NEC kan ‘foute wissel’ net op tijd corrigeren

Een geslaagde wissel bezorgde NEC een punt tegen Willem II (2 – 2). De ingreep was opmerkelijk; door wie er in kwam, maar vooral door wie er niet uit ging.

Een kwartier voor tijd gaf NEC-trainer Ron de Groot zijn elftalleider Ton Spaan het sein om een vervanging aan te kondigen. Hij wilde verdediger Jonas Olsson opofferen voor een extra aanvaller, Guillano Grot. Spaan vulde het rode wisselbriefje in en gaf dat aan vierde official Smit. Die hield even later het elektronische bord omhoog: een rode 5 en een groene 18. Licht verbaasd liep David Jones, de eigenaar van het nummer 5, naar de zijlijn. De Nijmeegse technische staf greep razendsnel in. Jones werd te verstaan gegeven dat niet hij, maar Olsson moest inrukken. „Verkeerd verstaan“, lachte de teambegeleider van NEC na de wedstrijd. „Ik dacht dat Ronnie ‘’Jones’ zei, maar hij bleek ‘Jonas’ te hebben gezegd.“


In het Nijmeegse kamp was men gelukkig dat het foutje gecorrigeerd kon worden. Want acht minuten later was de 2-0 achterstand geheel tenietgedaan. Bij beide doelpunten speelde invaller Grot een belangrijke rol, maar het was Jones die telkens voor de afronding zorgde.


De jonge Engelsman stond zaterdag voor het eerst in de basis. De technische staf van NEC kon niet meer om hem heen nadat hij vorige week een uitstekende invalbeurt bekroonde met twee doelpunten. Die prestatie evenaarde hij in Tilburg, al zag het er lang naar uit dat Willem II de opmars van de Nijmeegse ploeg hardhandig zou afstoppen.


NEC begon slap aan de wedstrijd. De thuisclub, die sinds het aantreden van Kees Zwamborn als interim-coach nog niet gewonnen had, profiteerde dankbaar van de Nijmeegse lamlendigheid. Na 25 minuten leidde de thuisclub riant. Moussa Dembele opende de score. De geweldige Belg, achttien pas, schoof de bal na een slim steekballetje van Agustien onder Babos door. De NEC-doelman redde even later bij een gevaarlijke inzet van Victoria, maar werd kort daarna voor de tweede keer verslagen. Hij ging daarbij bepaald niet vrijuit. Bij een hoge voorzet van Hadouir eiste de lange goalie de bal op, maar Olsson hoorde of begreep hem niet en sprong mee. Gehinderd door zijn ploeggenoot liet Babos de bal vallen, Van Mosselveld hoefde het leder slechts in het lege doel te schuiven: 2-0.


Willem II heeft de laatste weken wel vaker voorgestaan, een garantie op een goed resultaat was dat allerminst. De onzekere Tilburgers trokken zich steeds verder terug en vervielen daarmee in de fout die hen ook vorige week bij Vitesse de kop kostte. Net als in Arnhem kreeg de ploeg van Zwamborn ook nu in de slotfase twee treffers om de oren.


Een minuut nadat hij in veld was gekomen, legde Grot de bal knap terug op Niedzielan. Het harde schot van de Pool werd nog gekeerd door doelman Zois, in de rebound zorgde Jones vanuit de draai toch voor 2-1.


Even later mocht de Engelsman vanaf elf meter aanleggen, nadat Grot in de Tilburgse zestien naar beneden was getrokken door Assou-Ekotto. Jones wachtte tot Zois een hoek gekozen had en schoof de bal vervolgens koeltjes in de andere: 2-2.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan