De Voetbalwet

Zoals te verwachten viert het populisme hoogtij na een tweetal ernstige incidenten op supportersgebied. In tegenstelling tot de gespeelde verontwaardiging over eerdere incidenten lijken de veldbestorming door Den Haag fans en de chaotische taferelen in Nancy nu echter alsnog een doorbraak te gaan forceren met betrekking tot het daadwerkelijk aanpakken van het probleem.
Na beide incidenten was de roep om een voetbalwet luid, de meldplicht zou er immers voor zorgen dat hooligans niet meer in of bij een stadion konden komen. Het zal de meesten ontgaan zijn dat in elk geval het eerste incident er zeker niet mee voorkomen was. Vandaag is dan uiteindelijk een wetsvoorstel gedaan om een dergelijk voetbalwet van de grond te krijgen. Opvallend daarbij is dat de meest genoemde onderdelen van een dergelijk wet, namelijk een landelijk stadionverbod en een meldingsplicht, straffen zijn die ook binnen de huidige wetgeving opgelegd kunnen worden. De grote vraag is dan ook wat deze wet precies gaat veranderen. De inhoud van de nieuwe wet is nog te onduidelijk om een oordeel te kunnen vellen, maar duidelijk is wel dat voetbalsupporters voorlopig voorzichtig moeten zijn met al te hard juichen.
Eén van de grote valkuilen van de wet is namelijk dat het meer macht kan gaan geven aan burgermeesters en KNVB en dat is iets waar de gemiddelde supporter niet bij gebaat is. Wat de voetbalwet vooral niet moet doen is het geven van een vrijbrief aan de burgemeesters om nog sneller en onnodiger dan heden ten dage gebeurd een combiregeling op te leggen aan meereizende supporters. Wat de voetbalwet ook vooral niet moet doen is de KNVB vrij spel te geven haar motto ‘je was er bij, dus je bent er bij’ nog verder gestalte te geven. Honderden onschuldige Roda fans likken nog immer hun wonden na de genadeloze reactie van de KNVB aangaande ongeregeldheden bij een wedstrijd in de Arena.
Er kan nu wel heel stoer worden geroepen dat de goeden niet langer onder de kwaden mogen leiden en dat de combiregeling afgeschaft dient te worden, maar tot nu toe hebben de instanties die het hardste schreeuwen het minste voor die ‘goeden’ gedaan. Want waar waren de KNVB en de politiek toen de burgemeester van Tilburg besloot dat hij de vaste supporters van Feyenoord (in het Nancy verhaal gebombardeerd tot de goeden) niet in zijn stad wilde hebben? De voetbalwet gaat een dergelijk incident vrijwel zeker níet voorkomen. De wet is dan ook niet zo zeer het probleem, het gaat meer om het beleid dat er om heen gebouwd wordt. (pol)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.