De Pers: NEC – Sparta Rotterdam

Gisteravond verloor NEC tegen (mede)-degradatiekandidaat Sparta Rotterdam en tegen zichzelf drie belangrijke punten. Dit zijn de berichten in de pers over dit duel;

Elf Voetbal:
Sparta wint in slecht duel van NEC

In een slecht duel trok Sparta aan het langste eind tegen NEC: 2-1. Zestig minuten lang was het duel niet om aan te zien, maar na aansluitingstreffer van de thuisploeg kwam het duel toch nog tot leven. De opleving van NEC kwam echter te laat.

De eerste helft tussen NEC en Sparta mag rustig omschreven worden als een ‘draak’ van een wedstrijd. Beide ploegen creëerden amper kansen. Dat Sparta op voorsprong kwam had dan ook niets te maken met een individuele actie. Ferne Snoyl stond te slapen in de Nijmeegse verdediging en werd de bal  kinderlijk eenvoudig afhandig gemaakt door Sparta-aanvaller Jeffrey Vlug (foto). Deze had vervolgens vrije doortocht richting Gabor Babos en zette de gasten op een 1-0 voorsprong.

Een kwartier na de theepauze kreeg de wedstrijd voor de thuisploeg een nog slechter vervolg. Net buiten de zestien meter was het Yuri Rose die de bal in het kruis joeg: 2-0. De eerste fans in De Goffert vonden de tweede Rotterdamse treffer reden genoeg om het stadion te verlaten. Deze supporters misten daardoor wel de 2-1 van Denneboom. Door de aansluitingstreffer werd het toch nog onverwacht spannend in Nijmegen. De gelijkmaker zat er echter, helaas voor NEC, niet meer in.

De Gelderlander:
Zwak NEC doet Sparta eerste uitzege cadeau

Staartploeg Sparta heeft zijn eerste uitzege in de competitie binnen. De Kasteelploeg won zaterdagavond in De Goffert met 2-1 van een onthutsend zwak NEC.

Trainer Mario Been maakt een moeilijke periode door met NEC. De sportieve malaise begon na de nederlaag tegen FC Twente (0-4). Vervolgens ging het thuis fout tegen Willem II (1-2) en vorige week bij Excelsior, een moeizame 1-1. Tussendoor ging het ook mis in de beker, opnieuw tegen FC Twente.
De problemen in Nijmegen liggen vooral voorin, want het duel tegen Sparta was een strijd tussen de twee minst productieve ploegen in de eredivisie. Tegen de Kasteelclub mocht Andzej Niedzielan het weer eens in de spits proberen, maar zonder succes.
De doelstelling dit seizoen, een plaats in de play-offs voor UEFA-bekervoetbal, is na de nederlaag tegen Sparta heel ver weg. De Rotterdammers daarentegen krijgen weer wat hoop op lijfsbehoud, na de winst vorige week tegen ADO Den Haag en de eerste uitzege tegen NEC.

De Nijmegenaren, met behalve Niedzielan ook weer Said Boutahar in de basis, speelden een bedroevende eerste helft. Op het middenveld, met toch creatieve spelers als Edgar Barreto en Boutahar, mislukte alles. Elke opbouwende actie leverde meteen balverlies op.
Sparta speelde met veel inzet en gokte voorin op de snelheid van Rachid Bouaouzan en Jeffrey Vlug en dat ene moment van spits Ivan Cvetkov. Die speelwijze leverde Sparta bij rust een voorsprong op.
De 20-jarige Vlug, voor het eerst in de basis, kon in de 34e minuut alleen op doelman Gabor Babos af na een blunder van middenvelder Ferne Snoyl. De Spartaan faalde niet: 0-1.

De thuisploeg begon in de tweede helft hoopgevend met een goede actie van Niedzielan, maar verdediger Danny Schenkel redde Sparta. De opleving aan Nijmeegse kant was van kort duur. Sparta kwam binnen het kwartier op 2-0 door Yuri Rose. Verder dan de 1-2 van Romano Denneboom kwam NEC niet meer. Jonas Olsson maakte in de slotfase de malaise voor de thuisploeg nog groter. Hij kon er af na zijn tweede gele kaart.

NEC-Nijmegen.nl:
Dure thuisnederlaag tegen Sparta

Voor de vierendertigste minuut was N.E.C. heer en meester en creëerde het verschillende kansen. Na de vierendertigste minuut speelden de Nijmegenaren een verloren wedstrijd. Omdat Ferne Snoyl in de vierendertigste minuut een foutje maakte waaruit Sparta de 0-1 scoorde en N.E.C. die klap niet meer te boven kwam.

Het zag er allemaal zo mooi uit. Niet dat het spel van N.E.C. nou zo fantastisch was, maar de Nijmegenaren leken veel te sterk voor de bezoekers. De passing was niet altijd even zuiver, maar dat werd gecompenseerd met veel strijd en een incidentele vertoning van individuele klasse. N.E.C. was de enige ploeg die voetbalde en de enige die kansen creëerde. In het eerste kwartier waren Romano Denneboom en Andrzej Niedzielan beide al twee maal gevaarlijk geweest. De grootste kans voor de thuisploeg vond plaats in de dertigste minuut. Brett Holman was veel sneller dan zijn directe tegenstander en legde de bal keurig terug op Niedzielan. Zijn inzet ging wel langs doelman Terol, maar was zo zacht dat de Sparta-goalie de bal alsnog kon inhalen en redden.

Vier minuten later werd de wedstrijd volledig op zijn kop gezet. Ferne Snoyl kreeg de bal op de rand van het eigen strafschopgebied aangespeeld, wilde opendraaien maar zag daarbij de jonge Sparta-aanvaller Vlug over het hoofd. Deze onderschepte de bal en kon zo doorlopen naar het doel van Gábor Babos en de 0-1 aantekenen.

Een doelpunt dat even knullig als onrechtvaardig was. Sparta was nog geen moment in de buurt van het N.E.C.-goal geweest. En een doelpunt die de wedstrijd op zijn kop zette, want N.E.C. leek wel erg zwaar aangeslagen door deze tegentreffer.

Het volgende gevaarlijke moment dat we kunnen noteren was namelijk pas in de 77ste minuut. En toen stond N.E.C. al met 0-2 achter door een knap doelpunt van Rose. N.E.C.-trainer Been stuurde toen de boomlange verdediger Jonas Olsson naar voren om de lange ballen goed te kunnen verwerken. Dit leidde vrijwel direct voor gevaarlijke situaties. De ingevallen en debuterende Saidi Ntibazonkiza wist na een knappe actie Denneboom te bereiken, die uit een onmogelijke hoek Sparta-keeper Terol wist te verschalken: 1-2.

In de laatste tien minuten kreeg de thuisploeg via Eagles en Snoyl nog wel wat mogelijkheden om de gelijkmaker aan te tekenen, maar de counters van Sparta waren eigenlijk gevaarlijker. Het was dat Haris Medunjanin het vizier niet op scherp had staan, anders had de nederlaag zelfs nog groter uit kunnen vallen. Nu bleef het bij 1-2. Een uitslag die nog niet direct de alarmbellen zal doen afgaan, maar het is duidelijk dat het volgende week zondag veel beter moet. Want dan komt Feyenoord op bezoek, als afsluiter van het Rotterdamse drieluik. N.E.C. zal het dan moeten doen zonder Jonas Olsson, die in de slotfase het veld vroegtijdig moest verlaten na een tweede gele kaart.

Voetbal International:
Sparta uiterst effectief naar zege op NEC

Sparta Rotterdam oogstte nu eens weinig lof voor het verzorgde spel en de kansen die het afdwong. Van beide was namelijk nauwelijks sprake in Nijmegen. Maar Sparta won wel van NEC (2-1).
Kans nummer één en kans nummer twee leverden direct twee doelpunten op. Jeffrey Vlug profiteerde dankbaar van geklungel van Ferne Snoyl en Yuri Rose sloeg na rust toe met een knal van zestien meter.

De twee bevliegingen bleken voldoende voor drie welkome punten. NEC kwam een kwartier voor tijd via Romano Denneboom wel op 1-2, maar een gelijkmaker voor het eveneens moeizaam spelende NEC bleef uit.

Met de eerste uitoverwinning dit seizoen op zak deed Sparta goede zaken. Het klom over RKC Waalwijk heen naar de zestiende plaats. NEC zakte naar de veertiende stek en heeft nog maar twee punten meer dan Sparta.

Omroep Gelderland:
Falend NEC verliest van Sparta: 1-2

Een falend NEC heeft thuis met 2-1 verloren van Sparta. Hierdoor moet NEC nu echt naar onderen kijken.

Beide ploegen hadden wel aanvallende intenties, maar strandden vooral in de goede bedoelingen. Andrzej Niedzielan had de eerste echte kans, maar schoot hard naast. De Pool had na een halfuur moeten scoren op een knappe voorzet van Brett Holman, maar Terol kon redden.

NEC wist Sparta wel terug te dringen, maar de Rotterdammers opende de score. Na dom balverlies van Ferne Snoyl was het debutant Jeffrey Vlug die heel gedecideerd afdrondde: 0-1. Daarna was NEC de kluts kwijt en was het spel abominabel.

Met Saidi Ntibazonkiza als invaller nam NEC na rust het initiatief. Niedzielan brak door op links, maar zijn voorzet op Said Boutahar was niet op maat.

NEC zakte al snel weer weg en met name Edgar Barreto speelde opnieuw bijzonder ongelukkig. Sparta kwam dan ook op 2-0 oor een volley van Rose. NEC maakte een moedeloze indruk en de spelers oogden behoorlijk gefrustreerd.

NEC kwam toch nog terug door een goal uit een omogelijke hoek van Romano Denneboom. Een lepe vrije trap van Chris Eagles werd maar net overgetikt door Terol. De totaal gefrusteerde Jonas Olsson kreeg nog een rode kaart.