenlijk vanaf het moment dat Van Delft besloot om het balkenshirt aan de kant te schuiven. Na de actie over het shirt van supporters waarbij ruim 4500 handtekeningen werden opgehaald met slechts 10 “handtekeningenjagers” kwam er eindelijk een beetje rust. Uiteraard bleven de balkshirt-fans, met Johan Derksen als meest bekende fan, teleurgesteld, maar dat zou de tijd wel oplossen, zo dachten ze op stadionplein 1.

Wie had echter kunnen denken dat NEC zelf, in de persoon van Jacco Swart, aan alle rust een einde zou maken. Eén van de hevigste gespreksthema’s is namelijk weer het shirt. Het shirt ziet er niet uit, moet zelfs Swart toegeven in de Gelderlander: “Bij NEC beseffen we ook dat dit shirt geen modeprijs zal winnen.” En ook: “Helaas passen die kleuren op een shirt niet bij elkaar.”
Maar met eurotekens in je ogen is twee jaar voor lul lopen kennelijk geen enkel probleem. En hoe zit het dan met het imago van NEC? Het balkenshirt werd afgeserveerd, omdat het shirt te boek stond als lelijk, zei Van Delft op een supportersavond. Maar een shirt zelf lelijk maken, of.. laten toestaan dat je in het lelijkste shirt van de eredivisie gaat spelen met alle imago-problemen die daarbij komen mag en kan wel?
Dan de meest doorgedraaide opmerking. De opmerking van Swart die het beste laat zien hoe commercieel NEC bezig is en hoe “belangrijk” ze supporters vinden. “Met de shirtsponsoring is een groot bedrag gemoeid. Mochten we, wat ik niet hoop, minder fanshirts gaan verkopen dan weegt dat financieel niet op tegen de shirtsponsoring.“
Supporters worden dus alleen gezien als afzetmarkt voor shirts en die halen het niet bij het geld wat een shirtsponsor binnen brengt, dus zijn ze minder belangrijk.
Swart gaat verder: “Jiba hanteert overal zijn eigen kleuren, wijzigen ze die ineens op ons shirt dan daalt de waarde van de shirtsponsoring enorm. Dat kan die waarde misschien maar de helft zijn dan wanneer ze hun eigen kleuren handhaven. Daar heb je als club rekening mee te houden.”

Met de supporters hoef je zeker geen rekening te houden Jacco? Met een beetje fantasie kun je het antwoord zelf invullen: Nee natuurlijk niet, want wat supporters denken en vinden is niet belangrijk, want dat levert geen geld op! (ble)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.