Verlies tegen Heerenveen zet NEC terug op aarde

Heerenveen heeft NEC gisteravond hardhandig met de beentjes op aarde gezet. De ploeg van Mario Been kreeg een lesje in slimheid en doeltreffendheid: 0 – 2.

NEC overtrof zichzelf afgelopen zondag, in elk geval in verdedigend opzicht door de meest productieve ploeg van de eredivisie (AZ) van scoren af te houden. De euforie was groot, maar het lukte de Nijmegenaren gisteravond niet de schotvaardigste spits van de hoogste voetbalklasse af te stoppen. Heerenveen-aanvaller Afonso Alves was negentig minuten lang een ware plaag voor de NEC-achterhoede. De aalgladde Braziliaan was zijn bewaker Peter Wisgerhof, toch zeker niet de minste in zijn stiel, regelmatig te slim af. Hij was het ook die de wedstrijd al vroeg open brak.

De Friese ploeg heeft met het aantrekken van Alves een geweldige slag geslagen. Het kostte een paar centen (4 miljoen euro, om precies te zijn), maar dan heb je ook wat.

Heerenveen haalde de 25-jarige Zuid-Amerikaan afgelopen zomer weg bij Malmö FF. In Zweden, waar hij al sinds 2002 voetbalt, scoorde hij al regelmatig, maar pas sinds zijn komst naar Nederland haalt Alves Romario-achtige moyennes. Hij liet gisteravond tegen NEC zijn achttiende treffer van het seizoen noteren, Daarmee heeft hij meer dan de helft van de Friese productie op zijn naam staan.

Alves’ doelpunt, in de vijftiende minuut, was overigens wel wat fortuinlijk. De Braziliaan werd even buiten de Nijmeegse zestien aangetikt door Wisgerhof en zette zich zelf achter de bal. De inzet leek ongevaarlijk, maar kreeg een koerswijziging door de Nijmeegse muur; doelman Gábor Babos was op slag kansloos: 0-1.

Door die vroege tegengoal zat NEC meteen met een levensgroot probleem opgezadeld. De jonge ploeg kan niet met een achterstand omgaan. Veel spelers zijn dan zo gefocust op de gelijkmaker dat ze de organisatie uit het oog verliezen. Het is niet voor niets dat de Nijmegenaren dit seizoen nog geen enkele maal een achterstand hebben weten weg te werken.

Bijkomend probleem is dat NEC – in tegenstelling tot Heerenveen – geen veelscorende aanvaller in zijn gelederen heeft. Clubtopscorer Romano Denneboom maakt gemiddeld een doelpunt in vier wedstrijden, de anderen scoren nog moeizamer. Het zal niet verbazen dat de Nijmeegse ploeg na de jaarwisseling een nieuwe poging gaat doen om een spits aan te trekken. Veel geld is er echter niet, al komt er wat ruimte doordat huurling Chris Eagles teruggaat naar Manchester United.

Trainer Mario Been probeerde het na rust met een wanhoopstruc. Hij haalde Patrick Pothuizen en Rutger worm naar de kant ten faveure van de lange spits Paul Jans en de snelle buitenspelers Saïi Ntitabazonkiza. Het opportunistische paardenmiddel zorgde even voor een opleving, maar na een paar minuten had Heerenveen de zaken weer helemaal onder controle.

De thuisploeg had daarna geen moment zicht op een tastbaar resultaat. De enige reële kans, een gevaarlijke vrije trap van Brett Holman, kon pas in de 87ste minuut worden genoteerd. Heerenveen had de buit op dat moment al binnen. Dankzij invaller Will Johnson die kort daarvoor een lage voorzet van Pranjic achter Babos had geprikt: 0-2.

Bron: De Gelderlander